Papucsvirág (Calceolaria) gondozása, szaporítása

A különböző színekben pompázó papucsvirág (Calceolaria) papucs alakú virágjának köszönheti magyar nevét. Felfújt, léggömbszerű virágai lehetnek pirosak, barnák vagy sárgák, gyakran többszínűek. A papucsvirág kora tavasszal olyan üde benyomást kelt, hogy szinte lehetetlen ellenállni neki. A papucsvirág gondozása egyszerű, de meg kell barátkozni a gondolattal, hogy az egyszer nyíló virágok közé tartozik, virágzás után elhervad.

papucsvirág

Papucsvirág (Calceolaria) származása, ismertetőjegyei

Hazájában, Chilében egy- és többnyár, sőt fás szárú, alacsony bokrot alkotó fajtái is léteznek.

A termesztett váltoaztok többynire egyévesek és kevéssé ellenállóak. Ezek közé tartoznak olyan szobai hibridek, mint például a Calceolaria Grandiflora és a Calceolaria Mutiflora. Előbbiek hat, utóbbiak négy centiméteres virágokkal büszkélkedhetnek.

Színpompás virágzatuknak és üde zöld leveleiknek köszönhetően különösen népszerűek az alacsony, mindössze 15-20 cm magasra növő Nana-fajták.

A Calceolaria integrifolia fajtát kertben is nevelhetjük. Ágyásba vagy erkélyládába ültetve egészen őszig díszítenek sárga virágai. Ld. fenti kép

A papucsvirág (Calceolaria) lágyszárú növény. Bokorszerűen növekszik, magassága nem haladja meg a 15-20 cm-t.

A meglehetősen nagyméretű, léggömbszerűen felfújt piros, barnás, vagy sárga virágoknak nincs illatuk.

Apró papucsokra emlékeztető virágai lehetnek egyszínűek, pöttyösek vagy csíkosak. A citrom- vagy narancssárga, a piros vagy a vöröses barna bármely árnyalatában pompázhatnak.

papucsvirág, Calceolaria

A gyakran 50-60 virággal díszítő papucsvirág a Feng Shui szerint szerelemhozó növény.

Papucsvirág gondozása

Fény és hőmérséklet

A papucsvirág az otthonosság és a tavasz hangulatát varázsolja a hűvös ablakpárkányra, a télikertbe, az előszobába vagy a friss levegőjű hálószobába. Nem tűri a közvetelen napfényt, a rossz levegőt, a dohányfüstöt és a huzatot.

Folyamatosan gondoskodjunk elegendő fényről, de óvjuk a növényt a tűző, elsősorban a déli napsütéstől. A leghosszabb virágzási időszakra akkor számíthatunk, ha 15-18 oC-os hőmérsékletű, északi fekvésű ablakban tarjuk.

Öntözés és tápozás

Egyenletes vízellátást igények. Sem kiszáradnia, sem vízben állnia nem szabad. Hetente egyszer tegyünk tápoldatot az öntözővízbe.

Föld és átültetés

Átültetésre csak a növény szaporítása során van szükség. Általános virágföldet, esetleg korhadt lombot tartalmazó kerti földet használjunk.

Metszés, visszavágás

Az elszáradt leveleket és virágokat vágjuk le. A virágzási időt meghosszabbíthatjuk, ha lecsípjük a szárcsúcsokat.

papucsvirg, Calceolaria

Papucsvirág szaporítása

A papucsvirágot legegyszerűbb megvenni, hisz nem drága növény. Ennek ellenére magunk is megpróbálkozhatunk az ültetésével, de egyáltalán nem biztos, hogy szépek lesznek a növények.

A papucsvirág magokat szórjuk a földre, de takarjuk be, mert fényre csírázó növényről van szó. A vetésre legalkalmasabb a június és a július. Használjunk átlátzsó fedelű szaporítóládát és jó minőségű tőzegkorpát, melybe kevés kavicsot kevertünk.

A talajt tarsuk mérsékelten nedvesen, a túl sok víz ugyanis kedvez a gombák szaporodásának.

Északi fekvésű ablakban, kb. 18 oC-os hőmérsékleten a csírázás két-három hétig tart. Ha a növények teljesen kitöltik a ládát, ültessük szét nagyobb cserpekbe és októberig hagyjuk növekedni őket.

A növényeket egész télen hagyjuk 6 oC-os hőmérsékletű helyen. Szerezzünk be növekedést elősegítő lámpát. Az alacsony hőmérséklet a virágok kialakulásához szükséges.

A rügyek a tavasz folyamán jelennek meg. Ezután a növénynek még egy ideig 10 oC hőmérsékleten kell állnia ahhoz, hogy a virágok teljesen kifejlődjenek. Csak azután tegyük át melegebb helyre.

Papucsvirág betegségei, kártevői

A formájukat vesztett, ragacsos levelek levéltetű jelenlétére utalnak. Ez a kártevő a túl szárazon tartott növényeket támadja meg. Házi rovarírtószeres permetezéssel védekezhetünk ellene.

A levéltetvek vírusfertőzést is terjeszthetnek, ilyenkor a leveleken sárga foltok jelennek meg, a levélerek pedig megbarnulnak. Mivel a vírus ellen nem lehet védekezni, el kell dobni a növényt.

A lisztszerű, szürke lepedék a leveleken lisztharmatra utal.Gondoskodjunk megfelelő szellőzésről és elegendő vízről. Kezeljük a növényt gombaölőszerrel.

A túlöntözés a gyökérnyak és a gyökerek feketedését, illetve rodhadását okozza. Ha ezt a fajta gombás megbetegedést, ún. gyökérégést tapasztaljuk, dobjuk ki a növényt.

Papucsvirág vásárlása

A papucsvirág a tavasz egyik első hírnöke. Valentin-nap és Nőnap előtt is árusítják, viszonylagos olcsósága miatt gyakran veszik ajándékba.

Szaámítsunk arra, hogy egyéves növény lévén virágzás után elpusztul. Körültekintő gondozás mellett hosszan szép marad.

Válasszunk bimbós növényt, amelynek üde zöld levelein nincsenek foltok.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük