Bársonyvirág (Tagetes, büdöske) gondozása, szaporítása

Az élénk színével és jellegzetes illatával díszítő, bokros növekedésű egynyári virág, a bársonyvirág (Tagates) – vagy ahogy jellegzetes illata miatt még hívják büdöske – igen kedvelt a kertekben és az erkélyeken. Népszerűségét minden bizonnyal hosszan tartó virágzásának, meleg, élénk színű virágainak, szárazságtűrésének és a betegségekkel szembeni ellenálló képességének köszönheti. A büdöske gondozása és magvetése igazán egyszerű, kezdőknek is bátran ajánlom.

bársonyvirág - tagetes

Bársonyvirág (Tagetes) származása

Származása: A bársonyvirág, latinul Tagetes, vagy ahogy jellegzetes illata miatt sokan ismerik, a büdöske a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik.

Eredeti élőhelyén, Mexikóban, Közép-Amerikában sokszor gyomként virít. Már a 16. századtó termesztik Európában. Nagyon hamar szilárd helyet foglalt el a vidéki kiskertek életében.

Leggyakoribb büdöske fajták

A korábban erős illattal rendelkező viágok mai modern nemesítései inkább illatszegények.

Hazánkban jellemzően az alábbi típusokkal találkozhatunk:

  • nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta): magas (60-100 cm), félmagas (30-50 cm) és ritkán alacsony (kb. 20 cm) méretben is létezik. Virágzata többnyire telt vagy pomponszerű és kb. 10 cm átmérőjű.
  • kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula): 20-40 cm magas, ritkábban 60 cm-es. A középmagas virágzatok gyakran teltek, gyakran egy- vagy kétszínűek, pédául pirosak sárga széllel.
  • illatos büdöske (Tagetes tenuifolia): többnyire 20-30 cm magas, számos apró, egyszerű, egy-vagy kétszínű virággal van tele, kellemes illatú.
  • valamint a fenti két faj hibridjeivel, ezek ötvözik a kompaktabb termetet a nagyobb virágokkal.

Büdöske jellemzői, ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: egynyári növény, levelei finoman szeldeltek, fogazottak. Illata részben fűszeres, erős, inkább büdösnek nevezhető. Kellemes illata a Tagetes tenuifolia fajtáknak van, ezt az illatos növények közé sorolhatjuk.

Virágok: meleg, élénk színű fészkes virágaik igen változatos formájúak és nagyságúak, a sárga szín valamennyi árnyalatában virágoznak egészen a fagyokig, a virágok mérete fajtától függően 1-2 centitől 6 centiig terjed.

Virágzási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező, a levelekben lévő anyagok miatt bőrirritáció léphet fel

Magasság: 15 – 30 cm, magasabb fajták akár 100 cm-re is megnőnek

Habitus: egyenes, felálló, bokros, pelyhes, mélyzöld levelei vannak.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, az első fagyokkal tönkremegy

Büdöske igényei és gondozása

A bársonyvirág igen igénytelen egynyári növény. A napos helyet imádja, de enyhén árnyékolt helyre is kerülhet. Árnyékban azonban kevés virágot hoz. Szélnek és esőnek is jól ellenáll.

Rendszeresen öntözzük. Szárazság esetén sokat locsoljuk, de két öntözés között hagyjuk megszáradni a földet.

A kertben 4-6 hetenet, a cserepekben 2-3 hetente tápoldatozzuk.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, ezzel újabb virágzásra ösztönözzük.

A magas T. erecta fajták ajánlatos megtámasztani.

Büdöske szaporítása

A büdöskét leginkább magvetéssel szaporítjuk. Előneveléshez januártól márciusig vethetjük a magokat, csírázási hőmérséklet 18-20 °C. 3-4 hét múlva egyesével ültessük kis cserepekbe a magoncokat. Világos és hűvös (14-18 °C) helyen termesszük tovább.

Áprilistól közvetlenül az ültető edénybe is vethetjük.

Május közepétől ültethetjük ki a szabadba, 15-25 cm tőtávolságra szabadföldbe, balkonládákba vagy cserepekbe. Májustól közvetlenül a kertbe is vethetjük.

Bársonyvirág kártevői, betegségei

Túl sok kártevője nincs, de időnként levél- és pajzstetvek megszállják. Hetente ellenőrizzük, nincs-e valami rendellenesség. Ha találunk valamit, atonnal különítsük el a növényt és kezdjük meg a kártevő mentesítést.

A csigák is előszeretettel fogyasztják, csak az illatos T. tenuifolia nem felel meg az ízlésüknek.

Büdöske felhasználása

A bársonyvirág főleg dísznövényként használható. Jól ellenáll a szélnek és az esőnek. Vidám, színes balkonládába ültetve jól illeszkedik vidéki házak stílusába. Majdnem minden egynyári virággal kombinálható. Különösen szépen mutat a kék, liláskék vagy a fehérszínű szomszédok társaságában. Piros muskátlival, paprikavirággal, kék lobéliával és papucsvirággal is társítható.

Levágott virágai vázában is tartósak, napokig díszítenek.

A büdöske festőnövényként is használható. A virágaiból kivont anyagot az EU-ban ételfestékekhez használják, pl. majonézeket, mustárokat, margarinokat színeznek vele.

Indiában és Thaiföldön igazi kultusza van. Gyakran használják esküvői ceremóniák,  fesztiválok és vallási események dekorációjához. 

A büdöske a gyökereivel távol tartja a talajban lévő káros nematódokat, ezért kitűnően alkalmas zöldtrágyára vagy talajgyógyításra.

Olvasónk a 10. emeleti lakásának balkonján tökélyre fejlesztette a büdöske nevelést, minden évben ez a napot idéző szépség díszíti az erkélyét.

Büdöske (Tagetes) gondozása a vetéstől a magszedésig

Figyelem!: A büdöske leveleiben lévő anyagok miatt fény hatására bőrirritáció léphet fel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük