Bársonyvirág (Tagetes, büdöske) gondozása, szaporítása

Az élénk színével és jellegzetes illatával díszítő, bokros növekedésű egynyári virág, a bársonyvirág (Tagates) igen kedvelt a kertekben. Népszerűségét minden bizonnyal hosszan tartó virágzásának, szárazságtűrésének és a betegségekkel szembeni ellenálló képességének köszönheti.

bársonyvirág - tagetes

Származása: A bársonyvirág (Tagetes), vagy ahogy jellegzetes illata miatt sokan ismerik, a büdöske a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik.

Eredeti élőhelyén, Mexikóban, Közép-Amerikában sokszor gyomként virít.

Hazánkban jellemzően három típusával találkozhatunk:

 • nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta),
 • kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula),
 • valamint a fenti két faj hibridjeivel, ezek ötvözik a kompaktabb termetet a nagyobb virágokkal.

Ismertetőjegyei: egynyári növény, levelei finoman szeldeltek, fogazottak. Illata részben fűszeres, erős, inkább büdösnek nevezhető. Kellemes illata a Tagetes tenuifolia fajtáknak van, ezt az illatos növények közé sorolhatjuk.

Virágok: meleg, élénk színű fészkes virágaik igen változatos formájúak és nagyságúak, a sárga szín valamennyi árnyalatában virágoznak egészen a fagyokig, a virágok mérete fajtától függően 1-2 centitől 6 centiig terjed

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 15 – 30 cm

Habitus: felálló, bokros

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, az első fagyokkal tönkremegy

Virágzási idő: májustól októberig

Bársonyvirág gondozása

Gondozása: napos, enyhén árnyékolt helyre is kerülhet, szélnek és esőnek is jól ellenáll. Rendszeresen öntözzük, hetente tápoldatozzuk. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Szaporítása: januártól márciusig vethetjük a magokat, csírázási hőmérséklet 18 fok, áprilistól közvetlenül az ültető edénybe is vethetjük. Május közepétől ültethetjük ki a szabadba, 15-25 cm tőtávolságra.

Kártevők: a levél- és pajzstetvek szeretik ellepni, ezért hetente ellenőrizzük,

Felhasználása: főleg dísznövényként használható. Jól ellenáll a szélnek és az esőnek. Vidám, színes balkonládába ültetve jól illeszkedik vidéki házak stílusába. Piros muskátlival, paprikavirággal és papucsvirággal is társítható.

Festőnövényként is használható. A virágaiból kivont anyagot az EU-ban ételfestékekhez használják, pl. majonézeket, mustárokat, margarinokat színeznek.

Indiában és Thaiföldön igazi kultusza van. Gyakran használják esküvői ceremóniák,  fesztiválok és vallási események dekorációjához. 

Köszönöm a megosztásokat!
 • 122
 • 22
 •  
 •  
 • 122
 •  
 • 22
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük