Kankalin (primula) gondozása a lakásban és a kertben

A kankalin a tavasz közeledtének egyik legszínpompásabb és legkedveltebb hírnöke. A latin nevén Primulának hívott cserepes növényt igénytelensége és olcsósága igazán vonzóvá teszi. A kankalin gondozása sem a lakásban, sem a kertben nem bonyolult, könnyen megmenthetjük a következő évekre. A pár száz forinttért beszerezhető növényből érdemes minden évben újabb színekkel és fajtákkal bővíteni a gyűjteményünket. A folytatásban elmondom, mit tegyél, hogy a primula évekig a kerted szépsége maradjon. 

kankalin (primula) gondozása

Kankalin gondozása

Egy dolgot fontos rögtön tisztázni. A kankalin nem szobanövény. Ne tévesszen meg bennünket az a tény, hogy tavasszal jelennek meg a primulák a boltokban és ilyenkor kerti növényeket nem igen szoktak árulni. Ez így igaz, de a kankalin csak rövid távon bírja ki a lakás melegét.

Kankalin a lakásban

Fényigényes növény, nagyon világos, de közvetlen napfénytől mentes helyen tartsuk, legjobb az ablak közelébe helyezni. Az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli, hidegebb lakásban hosszabb ideig virágzik. Szereti a vizet, virágzás alatt folyamatosan legyen nedves a földje, de a pangó víztől óvni kell. Imádja a magas páratartalmat, meleg lakásban célszerű a cserepét kavicságyra helyezni.

Az elnyílt virágokat folyamatosan leszedve újabb virágzásra ösztönözhetjük.

A fagyok elmúltával mielőbb ültessük ki a kertbe.

Tavasszal a kertbe kiültetett virágokból egy kis praktikával újra lehet szobanövény. A kertben nevelt növényt szeptemberben – amikor még jó idő van -, ültesd egy cserépbe és késő őszig tartsd a szabadban. A fagyok közeledtével világos, de fűtetlen helyiségben, pl. garázsban, folyosón, előszobában neveld minimális öntözéssel. Aztán januárban elkezdheted szép fokozatosan szoktatni a meleghez és a több vízhez. Ezután csak egy kis türelem kell, hogy előbújjanak a bimbók és virágba boruljon kis kincsed.

színes kankalin (Primula) virágok

Kankalin gondozása a kertben

A primula a humuszban gazdag, nedves földet kedveli. Árnyékos, félárnyékos helyet keressünk számára. Ideális, ha tavasszal, a virágzás idején kicsit több nap éri, nyáron viszont kevesebb, ezért magasabb fák, bokrok alá ideális növény. Kora tavasszal, amikor a kankalin nyílik, a fa koronája még nem vet árnyékot, nyáron viszont a bokrok, fák lombja biztosítja számukra az ideális, azaz az árnyékos helyet.

A kiültetés első évében még óvni kell a fagyoktól, célszerű letakarni, a többi évben már erre sincs szükség. Minimális gondozás után már a következő tavasszal virágba borulnak, de nem ritka az őszi újravirágzás sem.

Primula szaporítása

Magról szaporítása nehézkes, tavasszal a virágzó növények is olcsón beszerezhetők, így szerintem magvetéssel nem érdemes foglalkozni. Tőosztással szaporíthatók, sőt érdemes is, ha több évig ugyanazon a helyen nevelted. Egy idő után minden növény eléri azt a szintet, hogy már nem fejlődik tovább, a közepe kihal. Ilyenkor jó ötlet a tőosztás, amivel megfiatalíthatod a növényt és több bokrot is csinálhatsz belőle.

Kankalin felhasználása

A kankalinok virágait érdemes leszedni és megszárítani. A szárított virágokból kitűnő immunerősítő tea készíthető, ami nagyon hatásos a tavaszi fáradtság ellen is.

Kankalinokat a természetben szabadon is találunk, főleg a nyugati határaink közelében. A hazai vadon termő kankalinok mind védett fajok, így nem gyűjthetők be a természetből.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük