Ficus benjamina levélhullása – okok és megoldások

A ficus benjamina levélhullása az ősz és tél gyakori jelensége. Bizonyos mértekig természetes a hideg beköszöntével jelentkező lombvesztés. A túlzott levélhullás azonban gondozási hiba eredménye. Nézzük tehát a fikusz levélhullásának okait és megelőzését, illetve orvoslását.

Ficus benjamina levélhullása

Ficus benjamina levélhullása

Az egészséges kislevelű fikusz (Ficus Benjamina) apró zöld vagy fehér-tarka levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. Bizonyos mértékig természetes, hogy ősszel vagy télen lehullik a levelek egy része.

Túlzott levélhullás leggyakoribb okai

  • Hőingadozás: állandó hőmérsékletet kíván, a hőingadozásra levélhullással válaszolhat. Nyáron 18–22°C, télen 14°C az ideális számára. Ha választásra kényszerűlünk, inkább a melegebb, mint hidegebb helyen tartsuk. A tarka levelű fajták az alapváltozatnál is több fényt és meleget igényelnek.
  • Huzat: A huzatra fokozottan  érzékeny, rögtön ledobja leveleit.
  • Szárazlevegő: A fikusz magas páratartalmat igényel, a túlfűtött, lakásokban a levelek gyakran lehullanak.
  • Helyváltoztatás: A helyváltoztatás sincs ínyére, időnként megsínyli és ledobálja a leveleinek egy részét. Ettől nem kell megijedni, ez átmeneti jelenség, rövid idő alatt regenerálódik.

A tavaszi fagyok elmúltával tegyük ki félárnyékos helyre és egészen az őszi fagyokig kint maradhat a szabadban.

Levélhullás megelőzése

  • Ideális hely: Leginkább úgy előzhetjük meg a fikusz túlzott mértékű felkopaszodását, ha megyfelelő helyet biztosítunk számára. Világos, megfelelő hőmérsékletű és huzatmentes helyen csak minimális a levélvesztés.
  • Párásítás: Száraz helyen a leveleit érdemes rendszeresen permetezni és ezzel párásítani. Jó megoldás, ha a cserép alá egy nagyobb kavicsos tálcát helyezünk.
  • Locoslás, tápoldatozás: Tavasztól őszig bőségesen locsoljuk hetente egyszeri tápoldatozással. Télen – főleg a nagyobb növényeknél – hagyjuk a két locsolás között kicsit megszikkadni a földet.
  • Metszés: Amint elmúltak a fagyok, vigyük ki a szabadba, árnyékos helyre. Érdemes ilyenkor alaposan megmetszeni. Rendszeres locsolással és tápoldatozással hamar regenerálódik.

Ficus benjamina levélhullása- okok és kezelésük – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük