Büdöske (Tagetes) gondozása a vetéstől a magszedésig

A büdöske vagy elegánsabb nevén bársonyvirág (Tagetes) vidám, szép virág, különös illata miatt azonban sokan nem kedvelik. Olvasónk, Ildikó viszont nagyon is imádja vidám sárga színe és hálás természete miatt. A szobából kiszűrődő zongoraszót és a gondoskodó szeretetet hónapokig tartó csodálatos virágpompával viszonozzák. Olvasónk minden bevált praktikát elmond a büdöske gondozásáról a magvetéstől a magszedésig. 

Büdöske (Tagetes) gondozása a vetéstől a magszedésig

Büdöske gondozása a vetéstől a magszedésig

A büdöske (Tagetes) az őszirózsaformák alcsalád egyik nemzetsége mintegy húsz fajjal. Népi nevei borsola, bársonyvirág, büdös rózsa – ez utóbbi erős szagára utal. Bársonyvirág elnevezését finom tapintású virágai után kapta.

Cserna Ildikó Katalin évek óta nevel büdöskéket budapesti tizenegyedik emeleti erkélyén. A kis szépségek növekedéséről rendszeresen beszámol a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban. A magokat saját maga gyűjti be és azok egy részét el is ajaándékozza a virágszerető csoporttagoknak. Kérésemre elmesélte, hogy gondozza a virágait, mitől ilyen szépek. 

 

 

„Fogadják szeretettel e kis írást remélem hasznosnak tartjátok!

Azt mondják aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet… nálam a zene is részese a mindennapoknak, énekművész-tanár vagyok, az ének és zongora muzsika biztosan jó hatással van a kis növényeimre. Bentről, mikor gyakorlok és jönnek a növendékeim, hallanak népzenét , világzenét és operát is 🙂

Viszont meg szoktam őket simogatni. Végül is olyan kis hálás virágok. De azért sokat foglalkozom velük. Pestszentlőrinc kertvárosi részén, a legfelső emeleten, a tizenegyediken lakunk. Saját tetőnk van, nem szabvány. Ez lefog sok meleget. Három lakás van egy emeleten, de csak egyhez van erkély, hat négyzetméter.

Április első napjaitól egészen késő őszig virágzik nálunk a bársonyvirág avagy büdöske. Tavaly enyhe volt a tél, még karácsonykor is szépek voltak.

Minden évben magról ültetem, az előző év elszáradt virágaiból. A virágmagok az elhervadt, elszáradt virágokban vannak a szirmok tövében. 

Fontos, mikor elvetjük őket, a magok ne sérüljenek, ne kapargassuk őket, csak egy kis friss földet szórjunk a magok tetejére amit a földre tettünk egyenletesen. Én sűrűn ültetem őket, dúsan fejlődnek ezután.

Az ültetésnél kapnak tápoldatot is, rendszeresen. Sőt ültetés előtt a földet is frissítem egy hétig minden nap a táppal. Mikor már sok színben pompáznak elhagyható a tápoldat. Általános virág tápoldatot használok, egy kupakkal teszek egy két literes palackba. Tíz nap alatt kibújtak a kis növénykék.

A kis hálás büdöskéim nagyon szeretik a vizet. Azt vettem észre mindig bőven kell őket öntözni, általában korán reggel locsolok, este pedig spriccelővel a leveleit megszórom. Nagy kánikulában este is kapnak vizet.

A mi teraszunk D-K i fekvésű, a büdöske a legideálisabb a növények.

Minden évben egy óriási várakozás, mikor kezdenek kibújni a földből és a narancs, sárga, bordó és mindenféle cakkos színekben virágba borulnak. Cipős-doboznyi magot szedtem már le az évek során, nagyon ügyelek a tárolásukra. A kis virágaim Budapest más kerületeiben is tovább élnek, a családom és kedves barátaim kertjében, teraszán. Mindig öröm olyan üzeneteket kapni, ahol látom a virágaim fotóit.

Büdöske (Tagetes) gondozása a vetéstől a magszedésig

Késő délután isteni egy habos kávéval kiülni és hallgatni a csendet és a madarak csicsergését. Igen…szinte hallom, ez most nagyon szirupos volt…szentimentálisan hangzik…de tényleg így van! Számomra ez a béke szigete. A kisállatainknak is kedvelt szieszta helye, nem véletlenül 🙂 „

Nagyon köszönöm Ildikónak az őszinte vallomást és a jó tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük