Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) gondozása – olvasói tanácsok

A csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz kisebb levelű változata a fiatalok körében is igen népszerű. Apró levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. Zöld levelű és fehér tarka fajtája a modern nappalikban is jól mutat, akár bonsai is nevelhető belőlük. Gondozása nem bonyolult, de a helytelen tartásra levélhullással reagál. Az olvasók meséltek arról, náluk milyen ápolási módszer vált be fikusznál.

 Ficus benjamina, Csüngőágú fikusz gondozása

Csüngőágú fikusz gondozása

A kislevelű fikusz eredeti hazájában, Malajziában 5-6 méter magas fává fejlődik. Szobanövényként tartva két-három méter magasra is megnőhet. 

A csüngőágú fikusz gondozása pár szabály betartásával hosszútávon eredményes lehet. A sima zöld levelű fajták közepesen világos szobában is jól érzik magukat, a fehér tarka levelű fajtának több fényre és világos szobára van szüksége. A túlfűtött lakásokban a levelek gyakran lehullanak. Ugyanakkor a hideget sem tűri, figyeljünk, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen 16 °C alá.

Jó megoldás, ha párásítunk, a cserép alá egy nagyobb kavicsos tálcát helyezünk és hetente többször permetezzük a leveleket. Tavasztól őszig bőségesen locsoljuk hetente egyszeri tápoldatozással. Télen – főleg a nagyobb növényeknél – hagyjuk a két locsolás között kicsit megszikkadni a földet. 

Érzékeny a helyváltoztatásra, legnagyobb ellensége pedig a huzat, amire szintén levélhullással válaszol. 

Párosával vagy többed magával együtt nevelve, és szárukat kezdettől összetekerve érdekes formájú növényünk lesz. A kisebb növényeket évente, a nagyobbak két-háromévente egyszer ültessük át nagyobb cserépbe, laza B típusú, jó vízáteresztő képességű virágföldbe.

Tavasszal a lekopaszodott hajtásokat vágjuk vissza a felére, ültessük át friss földbe a növényt, és tegyük ki a szabadba, árnyékos helyre. Őszre a fikusz újra tele lesz üde zöld levelekkel. A visszavágást kesztyűbe végezzük, mert a növény tejnedvet tartalmaz, ami allergiás reakciót válthat ki. 

A levágott, még nem fásszárú hajtások pár órás szikkadás utáni földbe dugásával vagy vízben gyökereztetésével lehetnek új kis növényeink.

Csüngőágú fikusz ápolása – olvasói tapasztalatok

Wolf Márta: „Tavasszal ki kell tenni a szabadba. Kicsit megsínyli, 1-2 hétig úgy néz ki, mintha utálná, de aztán egyszer csak elkezd minden kis ágacskája hajtani, és őszre szinte megduplázódik a koronája. Csupa-csupa fényes szép új levelet hoz majd. Tavasszal, amikor elkezd hajtani – én is kiviszem a teraszra mindig -, akkor a friss, még zöld kis ágacskákat 10-20 cm-eseket, le lehet vágni és vízben kigyökerezik. Én kettőt már tudtam így szaporítani, de az egyik elpusztult.”

Némethné Régi Eszter: „Lényeges tudnivaló róla, ha hazaviszi valaki a boltból nem azért potyog a levele, mert beteg növényt vettünk, hanem azért mert kényes a helyváltoztatásra. Kissé megpotyog a levele, de megszokja új helyét és gyönyörűen hajt, aklimatizálódó növény.”

Marosán Imréné: „Kora tavasszal kiteszem félárnyékos teraszra, nagyon szeret kint lenni. Ősszel hullajtja a levelét amikor behozom, más baja nincs. Szereti a pajzstetű, figyelni kell.”

Dobos Rita: „A virágzását még nem sikerült észrevennem csak a lepotyogó, vagy épp rajta levő zöld magvacskákkal találkoztam.”

Koncz Zs Huber: „A ficus benjamina szereti, ha megnyírják. Ne felj tőle! Az enyémet én gömb formájúra nyírom. Még lapos picit, de alakul. Ha a levágott ágakat forróvízbe mártod, épp egy pár millimétert, hogy a forróság húzza össze a heget, akkor utána szépen ki fognak gyökerezni a vízben. A kevés fénytől ritkás lesz. Tavasszal tedd ki a szabadba, meglátod megtáltosodik. Ha nyáron meleg huzat éri, nem lesz gondja. A hideget nagyon nem bírja, ha nyitsz rá ablakot, még azt sem.”

Kislevelű fikusz (Ficus benjamina) levélhullásának okai és kezelése

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük