Sárkányfa (Dracaena) gondozása, szaporítása

A sárkányfa vagy dracéna (Dracaena) napajainkban nagy népszerűségnek örvend. Ez nem is csoda, hisz gondozása egyszerű, dús zöldje mégis üde színfoltot varázsol az otthonunkba. A virágüzletekben különböző változataival találkozhatunk. A sárkányfa épp úgy jól mutat egymagában a padlón, mint csoportban az ablak előtt. Máris mutatom a legkedveltebb dracéna fajtákat, gondozásukat és szaporításukat.

virágzó dracéna

Sárkányfa (Dracaena) származása, jellemzése

A sárkányfa vagy sárkányvérfa (Dracaena) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a spárgafélék (Asparagaceae) családjának Nolinoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség.

Neve az ógörög nőstény sárkány szóból származik, amit az egyes fajainak felsértett törzséből kifolyó, megszáradva vörös színű gyantáról (sárkányvér) kapott.

Egyik legismertebb faja az Afrika keleti csúcsánál levő Szokotra szigeten növő szokotrai sárkányfa (D. cinnabari), a másik a Kanári-szigeteken növő kanári sárkányfa (D. draco). Ez utóbbi akár 18 méter magasra is megnőhet. A terméséből szedett magból két-három hónap alatt fejlődnek ki az új növénykék.

Szobanövényként is számtalan faját ismerjük. A törékeny felépítésű Dracaena sanderiana kivételével valemnnyi dracéna erőteljes növekedésű. Egyes fajok az évek során hatalmasra nőnek, akár a két méteres magasságot is elérhetik. Némelyik fajta alsó levelei lehullanak, így a növény pálmára emlékeztet.

A sárkányfa szobai körülmények között ritkán virágzik. A D. godseffianán illatos, sárgászöld virágok nőnek, a D. fragans, azaz illatos sárkányba idős korában hozza a virágait.

bimbós drecéna

Dél-Amerikában vannak olyan ültetvények, ahol több méteres sárkányfákat nevelnek. Ha már elég nagyra nőttek, törzsüket egyforma darabokra vágják, szárazon becsomagolják, majd Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba szállítják.

Ott a darabokra vágott sárkányfatörzseket növényházakban nedves földbe ültetik. A növényrészek rövid idő múlva gyökeret eresztenek, és dekoratív levélrózsákat növesztenek. A kész növények általában „varázsfa” néven kerülnek az üzletekbe.

A varázsfa lehet egyetlen vékony, 15-20 cm magas törzs, de leghet rajta akát több elázasá és korona is. Ez utóbbiak nagyobb elcsarnokok és elegáns termek kedvelt dísznövényei.

Legismertebb sárkányfa fajták

A sárkányfának számtalan fajtája létezik. Van közöttük széles és keskeny levelű, ezürt, szürke, arany és rózsaszín csíkozású.

A bokorszerű D. godseffiana levelei fehér foltosak. Valamennyi fajta közül a mustársárga, lecsüngő levelű D. fragrans, az erős, sötétzöld levélrozettájú „igazi” sárkányfa, azaz a D. draco és a a levelei közepén széles, ezüstös vagy keskeny fehér csíkkal díszített D. deremensis gondozása a legegyszerűbb.

illatos sárkányfa

A leginkább árnyéktűrő fajta a piros levélszéleiről ismert szivárványos vagy tarka sárkányfa. A tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) az egyik legkedveltebb dracéna, ami önmagában is a lakás dísze lehet. Kisebb-nagyobb növénytartóba, vegyes beültetésekbe vagy szoliter növényként egyaránt kiválóan használható. Könnyen gondozható, az általános igényű szobanövények közé tartozik. Jó választás kezdő kertészkedőknek is, akik épp most ismerkednek a növények világával.

A többinél párásabb levegők igényel a D. sanderiana lándzsa alakú, világos csíkozású leveleivel, valamint a D. godseffiana, melynek sárgászöld virágaiból piros bogyók fejlődnek.

A D. sanderiana nem más, mint a szerencsehozó növényként ismert szerencse bambusznak is hívott növény. Spirális alakra nevelt szárú növényt gyakran kötik virágcsokrokba is. Ezt ha vízbe állítjuk, gyökeret hoz, és vízben tartva évekig díszít.

szerencse bambusz, azaz Dracaena sanderiana

Igazi ritkaságnak számít a Sansevieriához hasonlatos D. cantleyi.

Sárkányfa igényei és gondozása

A sárkányfa egyike azon növényeknek, amelyek alkalmasak a hidrokutúrás vagy más, talaj nélküli öntözőrendszerekben való nevelésre.

Fény és hőmérséklet

Fajtától függően világos vagy félárnyékos helyet igényel. Nem tűri a közvetelen napsütést és a huzatot. A tarka levelű fajták melegben, a azöld levelűek 15-18 oC-on telelnek át.

Öntözés és tápozás

Nyáron gyakorta, télen ritkábban öntözzük. Soha ne engedjük kiszáradni a földet. Márciustól augusztusig kéthetente trágyázzuk. A színes leevelű fajtákat télen gyakorta permetezzük vízzel.

Föld és átültetés

Körülbelül két évente, április-májusban ültessük át nem túl nagy méretű, jó vízelvezetésű virágföld-tőzeg keveréket tratalmazó agyagedénybe.

Metszés, visszavágás

A sárkányfa akkor a legszebb, amikor nem nyessük. Ha mégis túl magasra nő, tsvasszak vágjuk vissza.

virágzó sárkányfa

Sárkányfa szaporítása

Tavasszal vagy nyáron szaporítsuk fajdugvánnyal, magról, sraj- vagy törzs darabokkal.

A Dracaena draco magról szaporítható. Csírázása több hónapig eltart.

Dugványozáshoz hajtáscsúcsokat, oldalhajtásokat vagy akár törzsdarabokat is használhatunk. A dugványokat helyezzük tőzeg és homok keverékébe, borítsuk le nejlonzacskóval, és tartsuk 21-24 oC-os hőmérsékleten.

Az oldalhajtást mindig úgy vágjuk le, hogy a törzs egy darabja is rajta maradjon, ezzel elősegíthetjük a gyökérképződést.

A törzsdarabokat úgy vágjuk le, hogy legyen rajtuk 2-3 rügy, és fektessük vízszintesen a virágföldre.

Ha tarkalevelű sárkáynfajtát szaporítunk dugványozással, eleinte zöld levelek jelennek meg, és csak később fejlődnek rajta színesek.

sávos sárkányfa, dracéna

Sárkányfa kártevői, betegségei

Ha a levélcsúcsok elfonnyadnak, az alsó levelek lehullanak, azt jelezheti, hogy a föld túl száraz és kevés a páratartalom. Öntözzük gyakrabban és permetezzük szobahőmérsékletű vízzel.

Ha télen elhullajtja a leveleit, azt jelzi, hogy túl hideg helyre tettük.

Ha levelek lefelé kókadnak és a gyökerek sötétek, akkor túl nedves a föld. Ez főleg műanyag cserép esetén fordul elő.

A barna foltok többnyire gombás megbetegedés jelei. A beteg növényt alaposan keféljük le és permetezzük gombaölő szerrel.

A lassú tavaszi növekedést rendszerint tápanyaghiány okozza.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük