Fokföldi ibolya nevelése a gyökereztetéstől virágzásig – olvasói tanácsok

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) vagy afrikaiibolya igen bájos és népszerű szobanövény. Aki egyszer kitapasztalja, hogy lesz eredményes a nevelése és szaporítása, az már többet nem vásárol kis növényeket. Az egészséges levelek elültetésével újabb növényekre tehet szert, amiket aztán elcserél más színűekre és fajtájuakra a szintén ibolyás társakkal. Olvasónk a gyökereztetéstől virágzásig mutatja be, hogy lett egyetlen levélből új virágzó afrikaiibolyája bő fél év alatt. 

fokföldi ibolya nevelése

Fokföldi ibolya jellemzése, gondozása

A fokföldi ibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. Állandó melegben, napos helyen tartva, rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást biztosítva, valamint magas páratartalom mellett több éven át virágzik.

A fokföldi ibolya név duplán is megtévesztő. Egyrészt nem a dél-afrikai Fokföldről származik, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben őshonos. Másrészt pedig nem ibolyaféle, hanem a csuporkafélék közé tartozik. A fokföldi nevet a felfedezőjéről, regisztrálójáról kapta. Ezért szerencsésebb az afrikaiibolya név használata, bár az ibolya miatt az sem helyes.

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld. Virágai egyszerűek, fodrosak vagy összetettek. A nemesítéseknek köszönhetően sok színben elérhetők, az alapszínek a fehér, rózsaszín, bíborvörös és ibolyakék.

Egész évben sok fényt igényel, de a tűző nap tönkreteheti, sárga foltos lesz a levele. Félárnyékon is eléldegél, de ekkor virágot nem hoz. Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, a pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszikkadjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel alulról öntözzük. Ügyeljünk, hogy víz ne érje a leveleket. A túlöntözés tőrothadást okozhat. Páradús levegőt igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.

Az elnyílt virágokat és a fonnyadt leveleket azonnal csípjük le. Szaporítása lecsípett levelek földbe dugásával lehetséges. A föld nedvesen tartásával pár hét alatt megjelennek a kis hajtások. Hagyjuk, hogy a nagy levél leszáradjon, csak elszáradás után távolítsuk el.

Fokföldi ibolya nevelése a gyökereztetéstől virágzásig

Taraba Zsuzsanna olvasónk mesélte el a fokföldi ibolya nevelése során szerzett tapasztalatait.

„Tavaly szeptemberben 9 levél fokföldi ibolyát gyökereztettem vízben. Gyönyörűen sikerült mind. Októberben elültettem őket. Ez év februárban szét szedtem a kis töveket, mert valamelyikben 7 db kis tő is volt.

Lett 30 cseréppel. Színük meglepetés, azt, hogy melyik milyen fajta abszolut nem tudom. 6 kis cserép elkezdett virágozni, aminek nagyon örülök. Számomra kedves szép kis virágok 🙂

Régebben földbe raktam le a leveleket, de a vízben gyökerezés nálam teljesen bevált. A cserepek egy kicsit nagyok kb 10 cm-ek. Februárban nem kaptam kisebbeket, így ebbe ültettem be. Már van kisebb méretem is abba már át ültettem egy párat, most figyelem, hogy fejlődnek a különböző méretekben .

Kiváncsi leszek, hogy a többi mikor fog virágozni. Jelenleg a 30 -ból 6 virágzik. Ennyi neveltem még nem volt. Amiket régebben neveltem azok mind virágoztak.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Taraba Zsuzsannának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Szöllösi livis szerint:

    Fiu làny testvér párosat szeretnék de nem látok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük