Murvafürt, azaz a Bougainvillea (bugi) gondozása

Egyre forróbb nyarainknak is betudható a mediterrán növények térhódítása a magyar erkélyeken, teraszokon. Az örök kedvenc leander mellett egyre több Bougainvillea (murvafürt, bugi), cikász pálma, tölcsérjázmin és kefevirág jelenik meg a balkonokon. Ha a téli elhelyezésük megoldható (garázsban, folyosón, lépcsőfordulóban, pincében, stb), akkor már csak a nyári rendszeres öntözésről kell gondoskodni. A kudarctól tartva sokan még ellenállnak a murvafürt szépségének, pedig a bougainvillea gondozása egyáltalán nem bonyolult. 

bougainvillea gondozása

Murvafürt, azaz a Bougainvillea gondozása

A bougainvillea, magyarul a murvafürt vagy ahogy sokan egyszerűen csak hívják, a bugi csodatölcsér félék családjába tartozik, Brazíliából származik. Jellegtelen apró, fehér virágait színes fellevelek díszítik. A fellevelek színe a fajtától függően lehet fehér, lila, sárga, pink, piros, narancs. Világos helyen teleltetve akár már április-májusban virágba borul és egészen a fagyokig gyönyörködhetünk szépségében.

bougainvillae, bugi, murvafürt

Napos, esőtől és széltől védett helyet biztosítsunk számára, akár a tűző napot is elviseli. Felálló vagy kúszó,  fásodó szárain tövisek is találhatók. Az idősebb növények tamasztékot igényelnek, szúrjunk mellé egy karót vagy futtassuk rácsra, hogy stabilon álljon.

Meleg napokon rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet nem tűri. Augusztusig hetente tápoldatozzuk, utána már csak vizet kapjon, hogy felkészítsük a pihenő időszakra.

murvafürt (Bougainvillea) telelteése)

A fagyok beállta előtt menekítsük a világos, 8-12 fokos teleltetési helyére. Érdemes ilyenkor visszavágni. Végszükség esetén melegebb helyre is kerülhet, de ekkor lehullajtja leveleit. Télen mérsékleten öntözzük, a tavaszi fagyok elmúltával kerülhet ki a szabadba, ahol megkezdhetjük a tápoldatozást.

Ne ijedjünk meg, ha telelteés után lassan tér magához és viszonylag későn kezd hajtani. Öntözzük és tápoldatozzuk rendszeresen, az majd megteszi hatását.

Nyáron félfás dugványokról szaporítható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük