A sárga mimóza (Acacia dealbata): A tavasz hírnöke

A Földközi-tenger térségének egyik kedvenc virága a már februárban virágzó sárga mimóza, vagy másnéven ezüst akácia (Acacia dealbata). A sárga aranynak is nevezett kellemes illatú fa sárga virágaival valósággal bearanyozza a hideg téli hónapokat. A tavaszváró virág tiszteletére több városban is rendeznek mimóza fesztivált. Olaszországban a március 8-i nőnap virága is a sárga mimóza. Ilyenkor elmaradhatatlan édesség a mimózatorta, ami a mutatós sárga virágokat formázza meg.

sárga mimóza

Sárga mimóza származása

A sárga mimóza Dél-Kelet-Ausztráliában és Tasmaniában őshonos.

A sárga mimóza apró, jellegzetes sárga virágai gömbölydedek, hosszú bugavirágzatban nyílnak, valójában sok-sok megnyúlt sárga porzóból állnak.

Sokan úgy tarják, hogy a sárga mimóza elnevezés nem helytálló, mert ugyan a mimózafélék családjába tartozik, de a mimóza elnevezést szobanövényként tartott a szemérmes mimózára (Mimosa pudica) szokás használni. Ezért is érdemesebb a másik nevét, az ezüst akáciát használni, ami a latin nevére, az Acacia dealbata-ra is utal.

Bár a Magyar nyelv értelmező szótára szerint is használható rá a mimóza név:

mimóza főnév ..zát, ..zája

1. (növénytan) Brazíliából származó, a hüvelyesekhez tartozó, piros v. fehér virágzatú fás növény; levelei a legkisebb érintésre összecsapódnak és lekonyulnak (Mimosa pudica).

2. Ausztráliából származó s nálunk üvegházakban termesztett, illatos, sárga gömbvirágzatú növény (Acacia).

3. Dísznövényként termesztett, de elvadulva vízparton tömegesen növő, évelő növény; dús, sárga buga virágzata van; magyar mimóza (Solidago gigantea v. serotina).

4. (átvitt értelembenválasztékos, néha gúnyos v. rosszalló) Túlságosan érzékeny természetű, sértődékeny, szerény(kedő) viselkedésű ember. Ezzel a mimózával nagyon kesztyűs kézzel kell bánni.  Mesterségesen tette magát érzékennyé…, mimóza lett. (Mikszáth Kálmán) A színésznő… „mimóza”, végtelenül érzékeny. (Ady Endre) || a. jelzői használat(ban) Túlságosan érzékeny természetű. Mimóza természete van.”

A sárga mimóza Európa mediterrán vidékein egészen korán, már január-februárban elkezd nyílni. Egyike az év legkoraibb friss virágainak, nem véletlenül lett a tavaszvárás és -köszöntés egyik jelképe. Aranysárga virága a napsugarat, az erőt, az egyszerűséget, a jólétet, az elenganciát és a barátságot is szimbolizálja.

Magyarországon leginkább vágott virágként találkozhatunk a mimózával. Szemetgyönyörködtető sárga virágaival úgy fest, mintha puha, illatos pompomokból állna. Aranysárga színét és finom illatát sokáig megőrzi, így légies és tartós tavaszi díszek készíthetőek belőle.

A mimóza jelentése a virágnyelvben: titkos szerelem, biztonság, túlérzékenység. A nevéből származik a mimózalelkű kifejezés is.

Sárga mimóza igényei és gondozása

A sárga mimóza jól bírja a szárazságot és a meszes talajt, de nem szereti a hideget. Hazánkban a fagymentes helyen teleltethető a szabadban, de dézsába ültetve is nevelhető. Gondozása nem bonyolult, de odafigyelést igényel.

A sárga mimóza (Acacia dealbata) nem teljesen télálló Magyarországon, de a fagymentes vidékeken a szabadban is teleltethető. A hűvösebb vidékeken dézsába ültetve nevelhető, és télen fagymentes helyen kell tárolni.

A mimóza -10 °C-ig bírja a hideget, de a tartós fagy károsíthatja. Ha a tél enyhe, a mimóza a szabadban is áttelelhet, de ha keményebb télre számítunk, akkor érdemes dézsába ültetni és fagymentes helyre vinni.

A mimóza jól bírja a szárazságot, de a túlzott nedvességet nem kedveli. A talaj legyen jó vízáteresztő, hogy ne álljon benne a víz. A mimóza szereti a napfényt, ezért napos helyre kell ültetni.

Magyarországon a sárga mimóza áprilisban-májusban virágzik. A virágai élénksárga színűek és illatosak. A mimóza kedvelt dísznövény, és mézelő növény is.

Öntözés

Nem igényel sok vizet. Csak akkor öntözzük, ha a talaj felső rétege száraz.

Napfény

Szereti a napfényt. Helyezzük napos helyre, ahol sok fényt kap.

Talaj

Nem igényes a talajra. Jól bírja a meszes talajt is.

Tápanyag

A tavaszi és nyári hónapokban havonta egyszer adhatunk neki folyékony tápanyagot.

Metszés

A mimózát tavasszal vagy nyár elején metsszük vissza. A metszéssel serkenthetjük a virágzást.

sárga mimóza fák, azaz ezüst akáciák

Sárga mimóza szaporítása

A sárga mimózát magról és dugványról is szaporíthatjuk. A magról történő szaporítás hosszabb időt vesz igénybe, a dugványozás gyorsabb és egyszerűbb.

Kártevők, betegségek

A sárga mimózát a levéltetvek, a pókok és a pajzstetvek károsíthatják. Ha kártevőket észlelünk a növényen, rovarölő szerrel permetezhetjük le.

Érdekességek a sárga mimózáról

  • A sárga mimóza Ausztrália nemzeti virága.
  • Virágaiból illatos parfümöt készítenek.
  • Leveleit és virágait gyógyászati ​​célokra is használják.
  • Olaszországban a március 8-i nőnap virága a sárga mimóza. Ilyenkor elmaradhatatlan édesség a mimózatorta, ami a mutatós sárga virágokat formázza meg.

Sárga mimóza felhasználása

Olaszországban a Nőnap virága a sárga mimóza, azaz az ezüst akácia. Ilyenkor sárgába borul az egész ország, a tereket ellepik a mimózákkal teli standok, a bárokban mimóza-koktélt szolgálnak fel, a cukrászdák polcain mimózatorták sorakoznak. A kollégák közötti nőnapi virágajándékozás nem divat. A nők a férfi hozzátartozóiktól sárga mimózát kapnak.

A nők szívesen tartanak ilyenkor egy görbe estét, mennek a barátnőkkel aperitívózni, vacsorázni. A mimóza gyakran megjelenik az éttermi menükben is. A mimózatorta egy cukrászkrémmel töltött piskóta. Apróra morzsolt piskótadarabkákkal borítják be, hogy ne csak nevében, hanem küllemében is a virágra emlékeztessen.

A sárga mimóza virágzásához Európa szerte fesztiválok, ünnepek kötődnek, Franciaországban, Olaszországban, Montenegróban és Albániában egyaránt rendeznek mimóza fesztivált.

A legismertebb a Mandelieu-la-Napoule nevű francia városkában 1931 óta megrendezett ezüst akácia fesztivál. A több mint egy hétig tartó ünnepségen mimózavirággal díszített kocsik vonulnak fel, és mimóza királynőt is választanak. Ebben az időszakban járható végig a 130 km hosszú mimóza út is (Route du mimosa).

A montenegro-i Herceg Noviban több mint 40 éve rendezik meg a több hetes mimózafesztivált.

Összefoglaló tippek a sárga mimóza gondozásához

  • Helyezzük a növényt napos helyre.
  • Csak akkor öntözzük, ha a talaj felső rétege száraz.
  • A tavaszi és nyári hónapokban havonta egyszer adjunk neki folyékony tápanyagot.
  • A mimózát tavasszal vagy nyár elején metsszük vissza.
  • Figyeljünk a kártevőkre, és szükség esetén rovarölő szerrel permetezzük le a növényt.
  • A hűvösebb vidékeken dézsába ültetve neveljük a mimózát, és télen fagymentes helyen tároljuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük