Fokföldi ibolya nevelése a gyökereztetéstől virágzásig

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) igen bájos és népszerű szobanövény. Aki egyszer kitapasztalja, hogy lesz eredményes a nevelése és szaporítása, az már többet nem vásárol kis növényeket. Az egészséges levelekből újabb növényeket állít elő, amiket aztán elcserél más színűekre a szintén ibolyás társakkal. Olvasónk a gyökereztetéstől virágzásig mutatja be, hogy lettek új virágzó afrikai ibolyái bő fél év alatt. 

fokföldi ibolya nevelése

Fokföldi ibolya nevelése a gyökereztetéstől virágzásig

Taraba Zsuzsanna olvasónk mesélte el a fokföldi ibolya nevelése során szerzett tapasztalatait.

Tavaly szeptemberben 9 levél fokföldi ibolyát gyökereztettem vízben. Gyönyörűen sikerült mind. Októberben elültettem őket. Ez év februárban szét szedtem a kis töveket, mert valamelyikben 7 db kis tő is volt.

Lett 30 cseréppel. Színük meglepetés, azt, hogy melyik milyen fajta abszolut nem tudom. 6 kis cserép elkezdett virágozni, aminek nagyon örülök. Számomra kedves szép kis virágok 🙂

Régebben földbe raktam le a leveleket, de a vízben gyökerezés nálam teljesen bevált. A cserepek egy kicsit nagyok kb 10 cm-ek. Februárban nem kaptam kisebbeket, így ebbe ültettem be. Már van kisebb méretem is abba már át ültettem egy párat, most figyelem, hogy fejlődnek a különböző méretekben .

Kiváncsi leszek, hogy a többi mikor fog virágozni. Jelenleg a 30 -ból 6 virágzik. Ennyi neveltem még nem volt. Amiket régebben neveltem azok mind virágoztak.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Taraba Zsuzsannának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 2.6K
  • 10
  •  
  •  
  • 2.6K
  •  
  • 10
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük