Így nevelek csodaszép leandereket 20 éve – olvasó tapasztalatok

A leander nevelés is egy olyan kertészkedési teendő, amibe bele kell tanulni. A frissen vásárolt növényeken túl igazán gyönyörű leanderei azoknak vannak, akik több évig figyelik és igényeik szerint kényeztetik szépségeiket. Olvasónknak, Kovács Orsolyának 20 éve hobbija a leanderek gondozása. Álomszép leanderei a hozzáértésnek és gyakorlottságnak köszönhetőek. Évtizedes leander nevelési tapasztalatait és tanácsait megfogadva és követve neked ettől rövidebb idő alatt is álomszép leandereid lehetnek.

leander nevelés

Leander nevelés 20 éves tapasztalatai

A kezdő hobbi kertészek legnagyobb hibája a türelmetlenség. Minden virágot azonnal szeretnének csúcsformában látni, de a tanuló pénzt nem lehet megúszni. A kertészkedést nem lehet könyvből kitanulni, ahhoz tapasztalás kell. Ha ezt a cikket olvasod, igazán szerencsés vagy, mert ezeket a tanácsokat megfogadva jelentősen lerövidítheted a tanulási időt.

Nézzük is, mit Kovács Orsolya, hogy lesz sikeres a leander nevelés!

„Hangsúlyozom, hogy nem dicsekszem, de mivel kérdeztétek, ezért tömören megosztom 20 éves tapasztalatomat, amit a  leander nevelés kapcsán szereztem.

Leander nevelés fontos feladata a teleltetés

Először is a teleltetéssel kezdem.

Ősszel mikor hűvösödik, októberben csökkentem a vizet, kevesebbet locsolom. Majd az alátétet is kiveszem alóla, hogy ne szívják meg az esős időbe nagyon magukat, hogy könnyebb legyen majd őket mozgatni.

Teleltetés előtt kapnak egy tetű és atka irtó permetet, majd pár nap múlva (száraz időben, lehetőleg a levelek is szárazok legyenek) még fagyok előtt összekötöm őket és berakom egy fűtetlen, ablaktalan garázsba őket.

Télen nem locsolom, nem fűtök rájuk, kivéve ha nagyon hideg van, de akkor se csinálok +5 foknál melegebbet. (A 16-17 fok nagyon meleg nekik, nem szeretik!) Fagymentes időben sokat szellőztetek.

leander nevelés

Leanderek tavaszi gondozása

Tavasszal mikor már nincsenek fagyok, április közepe táján (időjárás függő) kirakom őket.

Ha kell a rossz, öreg, satnya, felkopaszodott ágat kivágom. De soha nem vágom őket tarra! Akkor már nagyon nagy a baj ha ezt kell alkalmaznom. Ha egy ágat ki kell vágni vagy tarra kell vágni, akkor olyan 30-40 cm-re vágom. Tetűt soha nem vágással írtok, hanem permetezek 😉 (Ne sajnáljátok rá a permetet! 🙂). Az elnyílt virágszárakat levágom (így szebben virágzik) az ősszel hozott bimbókat meghagyom.

Nem ültetem minden évben új földbe, csak kb 4-5 évente. Tavasszal mélyen meglazítom a tetejét, szedek ki a földből és friss földet teszek a tetejére. Alaposan meglocsolom őket felülről tiszta vízzel (kb 2-3 soron ), amíg alulról nem szivárog a víz. 1-2 nap múlva, ha száraz, ismét meglocsolom őket.

Ezek után kb. 2-3 hétre kapnak először tápot (Florimo leander meg volldünger váltakozva hetente).

leander nevelés

Leander locsolása – alul, felül, többször

Mindennap locsolom kétszer, nagy melegben háromszor alul felül. A fő locsolás mindig este van, ekkor alul felül, reggel alul, ha kell egy kicsi felül. Az alátétbe lehetőleg mindig legyen víz. A kicsiknél nem kell mindig, ha száraz, alul felül locsold.

Kaptam ilyen kérdést, hogy nem borogatja-e fel a szél őket. Néha szokta, megvárom amíg elcsendesül a szél és felállítom. Aki teheti ássa le a cserepet egy kicsit a földbe vagy tegyen mellé a földbe egy karót és kösse hozzá.

Szerintem nem kicsi a cserepük, olyan 50-60 literesek.

leander nevelés

Kaptam olyan kérdést is, hogy mit csinálok velük ha esik az eső. 😀Khm-khm. 🙂 Semmit! A leanderek nagyon szeretik, ha esik rájuk az eső csak én nem, mert akkor elcsúnyul a virágjuk. 🙂

A leander szereti a sok vizet, szereti – főleg a nagyok -, ha a lábujja vízben áll és szereti a tápot. 🙂 Szereti, ha kap egy kis napsütést. Nálam delelőtt süti őket a nap, délután árnyékot tart az épület nekik. Ezt nagyon szeretik! 🙂

Nagyából mindent leírtam és minden lényeges kérdésre válaszoltam. 🙂

Én így tartom őket, és úgy látom, hogy mindannyian elégedettek vagyunk egymással.

Köszönöm a dicsérő szavakat… nagyon jól esett! 

Köszönjük a sok hasznos tanácsokat és a fotókat Kovács Orsolyának!

További olvasnivalók a leanderről

A leander metszése a legtöbb növénnyel ellentétben nem tavasszal, hanem kora ősszel vagy méginkább nyár végén az ideális. A leander tavaszi és késő őszi metszésével a virágzást kockáztatjuk vagy késleltetjük. A nyár végi metszéssel a virágzást sem kockáztatjuk és a teleltetés is egyszerűbbé válik azáltal, hogy a visszavágott növénynek kisebb a helyigénye. Több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező olvasónk lépésről lépésre, fotókkal illusztrálva mutatja be a leander metszés szakszerű folyamatát. Továbbá hasznos tanácsokat ad ahhoz is, hogy szoktasd a szabadba a leandert a teleltetés után.

Leander metszése lépésről lépésre

A leander szaporítása gyökereztetéssel is igen egyszerű és eredményes. A mediterrán származású leander könnyű tarthatósága és szép színes virágai miatt igen kedvelt növény, érdemes saját magunknak szaporítani. Az olvasóink adtak tanácsokat, hogy nálad is eredményes legyen a leander megfiatalítása.

A Dél-Európából érkezett leander az egyik legkedveltebb mediterrán növény. Mutatós formája, változatos színvilágú és egész nyáron tartó virágpompája még azt is feledteti velünk, hogy télen nem tartható kint a szabadban, teleltetni kell. A leander gondozása és magról való szaporítása is egyszerű. Most elárulom, mi az álomszép leander három titka és bemutatom a leander magról való szaporításának és metszésének trükkjeit is.

A leander sárgulás több okra is visszavezethető. Bizonyos mértékig természetes folyamat, hogy az alsó levelek elsárgulnak és lehullanak. Jelentősebb mennyiségű sárgulás azonban többnyire valamilyen kártevő vagy tápanyaghiány hatására alapul ki.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

12 hozzászólás

 1. Surányi Borbála szerint:

  Csodálatosak a leanderek ! Köszönöm a sok jó tanácsot, remélem nekem is lesznek ilyen szépek, mert szeretem őket ! Sajnos télire nem tudom bevinni, meleg van belül mindenhol. Most kint hagytam őket, betakartam növénytakaróval, eddig még nincs bajuk, remélem nem lesz olyan hideg, hogy ne bírnák el. További jó kertészkedést kívánok, és sok örömet a csodás növények látványában !

  • Nagy Jucó szerint:

   Köszönöm a vissazjelzést!
   Kívánom, hogy kibírják a leandereid, én nagyon drukkolok!
   Virágos szép napokat kívánok: Jucó

  • Ágota szerint:

   Érdeklődnék, most így fagyok után, február végén, hogy bírták a teleltetést kint a növények?

  • Deni szerint:

   Kibírták a leandereid a kinti teleltetést?

 2. Ferenc Oberritter szerint:

  Hány színben van neked? Dupla van e? További jó kertészkedést

 3. Sándorné Lisku szerint:

  Köszönöm igazán hasznos vol . Az atkaölő és a tetü ölő szer nevét kérném ha lehetne.Előre is köszönöm.

 4. lesko istvanne szerint:

  Kőszőnőm a hasznos tanácsokat.

 5. Oberritter Ferenc szerint:

  Nekem is van jópár tő, de színekben csak szimpla rózsaszín, fehér, sárga. Bővíteni szeretném a színeket, van e megod vagy eladásra kínált palántáid. Nekem 1 éves 15-20 cm tövek vannak kB 60 db kettesével pikéroztam, eladásra szántam. Ha van mag a virágszáron légyszíves válaszolj. Különben Én is így teleltettem a töveket. További jó kertészkedés.

 6. Csincsa Ilona szerint:

  Köszönöm a sok hasznos tanácsot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük