A szép tölcsérjázmin (Dipladenia) titka – olvasói tanácsok

A szép tölcsérjázmin (Dipladenia) egyik legnagyobb titka a teleltetésben rejlik. Évekig csak úgy tartható meg és úgy lesz dúsan virágzó és magasra futó növényünk, ha télen is megfelelő körülményeket tudunk biztosítani számára. Olvasónk több éve nevel tölcsérjázminokat, most nekünk is elárulta, nála milyen gondozási praktikák váltak be, hogy lesz sikeres a tölcsérjázmin ápolása és teleltetése.

tölcsérjázmin titka

A szép tölcsérjázmin titka

A Dél-Amerika trópusi területeiről származó tölcsérjázmin jellegzetes tölcséralakú virágairól kapta a nevét. Levelei fényesek, bőrneműek, egyesével állnak. Virágainak színe a fehértől kezdve a rózsaszínen, piroson át egészen a püspöklila árnyalatig változhat. Létezik kúszó és borkosodó változata is. A szereleminda néven is hívott növény napos teraszra, erkélyre is kitűnő választás.

De nézzük a hasznos tanácsokat Oskó Piroskától!

„25 éves a kertem. Rengeteg virágom van. Nemcsak azért nevelgetem, ápolgatom a virágaimat, hogy nézegessem azokat, hanem a növekvés egyes fázisairól fotókat készítsek.

Most a nagy kedvencemmel kezdem a bemutatkozást, ez a tölcsérjázmin.

A 4. éves tölcsérjázminom.

Segítem a növény fejlődését a vázrendszer kiépítésével. Ez lett a műanyag zsinegből általam megszőtt háló. A háló lépésenként készül. Az oldalait mogyoróvessző alkotja, ami a mogyorófánkból való. Ez kb. 3 méter magas.

Leszúrjuk a földbe, majd az ereszcsatornához kötöm. A másik oldalán vascső van. Utána ezeket függőlegesen és vízszintesen is összekötöm. Utána mindig hozzákötöm a növekvő hajtásokat. Létrán állok és a férjem fogja a létrát.

A rácshoz a mezőgazdasági boltban vett zsineget használok. Így a virág hajtásait a zsineg mentén vezetem. Ezzel megadom a növény formáját. Mivel a hajtások hosszúak, össze-vissza lógnának minden irányban, a gravitáció irányítana.

A kertben déli fekvésű félárnyékos helyen tartom. Az állandóan növekvő hajtásokat lekötözöm.

tölcsérjázmin

A cserép körül illatos ternye (mézvirág) van. Nem kell ültetni, a tavalyi magok kikelnek. Ennek az a haszna, hogy árnyékban van a cserép, és nem melegszik fel. Nem szárad ki olyan könnyen a cserép földje sem.

4 éve kaptam, és akkor is már nagy növény volt.

Tölcsérjázmin ápolása

Minden héten tápoldatozom. Többfajta tápot is kap. Tavasszal, amikor kiteszem a szabadba, nagyobb cserépbe ültetem. A földjébe balti tőzeg, muskátli és általános virágföld, valamint zacskós marhatrágya is kerül.

Mivel sokfajta virágom van, mindenféle tápoldatot megveszek. Így a színe miatt petúnia tápoldatot is használok. A vasra a színes virágúaknak szükségük van. Adok leander tápoldatot, mert ez is mediterrán, vastag levelű növény. Általános tápoldatot, az idén nem nem kaptam a guanó alapú tápoldatot. Ez volt a legjobb. Egyszerre csak egyfélét adok.

Minden nap locsolom. Déli fekvésű félárnyékos helyen van. Már a délutáni nap alig éri. Ahogy nő felkopaszodik. Ezért szokták körbe-körbe tekergetni.

Télire visszavágom kb. 70 cm-re, mert be sem férne a teraszra. Télen pihenőidőszaka van. Télen elég a 10-15 fok. Nem szereti a száraz meleget. 10 fok körüli világos helyen tárolom.

Szaporításhoz törj ki egy hajtást, dugd földbe, öntözd meg, tedd árnyékba. Ki fog gyökerezni.

Néha atkaféle támadja meg. Akkor sárgul a levele, és lehullik. Mivel van petúnia, muskátli, leander, alma, szőlő, nyári orgona, ribizli egybe permetezi őket a férjem a gyümölcsökkel.”

Nagyon köszönjük a szuper tanácsokat és a fotókat Ocskó Piroskának!

Még több információ a tölcsérjázmin gondozásáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

9 hozzászólás

 1. Kémenes Julianna szerint:

  Köszönjük a jó tanácsokat . . . . . . .

 2. Mátyás Gyöngyi szerint:

  Sziasztok, segítséget kérnék tőletek, van 2 tölcsér jázminom, elviragzott, Lidlben vettem, az egyiket tavaly a másikat idén, a tavalyi idén nem virágzott csak nyúlt felfelé. Kérdésem mit tegyek velük a télire, kint vannak az erkélyen, be van üvegekbe, kellemes a klíma. Kérlek segítsetek.
  Hogy tudnám a fotót mellékelni?

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Gyöngyi.
   Ha a tavalyi túlélte a telet, akkor a teleltetéssel nincs semmi gond. Az idén ugyanúgy csináld.
   A virágzáshoz pedig nagyon virágos, napos helyre van szüksége és virágzást segítő tápozásra már tavasztól.
   Érdemes további tavasszal friss, tápdús talajba átültetni.
   Sok sikert kívánok: Jucó

 3. Kókány Klári. szerint:

  Hány fokig maradhat kint a teraszon összel?

 4. Domokos Karolyne szerint:

  Hol lehet kapni a Tolcserjazmint Köszi a segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük