Klematisz szaporítása eredményesen – olvasói tanácsok és fotók

A klematisz (Clematis) vagy más néven kerti iszalag igen kedvelt kerti kúszónövény, ami fajtától függően akár 3 – 5 méter magasra is felkapaszkodik. A gyönyörű, színes virágaival hosszan díszítő igénytelen növény gyökereztetése sem bonyolult. Olvasónk fotókkal is mutatva elárulja, milyen jól bevált módszerrel lesz sikeres a klematisz szaporítása, gyökereztetése.

klematisz szaporítása

Iszalag, a gyönyörű kúszónövény

A klematisz fajták száma igen magas. Vannak egészen korán nyíló és kései fajták is. A nyílási idejükön túl a virágaikban is igen különbözőek, igen változatos színűek és formájúak. Leggyakrabban szimpla virágúak, de léteznek dupla virágú változatai is.

Jó hírem van azok számára, akik imádják az igen változatos szín és formavirágú iszalagot, de nem rendelkeznek kerttel. A klematisz dézsában is nevelhető, így napos erkélyre is bátran ajánlom. Kitűnő árnyékoló lehet belőle, sőt nyáron még a kíváncsiskodó szemektől is megóv.

A klematisz (Clematis), azaz a kerti iszalag nyár egyik kedvelt kerti és balkonnövénye. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására kitűnő, hosszú életű virágos növény. Dézsában nevelve a napos balkon különleges dísze lehet. Az akár 3-5 méter magasra is felkapaszkodó kúszónövény nem túl igényes, könnyű tartani. Némi türelmet azért igényel, míg nagyra nő és igazán hatalmasak lesznek a virágai, de ennyi áldozatot igazán megér. Mutatom, hogy lesz eredményes a klematisz gondozása.

Klematisz szaporítása, gyökereztetése

A klematisz magvetése nem igazán jöhet szóba, de nyári bujtatással és tavaszi dugványozással is sikerrel járhatunk.

Klematisz bújtatása nyáron

A klematiszt nyáron nagyon egyszerűen gyökereztethetjük bujtatással. Egyszerűen válasszunk egy hosszabb szélső ágat, ezt dugjuk le egy 30-40 cm mély árokba úgy, hogy a vessző 2-3 jól fejlett rügye a talajfelszín felett maradjon. Nehezékkel vagy kampóval gondoskodjuk arról, hogy a vesszőt az árokban maradjon. Egy bujtatott vesszőből csak egy utódot lehet előállítani.

Klematisz szaporítása dugványozással

Mihály Klára olvasónk már többször adott tanácsokat klematisz gondozásához, és egyéb növények szaporításához. Most a népszerű kúszónövény, az iszalag sikeres gyökereztetésének fortélyát is elárulta.

A klematisz szaporítását tavasszal, dugványozással végezte.

„Itt az ideje a klematisz szaporításának. Megmutatom én hogyan csináltam.

A most rügyező hajtásokról vágtam kettő szemes ágakat, azokat egy-egy fajtát mélyebb cserepekbe jó komposztos, de lazább virágföldbe ültettem.

Két kis karót dugtam a földbe és erre nylon zacskót húztam.

Az alátétbe öntöm a locsoló vizet folyamatosan, hogy ne száradjon ki, de ne is legyen sok benne, mert akkor kirohad.

Tavaly így ültettem ki a kertbe későbbi rügyező fajtát és hétből öt kihajtott.

Kb így szaporítom a rózsát is. Jó és sikerest iszalag gyökereztetést kívánok!”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Mihály Klárának!


A klematisz fajták (kerti iszalag fajták) száma szinte végtelen. Mind színben, minden formában igen sok féle elérhető a kertészeti árudákban. A klematiszok (Clematis) fajtától függően különböző időpontban borulnak virágba, a változó a virágzási idejük hossza, így megfelelő választással hónapokig gyönyörködhetünk virágpompájában. Az iszalag akár dézsában is nevelhető futónövény. Több olvasónk kertjét is díszítik, ők csodálatos fotókon meg is mutatták, nekik melyik klematisz fajta hoz örömet évről évre a kertben.

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük