Szívlevelű bőrlevél gondozása, szaporítása

A szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) az egyik legkorábban virágzó növényünk. Többnyire örökzöld, nagy és bőrszerű leveleivel díszíti a kertet, télen gyakran vörös vagy bronz színekkel. Levelei közt akár már februárban megjelenhetnek rózsaszín virágai, így méltán népszerű a kertekben. A bőrlevél gondozása pofon egyszerű, különösebb ápolás nélkül, bármilyen talajban megél és szaporodik.

bőrlevél gondozása

Szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) származása

A bőrlevél (Bergania-fajok) Ázsiából származik, a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartozik.

A kazahsztáni és mongóliai Altaj-hegységből származó bőrlevél szinte bármiylen helyen megél, és csaknem elpusztíthatatlan.

Bőrlevél jellemzése, ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: örökzöld évelő, levéldísz és virágos évelő

Virágok: rózsaszínben a leggyakoribb, de fehér vagy piros színben is létezik, harangalakú virágai nagy bogernyőben állnak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság:  vannak kisebb és nagyobb fajta hibridek is, kifejlett növény magassága virággal együtt akár 20 – 50 cm is lehet

Habitus: terebélyesen növő, többnyire örökzöld növény, szív vagy egyesek szerint tojás alakú nagy levelei télen bronzos, vagy vörösszínűre színeződnek, némely faj esetében egész évben vörösek.

Cserépben nevelhető-e: igen, különösen az alacsonyabb bőrlevél hibridek alkalmasak erre, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: februártól májusig virágzik

Legismertebb bőrlevél fajták

A Bergenia caordifolia számos fajtája és hibridje megtalaálható a kereskedelemben. Az „Abendglocken” liláskék virágú, a „Morgenröte” élénk rózsaszínű, ősszel gyakran utóvirágzik, a „Silberlicht” virágai fehérek vagy rózsaszínek szürke szemmel.

Olykor kapható a viszonylag hasonló, Nyugat-Kínából származó B. purpurascens is. Bíborvörös a színe és B. cordifoliánál kissé nagyobb igénye van a talajnedvesség tekintetében.

Szívlevelű bőrlevél gondozása

Napos, illetve félárnyékos helyet igényel. Árnyékban is megél, de nem igen virágzik.

Csak mérsékelten öntözzük, tavasszal szervestrágyát vagy tartós hatású műtrágyát adagoljunk. Tartós szárazság esetén locsoljuk.

Tavasszal távolítsuk el az elhervadz leveleket.

szívlevelű bőrlevél virágzásban

Ültetése

Késő ősszel vagy tavasszal ültethető, 25-50 cm tőtávolságra. Az örökzöld lomb miatt az ültetlés után kiadós öntözés szükséges, főként a száraz periódusokban.

Teleltetése

Tűri a fagyokat, így a kertben, a szabadban, védett helyen takarással áttelel. Az ősszel felhordott lomdföldből vagy komposztból készült mulcsréteg védi a vastag gyökértörzset a fagyoktól, egyúttal elegendő tápanyagot is szolgáltat.

Metszése

Metszeni, visszavágni nem szükséges.

Szívlevelű bőrlevél szaporítása

A virágzás után vagy késő ősszel tőosztással szaporíthatjuk. Kiásás után válasszuk szét a gyökértörzset, használjuk a megfelelően nagy részeket, majd rögtön ültessük el ezeket.

A szívlevelű bőrlevél ezenkívül vetéssel is szaporítható tavasszal. Fényben csírázó, ezért a magokat semmiképp ne fedjük be, csak óvatosan nyomkodjuk a föld tetejére.

Kártevők, betegségek

Ritkán levélférgek vagy vincellér bogár támadja meg. Valamivel gyakrabban csigák támadják meg. Nagyobb vizek esetén gyökérrothadás alakulhat ki.

Felhasználása

Csak dísznövényként használhatjuk, de arra nagyon sokoldalúan. Őszi kiültetésekben, tavasszal virágzóként, nyáron levéldísznövényként, árnyékos helyek beültetésére is alkalmas.

Egyenként vagy kisebb csoportokban félárnyékos ágyásokban és szegélyekben jól mutat. Ültethetjük szárazon rakott falak nedves lábához, fák és tavak mentén. Az alacsonyabb fajtákat virágtartóba is rakhatjuk.

Árnyékos helyen jól társítható csótárvirággal, poloskavésszel (Cimicifuga), páfrányokkal vagy árnyékfüvekkel. Más esetben remekül megfelel rózsák, palástfüvek, magas harangvirágok és gólyaorr mellé.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük