Így védekezz a hangyák ellen – olvasói tanácsok

A hangyák sokunk életét megkeserítik. Nemcsak a kertben, hanem az erkélyeken is találkozhatunk velük. Sőt akár a lakásban is megjelenhetnek. Olvasók meséltek arról, nekik milyen módszerekkel sikerült megnyerni a harcot a hangyák ellen.

védekezési módozatok a hangyák ellen

Így védekezz a hangyák ellen

Nem is húzom az időt. Vágjuk a közepébe és nézzük, az olvasók bevált praktikáit.

Melinda Jancsókné Gyöngyi: Én folyamatosan figyelem, ha hangya van, levéltetű is. Esővízzel vagy mosogatószeres vízzel lemosom, ill. irtóval lekezelem. (Compo Triathlon) Nem hagy foltot, pillanat alatt kifekszenek.

Kindris Brigitta: Ha tetves akkor kenőszappanos permetet ajánlom. Sajnos a hangyák hurcolják a tetveket, cserepes növènyeknél eukaliptusz vagy borsmenta illóolajos permettel fújom a környéket ha hangyajárás kezdődik. Ez a permet cserépre, földre is mehet , levélre nem. De az is előfordul hogy bizonyos növényekre „csak úgy ” mennek pl.: paeonia/bazsarózsa bimbó gondolom valami nekik tetsző nedvet rejt.

Hangyák néha megkörnyékezik egy – egy cserepes növényünket is. Különösebben nem zavarnának, de előfordul, hogy tetveket telepítenek a növényekre és a párkányon lévő növényekről a lakásba is bejönnek. Ellenük a borsmenta, fodormenta vagy eukaliptusz illóolajak váltak be riasztóként. Vízzel oldva permetezem a környéket ahol zavaró a jelenlétük. A növények fás részén, földjén nem okoz gondot a kis permet, de levélre ne fújjuk. A cserepesek alátétje alá lehet tenni még egy nagyobb alátétet, amibe áll a víz, ezen sem tudnak átkelni. Hurcolják a hangyák a „kis fejős teheneiket”, ezért is tesznek sokan a fák törzsére ragasztós szalagot, nincs hangya kevesebb a tetű.

Marietta Talián: Hangyák ellen próbáld meg a kávézaccot beszórni a járatukba, bolyba, nálam csak az vált be. A térkő alól egész sóderhegyeket túrtak ki, ami miatt már elmozdultak a kövek. A zacc segített, jobban, mint a hangyaírtó.

János Hlavács: Már írták, helyesen, hogy írtsd ki a levéltetveket és eltűnnek a hangyák!!! Hiába csinálsz bármiféle praktikát a hangyák ellen, a levéltetvek ott maradnak és ők az igazi kórokozók!!! A hangyák csak a levéltetvek potrohát „maszírozva”, a levéltetvek által kiválasztott mézharmattal táplálkoznak. Nem telepítik őket. Semmi ilyen badarság. A levéltetveket a szárnyas levéltetvek telepítik, fertőzik meg a növényt. Utána ezek a szárnynélküli egyedek szűznemzéssel szaporodnak és hoznak létre kolóniákat. Tehát mégegyszer, a levéltetveket kell írtani, mert egyrészt szívogatják a növényt. Másrészt különböző betegségekkel fertőzik meg azt.

Portik Anna: Amelyik virágra hangya mászik az tetves …meg kell nézni a levelek alsó felet …en 1 liter vízhez 2-3 kupak egészségügyi szeszt és kevés mosogatószert teszek ezzel permetezem a tetves viragaimat …többször is … amíg meg szabadulok tőlük

Bányászi Márta: Faracid hangyaírtó nagyon jó!

Nagyné Almádi Judit: A cserepet tedd vízbe, hogy a földjét ellepje, 1 napig hagyd benne. A Leandernek nem lesz semmi baja.

Tünde Veress: Bross hangyairtó por nagyon jó. A fára pedig egy kis karate.

Margit Nagy: Tetvek, hangyák ellen én 1 l vízbe 1 kiskanál mosogatószer keverékét használom. Rájuk permetezem, nem mérgező, megöli őket és a növényt sem károsítja. Mivel elég sok van belőlük, többször meg kell ismételni, lehet több napon keresztül. Nekem bejött.

Szilvia Biro: Nálam – igaz, nem előrehaladott állapoton – de leveltetű/hangya-ügyben a neem olaj segített… az legalább teljesen természetes és nem árt a hasznos rovaroknak. Beáztattam éjszakára 1 préselt fokhagyma gerezdet, hozzáadtam egy kiskanal folyékony szappant, két kanál neem olajat, felöntöttem fél liter vízzel, kétszer lefújtam két egymást követő napon, azóta nem látok egyet sem…

Radnóti Angéla: Én még fahéjat is szórok a sütőpor mellé (ha lúd, legyen kövér) és eltűntek. Mindenhonnan.

Nagyon köszönöm az olavsóknak a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük