Tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) gondozása

A tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) vagy szivárványos sárkányfa az egyik legkedveltebb dracéna, ami önmagában is a lakás dísze lehet. Kisebb-nagyobb növénytartóba, vegyes beültetésekbe vagy szoliter növényként egyaránt kiválóan használható. Könnyen gondozható, az általános igényű szobanövények közé tartozik. Jó választás kezdő kertészkedőknek is, akik épp most ismerkednek a növények világával.

Tarka sárkányfa

Tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) származása, jellemzése

A sárkányfa vagy sárkányvérfa a spárgavirágúak rendjébe, a spárgafélék családjába tartozó növénynemzetség. Neve ógörög eredetű, a nőstény sárkány szóból származik, amit az egyes fajainak felsértett törzséből kifolyó, megszáradva vörös színű gyantáról kapott.

A sárkányfa eredeti élőhelye a Kanári-szigetek, Afrika, Madagaszkár, Közép-Amerika és Ázsia. A nemesítéseknek köszönhetően szobanövényként tarthatjuk.

A tarka sárkányfa már fiatalon fásodó szárú növény, idővel karcsú törzset növeszt. Gyorsan nő, vékony törzse szobanövényként akár 1,5 – 2 méter magasra is megnő. Levelei 30-40 cm hosszúak, 1 cm szélesek, lándzsásak. A levéllemez sötét olajzöld, két szegélyét vékony színes csík díszíti. A mutatós csíkok leggyakrabban pirosak, de rózsaszín, krémszínű, sárga, bordó, és cirmos színűeket is lehetnek.

tarka dracéna

Tarka sárkányfa igényei és gondozása

Fényigény

A sárkányfa a világos, illetve félárnyékos helyeket kedveli igazán, de óvjuk a tűző naptól. Átmenetileg jól tűri a kedvezőtlen fényviszonyokat is, bár színes csíkjai a kevés fény hatására kifakulhatnak.

Hőigény

Átlagos szobahőmérsékleten jól érzi magát, kb. 18-25 fok ideális a számára.

Vízigény

Szereti a vizet, ezért a földjét soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni, mindig legyen egy kicsit nyirkos. Nyáron 3-5 naponta, télen ettől ritkábban érdemes locsolni. Sok víz hatására a levelek lehullhatnak, mely a növény pusztulását is okozhatja.

Tápoldatozása

A tápoldatozást általános zöldnövény tápoldattal, kéthetente végezzünk a tavasztól őszig tartó időszakban. A téli pihenő időszakban nem kell tápozni.

Dracéna párásítása

A sárkányfa nehezen viseli a lakások száraz levegőjét, a levelek gyakori permetetésével párásíthatjuk.

Tarka sárkányfa átültetése

Kétévente, április-májusban érdemes B tipusú általános virágföldbe átültetni. Nem túl nagy méretű, agyagedénybe ültessük.

Tarka sárkányfa szaporítása

A tarka sárkányfát fej vagy szárdugványról, törzsdarabokkal egyaránt szaporíthatjuk. Erre a legalkamasabb időszak a tavasz és a nyár. A megnyúlt, csúcsos leveleit kb. 20-30 cm hosszúságban vágjuk le és vízben vagy nyirkos homokban gyökereztessük. A vágás helyén a törzsön szintén kihajt a növény.

A hatás dugványokat tőzeg és homok keverékébe helyezzük és borítsuk be nejlonzacskóval. Tartsunk 22-24 oC-os hőmérsékleten.

A törzsdarabokat úgy vágjuk le, hogy legyen rajtuk két-három rügy, és fektessük vízszintesen a virágföldre.

Ne ijedjünk meg, hogy eleinte zöld levelek jelennek meg a növényen. Később ezek szépen beszínesednek majd.

Tarka sárkányfa kártevői, betegségei

Ha a levélcsúcsok elfonnyadnak, az alsó levelek lehullanak, azt jelezheti, hogy a föld túl száraz és kevés a páratartalom. Öntözzük gyakrabban és permetezzük szobahőmérsékletű vízzel.

Ha télen elhullajtja a leveleit, azt jelnzi, hogy túl hideg helyre tettük.

Ha levelek lefelé kókadnak és a gyökerek sötétek, akkor túl nedves a föld. Ez főleg műanyag cserép esetén fordul elő.

A barna foltok többnyire gombás megbetegedés jelei. A beteg növényt alaposan keféljük le és permetezzük gombaölő szerrel.

A lassú tavaszi növekedést rendszerint tápanyaghiány okozza.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük