Gyógynövények szárítása szakszerűen

A gyógynövények szárítása épp oly meghatározó folyamat a növényi részek felhasználhatósága szempontjából, mint begyűjtésük. Nem elég, hogy kellő szaktudással leszedtük a gyógynövényt, fontos, hogy a szárítást is szakszerűen végezzük, hisz csak így óvhatjuk meg a hatóanyagokat.

gyógynövények - kamilla, orvosi székfű, gyógynövények szárítása

Gyógynövények szárítása szakszerűen

A leszedett növény részeket nem kell megmosni szárítás előtt. A szárítás során is átalakulnak a növényekben lévő vegyületek, ezért minél gyorsabb száradást kell biztosítani. Általánosságban elmondható, hogy a túl gyors vagy a túl lassú szárítás a hatóanyag csökkenésével jár, ezért vegyük figyelembe a növényre jellemző követelményeket.

A szárítást mindig meleg, huzatos helyen, vékony rétegben kiterítve kell végezni, lehetőleg naptól védve. Az ökörfarkkóró virág például napon is szárítható, mert ennél fontos, hogy a gyűjtés napján megszáradjon. A bodzavirág nemcsak kiterítve, hanem fürtökben felakasztva is szárítható.

A megszáradást a növényi részek könnyű morzsolhatósága jelzi.

Néhány tanács a szárításhoz:

  • a növény részeket vágjuk minél apróbb darabokra, hogy minél nagyobb területen érintkezzen a levegővel és minél gyorsabban száradjon,
  • egy helyen csak egyféle növényt szárítsunk (a különféle növények és azok részei jól el legyenek különítve),
  • az erős hatású növények elkülönítetten szárításuk és tároljuk,
  • biztosítani kell a folyamatos szellőzést,
  • figyeljünk, hogy állatok (baromfi, galamb, kutya, macska stb.) ne juthassanak be a szárítóhelyre,
  • a szárítás során a növényi részeket rendszeresen forgassuk meg,
  • mesterséges szárításnál pedig ügyeljünk a szárítási hőmérséklet helyes megválasztására és az egyenletes hőmérséklet biztosítására.

A növényi drogokat lehetőleg száraz helyen és fénytől védve tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a tárolásra használt eszközöket (zsákokat, üvegeket, dobozokat) megfelelő címkékkel lássuk el., hoy még véletlenül se keverhessük össze azokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük