Tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) gondozása

A tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) az egyik legkedveltebb dracéna, ami önmagában is a lakás dísze lehet. Kisebb-nagyobb növénytartóba, vegyes beültetésekbe vagy szoliter növényként egyaránt kiválóan használható. Könnyen gondozható, az általános igényű szobanövények közé tartozik. Jó választás kezdő kertészkedőknek is, akik épp most ismerkednek a növények világával.

Tarka sárkányfa

Tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) jellemzése és gondozása

Származása és jellemzése

A sárkányfa vagy sárkányvérfa a spárgavirágúak rendjébe, a spárgafélék családjába tartozó növénynemzetség. Neve ógörög eredetű, a nőstény sárkány szóból származik, amit az egyes fajainak felsértett törzséből kifolyó, megszáradva vörös színű gyantáról kapott.

A sárkányfa eredeti élőhelye a Kanári-szigetek, Afrika, Madagaszkár, Közép-Amerika és Ázsia. A nemesítéseknek köszönhetően szobanövényként tarthatjuk.

A tarka sárkányfa már fiatalon fásodó szárú növény. Vékony törzse szobanövényként akár 1,5 – 2 méter magasra is megnő. Levelei 30-40 cm hosszúak, 1 cm szélesek, lándzsásak. A levéllemez sötét olajzöld, két szegélyét vékony színes csík díszíi. A mutatós csíkok leggykarabban pirosal, de rózsaszín, krémszínű, sárga, bordó, és cirmos színűeket is lehetnek.

tarka dracéna

Sárkányfa fényigénye

A sárkányfa a világos, illetve félárnyékos helyeket kedveli igazán, de óvjuk a tűző naptól. Átmenetileg jól tűri a kedvezőtlen fényviszonyokat is, bár színes csíkjai a kevés fény hatására kifakulhatnak.

Hőigénye

Átlagos szobahőmérsékleten jól érzi magát, kb. 18-25 fok ideális a számára.

Tarka dracéna vízigénye

Szereti a vizet, ezért a földjét soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni, mindig legyen egy kicsit nyirkos. Nyáron 3-5 naponta, télen ettől ritkábban érdemes locsolni. Sok víz hatására a levelek lehullhatnak, mely a növény pusztulását is okozhatja.

Tápoldatozása

A tápoldatozást általános zöldnövény tápoldattal, kéthetente végezzünk a tavasztól őszig tartó időszakban. A téli pihenő időszakban nem kell tápozni.

Dracéna párásítása

A sárkányfa nehezen viseli a lakások száraz levegőjét, a levelek gyakori permetetésével párásíthatjuk.

Sárkányfa átültetése

Kétévente érdemes B tipusú általános virágföldbe átültetni.

Tarka sárkányfa szaporítása

Fej vagy szárdugványról, törzsdarabokkal szaporíthatjuk. A megnyúlt, csúcsos leveleit kb. 20-30 cm hosszúságban vágjuk le és vízben vagy nyirkos homokban gyökereztessük. A vágás helyén a törzsön szintén kihajt a növény.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük