Kacsafarkú szender, a magyar kolibri az év rovara 2021-ben

A magyar kertek egyik kis kedvence a kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum). Bár egy lepkéről beszélünk, sokan a világ legkülönlegesebb madarához hasonlítják, ezért kapta a magyar kolibri nevet. 2021-ben az év rovarának választották.

kacsafarkú szender

Kacsafarkú szender, a magyar kolibri

A kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a szenderfélék (Sphingidae) családjába tartozó faj. Fontos szerepe van a virágok beporzásában.

Kedveltsége sokkal inkább a különlegességének, mint szépségének köszönhető. Elülső szárnyai 1,8-2,5 centiméter hosszúak, barnák, míg a hátulsó szárnyak aranysárgák. Potrohán lévő fekete-fehér farpamacs („kacsafarok”) adta nevének első részét. A farpamacs segítségével kormányozza magát, amikor sebes, zúgó repüléssel a virágok között cikázik.

A faj magyar nevében különösnek hangozhat a „szender” szó. Ezt Frivaldszky Imre, a 19. század híres természettudósa alkalmazta először a lepkék egyik családjára, melyet másképpen „zúgólepkéknek” neveztek. Frivaldszky a nyelvújítóktól megihletve nagyon sok rovarnevet alkotott, melyek többsége azonban nem ment át a köztudatba (ám az ő alkotása pl. a „cincér” is). „Szender” szava utalhat arra, hogy ezeknek a lepkéknek legtöbb faja akkor kezd repülni, amikor a természet elcsöndesedik, elszenderedik. Ám onnan is eredhet, hogy fajaik többsége nappal szendereg, és ilyenkor nehéz felébreszteni. Frivaldszky az itt tárgyalt fajt „kacsafarkú pödörnyének” keresztelte el; a „pödörnye” nevet a Macroglossini tribusz fajaira alkalmazta – nála tehát ezek nem csupán „szenderek”, mert nem(csak) este repülnek. – olvasható, a Magyar Természettudományi Múzeum blogjában.


A kacsafarkú szenderrel leginkább erdei tisztásokon, erdőszéleken találkozhatunk, de egyre gyakoribb a színes, illatos virágokkal teli kertekben is. Vándorlepke, de hazánk egyes szubmediterrán jellegű területein, például Pécs környékén lepke alakban áttelel pincékbe, barlangokba húzódva.

Igen gyors mozgású, napközben, főleg estefelé látogatja a virágokat. A kolibrikhez hasonlóan lebeg előttük, és hosszú pödörnyelvével szívja ki a nektárt. Röpte rendkívül gyors.

Hernyói főképpen galajféléken táplálkoznak, zöld színűek, világos hosszanti csíkokkal és kékes farkocska díszíti.

Év rovara 2021 választás

Az idei év rovara választáson másodszor lett lepke a cím tulajdonosa.

Az év rovarát három olyan faj közül lehetett szavazással kiválasztani, amelyek „nem azok, mint aminek látszanak”. Másik két jelölt a kissé lepkeszerű keleti rablópille (Libelloides macaronius), és a darazsakra emlékeztető ékfoltos zengőlégynél (Episyrphus balteatus) volt. A szender fölényesen nyert, több mint kétszer annyian szavaztak rá, mint a másik kettőre együttvéve.

Kacsafarkú szender munka közben – videó

Nagyon köszönöm a fotót Kun Szilvia és a videót Raj Erikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük