Mézvirág, azaz a tengerparti fülesternye gondozása

A mézvirág vagy fülesternye az egyik legigénytelenebb és legillatosabb balkonnövény. Az olcsó egynyári növény egészen a fagyokig hozza apró fehér virágait és tölti be az erkélyt édes illatával. Nézzük, milyen egyszerű a fülesternye gondozása.

mézvirág, fülesternye gondozása

Származása: a tengerparti fülesternye (Lobularia maritima) Földközi-tenger, Azori-szigetek, Kanári-szigetek környékéről származik, a keresztesek (Brassicaceae) családjába tartozik.  A mézvirág elnevezést kellemes édes illata miatt kapta.

Ismertetőjegyei: egynyári növény

Virágok: rózsaszín, fehér vagy ibolya, apró virágai 5 cm-es fürtökbe tömörülnek, illatosak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 8-15 cm

Habitus: elterülő, párnaszerű, enyhén csüngő, levelei keskenyek

Cserépben nevelhető-e: igen, cserépben, balkonládában vagy szabadföldben is nevelehető

Virágzási idő: júniustól októberig

Fülesternye gondozása

Gondozása: teljes napsütést igényel, némi árnyékot elvisel, de árnyékban kevesebbet virágzik és kevesebb illatanyagot termel, így nem lesz olyan intenzív az illata.

Mérsékelt öntözést igényel, az első virágok elvirágzása után vágjuk vissza, utána egyszer végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Szaporítása: magvetésére máricus-áprilisban kerülhet sor, a csírázási hőmérséklete 18 celsius fok. Ültetni május közepétől lehet 15 cm-es tőtávolságra

Felhasználása: csak dísznövényként használható, egyéb növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad. Töltelék és társnövényként balkonládába, tálakba vagy dézsásnövények alá ültethetjük. A fehér színű fajták jól kiemelik a más virágok erős virágszíneit és finom tónusait. Finom illatkompozíciót érhetünk el, ha például vaníliavirággal, jázminnal, díszdohánnyal vagy lednekkel kombináljuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hat − három =