Magyarországon is hallható a kabócák éneke

Mediterrán tengerparti nyaraink egyik legjellegzetesebb hangja a kabócák (Auchenorrhyncha) semmivel össze nem téveszthető éneke. A virágos növényeken élő és azokat szívogató hímek  a potrohukban lévő hanghólyagon feszülő kitinhártya rezgetésével ciripelnek. Olvasónk Római parki erkélyén rögzítette a hazánkban is egyre gyakoribb, különleges hangot.

 

kabócák

Egy kertben nemcsak növények élnek. Vannak szívesen látott vendégek, mint a pillangók, az énekes madarak. Aztán vannak olyanok, akik kárt okoznak és folyamatosan küzdünk a kitessékelésükkel. Ilyen például a vakond vagy poloska. A bosszúságot nem okozók közül a magyar kolibri, a kacsafarkú szender bemutatása után most egy különleges hangot adó élőlényre esett a választásom.

Kabócák életvitele

A kabócák (Auchenorrhyncha) a rovarok (Insecta) osztályába és a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe tartozó egyik alrend. Vannak közöttük egészen aprók, csupán 2 mm körüliek, de a trópusokon 11 cm-nél hosszabb fajok is élnek.

Az énekeskabóca-félék az egész földön elterjedtek, a Kárpát-medencében közel 600 fajuk él. Legismertebbek a mannakabóca (Cicada orni) és az óriás kabóca (Cicada plebeja).

Szúró-szívó típusú szájszervük hasonlít a poloskákéhoz. Rendszerint 2-3 pontszemük és két pár hártyás szárnyuk van. Mellső szárnyaik a hátsóknál hosszabbak, hártyásak. A hímek és a nőstények is rendelkeznek hallószervvel. A nőstényeknek tojócsövük is van.

Legtöbbször négy fejlődési stádiumon mennek keresztül, míg elérik a kifejlett állapotot. A hímek éles, cirregő hangot adnak a potrohukban lévő hanghólyagon feszülő kitinhártya rezgetésével, ezzel csalogatják a nőstényeket.

Lárváik növények gyökereibe bújnak, és azok nedveit szívogatva, több vedléssel nőnek fel. A kifejlett lárva először kimászik a föld felszínére, és ott reped fel hátán a bőr, hogy előbújjon belőle a kifejlett, ekkor még halványzöld kabóca.

Kabóca-ének videón

Szalai Kata osztotta meg a kabócák hangját rögzítő videót egy rövid megjegyzéssel: „Megjelentek itt is a kabócák, tavaly nyáron itt még nem volt. (Római part, Budapest)”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük