Leander sárgulás oka és megoldása

A leander sárgulás több okra is visszavezethető. Bizonyos mértékig természetes folyamat, hogy az alsó levelek elsárgulnak és lehullanak. Jelentősebb mennyiségű sárgulás azonban többnyire valamilyen kártevő vagy tápanyaghiány hatására alapul ki. 

leander

Leander sárgulás oka és megoldása

Azt tudni kell a leanderről, hogy idővel az alsó leveleit eldobja. Ez természetes folyamat, ezzel nem tudunk mit tenni. A többi ok pedig valamilyen kártevő vagy hiánybetegség.

Kártevők a leanderen

Ha sárgulás jeleit tapasztaljuk, először is meg kell vizsgálni, van-e a növényen kártevő. Alaposan nézzük át a növényt, nincs-e apró, teknőspáncélos pajzstetű a levélen, finom pókhálószvedék vagy tűhegynyi atka a levélfonákon, netán sárga levéltetű a fiatal hajtásokon.

Ezek közül bármelyik jelen van, a növény gyengül, a levelek sárgulnak. Minél előbb meg kell kezdeni a kártevő eltávolítását. Amit tudunk, szedejünk le kézzel, majd fújjuk be a növényt Mospilannal vagy Decissel. Mindkettő kapható a gazdaboltokban és utasítás szerint higítva kell alkalmazni.

Vízhiány

A leander nagyon vízigényes növény. Nagy melegben napi több liter vízet is képes elfogyasztani. A forró nyári napokon reggel és este is igényli az öntözést. Ha nem kap elég vizet, a levelek sárgulnak és alulról felkopaszodik.

Tápanyaghiány

Sárgulás másik leggyakoribb oka a tápanyaghiány. Ha túl kevés a cserépben a föld, mert beszőtte a gyökér a földlabdát, akkor abban már nincs táplálék. Ilyenkor a növény szenved, gyengül. Ezért is érdemes 2-3 évente, tavasszal, a teleltetés utáni szabadba kerülésük után két héttel átültetni a leandereket.

Ha a tavaszi átültetés elmaradt és egyértelműen tápanyaghiány lehet az ok, akkor érdemes nagyobb cserépbe kell ültetni, tápdús földbe helyezni és tápoldatozni. Tápoldatozást csak a szabadban töltött időszakban végezzünk, télen pihen a növény, akkor vizet is csak minimálisat biztosítsunk részére. Szeptembertól már hagyjuk abba a tápoldatozást, kezdjük meg a növény felkészítését a telelésre. Tápoldatként nagyon hatásos az élesztős lötyi is.

Az átültetéssel együtt érdemes a lombozatot is megmetszeni, hogy kevesebb gyökér el tudja látni azt vízzel és tápanyaggal.

Fényhiány

Ha a sárgulást teleltetés során észleljük, annak oka az is lehet, hogy túl kevés a fény a teleltetőhelyen, és a növény besárgul a fényhiánytól. Ilyenkor semmi különösebb beavatkozásra nincs szükség, a sárgulás megszűnik, ha kikerül a növény a szabadba, a napra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Kedves Jucó!
  Köszönöm, én is kívánok jó egészséget, hogy még sokáig gyönyörködhessünk, a szép tájakban, növényekben, és sokáig gyarapíthassuk általad ismereteinket!
  Kívánok jó éjszakát: Magdi

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Magdi!

   Nagyon köszönöm szép szavaid. Igyekszem majd a továbbiakban is hasznos és érdekes tartalmakkal szolgálni.
   Minden jót kívánok: Jucó

 2. Vinczen Józsefné szerint:

  Nagyon sok érdekes, és dolgot olvastam az este folyamán. Nagyon tetszettek a makettek is. Ami igazán meglepet, az, az, hogy ma nézegettem a Leandereimet, és bizony sok sárguló levelet láttam rajtuk. A levél olvasásával erre is találtam megoldást. Hálásan köszönöm: Magdi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük