Tölcsérjázmin (Dipladenia, Mandevilla) gondozása, jellemzése

Az utóbbi évek egyik legkedveltebb virága a brazil tölcsérjázmin (Dipladenia sanderi, Mandevilla) vagy másnéven szereleminda, gondozása csupán a teleltetése miatt jelent nagy kihívást. A Dél-Amerikából származó növény tölcsérszerű élénk virágai májustól késő őszig díszítenek a teraszon. A tölcséres jázmin helyes gondozás mellett gyors növekedésével a dús virágzásával évekig a terasz vagy a kert legszebb éke lehet.

tölcsérjázmin gondozása

Tölcsérjázmin származása, jellemzése

Származása

A tölcsérjázmin vagy szereleminda (Dipladenia sanderi, Mandevilla)  Bolívia, Argentína és Brazília vidékén őshonos, a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozik. Hibrid fajtái igen változatosak.

Jellemzése

Ismertetőjegyei: örökzöld kúszócserje, amit a magyarországi időjárási viszonyok között teleltetni kell

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga trombita alakú virágzat, némely változat illatos

Virágzási idő: májustól szeptemberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, hajtásai mérgező tejnedvet tartalmaznak, ezért kesztyűben metsszük

Magasság: kifejlett növény magassága 1,5 – 5 méter is lehet

Habitus: kúszónövény hosszú, fásodó hajtásokkal, tojásded, fényes sötétzöld levelekkel, a leveleket a teleltetés során többnyire ledobja.

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben, dézsában tartjuk, mert teleltetni kell.

Tölcsérjázmin gondozása

Ne siessük el a teleltető helyéről a szabadba rakását. Csak akkor vigyük ki, ha a hőmérséklet tartósan nem csökken 10 fok alá. A tölcséjázmin teljes napsütést igényel, de a déli tűző napot nem szereti.

A tölcsérjázmin gyakori öntözést igényel. Nyáron rendszeresen öntözzük, augusztusig hetente tápoldatozzuk. Az egyes öntözések között hagyjuk kiszáradni a talajt. Jól tűri az időnkénti szárazságot is, mivel a gyökerei képesek némi vizet tárolni. A túlöntözés gyökérrodhadást okozhat.

Karóra vagy támasztékra futtassuk.

A helyváltoztatásra kényes, különösen a növekedési és virágzási időben ne mogzassuk.

Tölcséres jázmin teleltetése

A tölcsérjázmin nem tűri a hideget, ezért már akkor be kell vinnünk a szabadból, amikor az éjszakai hőmérséklet 8 °C alá esik. Nyugalmi fázisban a 8-12 °C-os hőmérséklet az ideális számára. Ha ennél melegebb van, előfordulhat, hogy a következő évben teljesen abbamarad a virágzás. Télen a heti egyszeri öntözés elegendő számára, tápoldatozni ilyenkor nem kell.

Tölcsérjázmin átültetése

Jó minőségű, jó vízelvezetésű földet igényel. Évente, a tavaszi szabadba rakás előtt érdemes átültetni általános virágföldbe. Érdemes az edény aljára 1-2 cm-es kavicságyat vagy agyaggranulátumot rakni.

Az áthelyezésre érzékeny, ajánlatos egy helyen hagyni, a tenyészidőben ne kerüljön új helyre.

Tölcsérjázmin metszése

A teleltetés előtt mérsékelten metsszük vissza. Ez segíti a tavaszi megújulást, a következő évi bőséges virágzást és ezáltal kevesebb helyet is foglal, tavasszal ritkítsuk vagy 20 cm-re vágjuk vissza. Hajtásai mérgező tejnedvet tartalmaznak, ezért kesztyűben metsszük.

Nagyon gyorsan nő, évente akár 60 cm-t is. Ahhoz, hogy megőrizze bokor formáját, az oldalhajtásokat 2 rügyre kell visszametszeni.

Tölcsérjázmin szaporítása

Magról vagy nyáron dugványról szaporítható.

Tavasszal az új hajtásokat 7-8 cm-esre vágjuk le hagyjuk 1-2 órát szikkadni, hogy a sebhely lezáródjon. A gyökereztető hormonba mártott szárakat tőzeg-homok keverékébe ültetessük. A gyökérképződéshez magas hőmérséklet és pára kell. Öntözzük be és cserepestől tegyük áttetsző műanyag zacskóba. Közepesen világos helyen, 24-27 oC hőmérsékleten tartsuk. Időnként öntözzük meg.

A zacskót csak akkor távolítsuk el, amikor már megjelennek az új hajtások. Ilyenkor a cserepet tegyük árnyékos helyre. Csak keveset öntözzük, havonként tápoldatozzuk. Csak akkor ültessük át nagyobb cserépbe, ha a gyökerek teljesen kifejlődtek. Ezután a kifejlett növényekhez hasonlóan gondozhatjuk.

Tölcséres jázmin betegségei, kártevői és kezelésük

Nagy hőségben, száraz levegőben a takácsatka megtámadhatja. Megelőzésként a párásítás segíthet. A takácsatkák megjelenésekor atkaölöszeres permetezés és gyakori párásítás szükséges.

A virágon megjelenő rovarokat permetezéssel (Actara, Admiral, Chess, stb) lehet elpusztítani.

A lisztecske vattaszerű csomóit alkoholba mártott fültisztító pálcikákkal tudjuk eltávolítani.

A levelek sárgulását többféle gondozási probléma okozhatja. Sárgulnak és lehullanak a levelek megfázás hatására és túl száraz levegő vagy kevés víz esetén is.

A tölcsérjázmin tavasztól őszig sok vizet kíván, miközben kint a teraszon, a tűző napon növeszti tekeredő hajtásait. Ősztől azonban inkább szárazabban kell tartani. Hűvösben kell teleltetni, ahol a növekedés szinte leáll. Ekkor kevés vízet kiván. Télen jobb, ha szárazon tartjuk, minstsem, ha túlöntözzük.

Ha túlöntözzük, rohad a gyökérzet, és sárgul a lomb. Ha rossz, meszes, tömör talajba ültetjük, a rossz kémhatás és a mocsarasodó talaj együtt ronthatják a növény életkörülményeit.

Ugyanez a helyzet áll elő tápanyaghiány esetén. Növekedési időszakban fontos, hogy adjunk neki virágos növényekre való tápoldatot. Főleg a vas. és a magnéziumhiány okozhat sárgulást

Tölcsérjázmin felhasználása

Kizárólag csak dísznövényként használható. Önmagyában is jól mutat. Egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad, állványra futtatható. Összeültetés helyett inkább külön cserépben tartsuk, így egyszerűbben megoldahtó majd a teleltetése is.

Ha tovább olvasgatnál még a tölcsérjázminról, akkor nézd meg az olvasói tanácsokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük