Iszalag, azaz klematisz gondozása, virágoztatása

A klematisz (Clematis), azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és balkonnövénye. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására kitűnő. Dézsában nevelve a napos balkon különleges dísze lehet. Az akár 3-5 méter magasra is felkapaszkodó kúszónövény nem túl igényes, könnyű tartani. Némi türelmet azért igényel, míg nagyra nő és igazán hatalmasak lesznek a virágai, de ennyi áldozatot igazán megér. Mutatom, hogy lesz eredményes a klematisz gondozása.
klematisz

Származása: A kerti iszalag (Clematis x jackmanii) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó cserje. Dél-Európa és Kelet-Ázsia a hazája. A szemkápráztató növénynek számtalan fajtája ismert, melyek virágzási időszaka is eltérő.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, nem mérgező,

Magasság: akár 3-4 méterre is megnőhet

Cserépben nevelhető-e: igen, fagytűrő nem kell teleltetni, balkonra nagyméretű dézsába ültessük, egyrészt így kevésbé szárad ki, másrészt a kevés tápanyag a virágzás elmaradását okozhatja.

Virágzási idő: fajtától függően májustól októberig

Hely: napos, világos és félárnyékos helyet válasszunk számára. Gyökérzete árnyékos, hűvös talajt kíván, a bőséges virágzáshoz viszont napfényre van szüksége. Érdemes mélyre ültetni a földben és szalmával vagy fenyőkéreggel takarni a tövét, hogy tartósan hűvös és nedves maradjon.

Öntözés: a növekedési időszakban sok vizet igényel, de a pangó vizet nem kedveli, ezért a vízelvezetésről érdemes gondoskodni. Tápoldatozni áprilistól augusztusig hetenként célszerű.

Virágok: színgazdag, színpompás klemátisz falat tudunk létrehozni, ha több színű tövet ültetünk össze és így futtatjuk fel, Vannak szimpla és dupla levelű, fehérben, sárgában és pirosban pompázó fajok, de leggyakoribb a kerti klemátisz, aminek virágai a rózsaszíntől a sötétliláig minden színárnyalatban előfordulnak. A virágfejei akár 15-20 cm átmérőjűre is megnőnek és ha jól érzi magát, egész nyáron ontja virágait.

Habitus: kúszó, de a növekedéshez szüksége van támasztékra, amin felkapaszkodhatnak a gyenge indák. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas. Ha a házfalra szeretnénk felfuttatni, húzzunk ki egy drótot, amin felkúszhat.

Klematisz gondozása

Ápolása: Virágzás után metsszük vissza a növényt, vagy ritkítsuk meg az ágait. A korai virágzású iszalagfajták, az előző évi ágakon hozzák virágaikat, a kései virágzásúak pedig az új ágakon. Csak ez utóbbi fajtát kell tavasszal visszametszeni, hogy erősebb hajtásai legyenek és dúsabb nyári virágzásnak örvendhessünk.

Szaporítása: Félfás dugványokkal megpróbálhatjuk szaporítani júniusban vagy júliusban, bár igen rossz arányban jár sikerrel a művelet. Bujtatással nagyobb sikerrel szaporítható. Olvasónknak a klematisz kora tavaszi szaporítása vált be.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük