Kerti tó építése buktatók nélkül

Ki ne szeretne egy romantikus kerti tó partján pihenni a saját kertjében? Csak ülni, jókat beszélgetni, olvasgatni vagy egy ital mellett hallgatni a természet csendjét és az azt megtörő madárcsicsergést. A kerti tó építése több buktatót is rejthet magában. Segítünk ezeket elkerülni és eláruljuk, hogy mire figyelj, ha most fognál hozzá a kerti tó építéshez.

Kerti tó építése

Kerti tó építése buktatók nélkül

Kell-e építési engedély a kerti tóhoz?

Attól, függ, mekkora tavat építesz. A kerti tó építése csak akkor nincs építési engedélyhez kötve, ha az bruttó 50,0 m3-nél nem nagyobb térfogatú. Az ettől nagyobb területű tó, valamint a 1,5 m-nél mélyebb magánhasználatú kerti medence és tó építése engedélyköteles. (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet 18. pont)

Kerti tó ideális helye

A tavat a kert olyan részébe telepítsük, ahol van félárnyék, de nincs a közvetlen közelében lombhullató fa. Naponta lehetőleg, legfeljebb 4-6 órán keresztül kapjon közvetlen napsütést.

Az ökológiai egyensúlyt biztosító vízminőséghez legalább a 3,5 – 4 m-t el kell érnie. Ahhoz, hogy a halak biztonsággal kiteleljenek a tó egy ponton minimum 1 méter mély kell legyen, különben a halakat télire ki kell venni a tóból.

Hajnal Vivien osztotta meg velünk a kerti tó építése és működtetése során szerzett tapasztalatait.

„A tó tavaly készült el. 7 méter hosszú, 4 méter széles 1,5 m mély.

A szűrőt házilag készítettük hozzá, mely egy 120 literes hordóban van. A hordó tartalma: rengeteg műanyag kupak, apró kavics, krumplis zsákok, gége cső, egy zsák szén és szúnyog háló.

Elrendezése: legalul a kupakok, apróra vágott gége cső, szúnyog háló, majd megint kupakok, szúnyog háló, kövek és a szén a tetején meg a krumplis zsák. Ezt az egészet egy tó szivattyú üzemelteti. Szennyvíz szivattyú nem jó, mert nem bírja az állandó terhelést.

Úgy alakítottuk ki a tavat, hogy Márton, a liba, aki mellesleg lány, a halak és a teknősök mellett mi is tudjunk fürdeni✌️😎. Azért döntöttünk a házi szűrő mellett, mert egy ekkora tóba milliós szűrő való, így picit utána olvastam és megalkottuk házilag.

Így a víz nem poshadt, nem büdös és viszonylag tiszta is, alul megy be és felül jön ki.
A szűrőt télire leállítottam, tavasszal fog újra üzemelni.

Mivel a tó mély, a növények kaptak egy kisebb „medencét”.

A kitermelt föld a tanya különböző pontjaira került elterítésre, töltésként.

A szűrőt így „rejtettük” el. Így nem okoz gondot a takarítása.

Láthatóan a növények is jól érzik magukat. A mélyebb részben tavirózsa, kint a széleken sás, dísz nád, a víz felszínén vízi tutaj van. A tó körül mocsári hibiszkuszok, dísz füvek, macska- illetve szúnyogriasztó van. 

Nagyon köszönjük Viviennek a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük