Bársonyvirág (Tagetes, büdöske) gondozása, szaporítása

Az élénk színével és jellegzetes illatával díszítő, bokros növekedésű egynyári virág, a bársonyvirág (Tagates) vagy ahogy jellegzetes illata miatt még hívják büdöske igen kedvelt a kertekben és az erkélyeken. Népszerűségét minden bizonnyal hosszan tartó virágzásának, meleg, élénk színű virágainak, szárazságtűrésének és a betegségekkel szembeni ellenálló képességének köszönheti.

bársonyvirág - tagetes

Bársonyvirág (Tagetes) származása, jellemzése

Származása: A bársonyvirág (Tagetes), vagy ahogy jellegzetes illata miatt sokan ismerik, a büdöske a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik.

Eredeti élőhelyén, Mexikóban, Közép-Amerikában sokszor gyomként virít.

Hazánkban jellemzően három típusával találkozhatunk:

  • nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta),
  • kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula),
  • valamint a fenti két faj hibridjeivel, ezek ötvözik a kompaktabb termetet a nagyobb virágokkal.

Ismertetőjegyei: egynyári növény, levelei finoman szeldeltek, fogazottak. Illata részben fűszeres, erős, inkább büdösnek nevezhető. Kellemes illata a Tagetes tenuifolia fajtáknak van, ezt az illatos növények közé sorolhatjuk.

Virágok: meleg, élénk színű fészkes virágaik igen változatos formájúak és nagyságúak, a sárga szín valamennyi árnyalatában virágoznak egészen a fagyokig, a virágok mérete fajtától függően 1-2 centitől 6 centiig terjed.

Virágzási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 15 – 30 cm

Habitus: felálló, bokros

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, az első fagyokkal tönkremegy

Bársonyvirág igényei és gondozása

A bársonyvirág igen igénytelen egynyári növény. A napos helyet imádja, de enyhén árnyékolt helyre is kerülhet. Szélnek és esőnek is jól ellenáll. Rendszeresen öntözzük, hetente tápoldatozzuk. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, ezzel újabb virágzásra ösztönözzük.

Büdöske szaporítása

A büdöskét leginkább magvetéssel szaporítjuk. Januártól márciusig vethetjük a magokat, csírázási hőmérséklet 18 fok, áprilistól közvetlenül az ültető edénybe is vethetjük. Május közepétől ültethetjük ki a szabadba, 15-25 cm tőtávolságra. Olvasói tapasztalatoknak köszönhetően itt még többet megtudhatsz a büdöske magvetéséről és neveléséről.

Bársonyvirág kártevői, betegségei

Túl sok kártevője nincs, de időnként levél- és pajzstetvek megszállják. Hetente ellenőrizzük, nincs-e valami rendellenesség. Ha találunk valamit, atonnal különítsük el a növényt és kezdjük meg a kártevő mentesítést.

Büsdöske felhasználása

A bársonyvirág főleg dísznövényként használható. Jól ellenáll a szélnek és az esőnek. Vidám, színes balkonládába ültetve jól illeszkedik vidéki házak stílusába. Piros muskátlival, paprikavirággal és papucsvirággal is társítható.

Levágott virágai vázában is tartósak, napokig díszítenek.

A büdöske festőnövényként is használható. A virágaiból kivont anyagot az EU-ban ételfestékekhez használják, pl. majonézeket, mustárokat, margarinokat színeznek vele.

Indiában és Thaiföldön igazi kultusza van. Gyakran használják esküvői ceremóniák,  fesztiválok és vallási események dekorációjához. 

Olvasónk a 10. emeleti lakásának balkonján tökélyre fejlesztette a büdöske nevelést, minden évben ez a napot idéző szépség díszíti az erkélyét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük