Mézvirág, azaz a tengerparti fülesternye gondozása

A mézvirág, a tengerparti fülesternye vagy illatos ternye (Lobularia maritima) az egyik legigénytelenebb és legillatosabb balkonnövény. Az olcsó egynyári növény egészen a fagyokig hozza apró fehér virágait és tölti be az erkélyt édes illatával. Nézzük, milyen egyszerű a fülesternye vagy népszerűbb nevén a mézvirág gondozása.

mézvirág, fülesternye gondozása

Tengerparti fülesternye, illatos mézvirág (Lobularia maritima) származása

A tengerparti fülesternye (Lobularia maritima) Földközi-tenger, Azori-szigetek, Kanári-szigetek környékéről származik, a keresztesek (Brassicaceae) családjába tartozik. Szokás még illatos ternyének vagy illatos métvirágnak is hívni. A mézvirág elnevezést kellemes édes illata miatt kapta.

Mézvirág jellemzése

Ismertetőjegyei: egynyári növény

Virágok: rózsaszín, fehér vagy ibolya színűek lehetnek, apró virágai 5 cm-es fürtökbe tömörülnek, illatosak, legáthatóbb illata a fehérszínű virágokat nevelő változatának van.

Virágzási idő: júniustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 8 – 15 cm

Habitus: elterülő, párnaszerű, enyhén csüngő növény, levelei keskenyek

Cserépben nevelhető-e: igen, cserépben, balkonládában vagy szabadföldben is nevelhető

Illatos ternye gondozása

Az illatos ternye teljes napsütést igényel. Némi árnyékot ugyan elvisel, de árnyékban kevesebbet virágzik és kevesebb illatanyagot termel. Érdemes teljes napsütéses helyen tartani, ott lesz legintenzívebb az illata.

Mérsékelt öntözést igényel, de a forró nyári napokon több vizet kíván. Az első virágok elvirágzása után vágjuk vissza, majd végezzünk tápanyag-utánpótlást. Hamarosan megjelennek majd az újabb virágai is.

Mézvirág szaporítása

A mézvirág magvetésére március végén, április elején kerülhet sor. A csírázási hőmérséklete 18 celsius fok. Ültetni a fagyok elmúltával, május közepétől lehet 15 cm-es tőtávolságra. Magvait elszórja, így a van rá esély, hogy a következő évben kikelnek a kis növények. 

Fülesternye felhasználása

Az illatos ternye vagy mézvirág csak dísznövényként használható. Egyéb napfényt imádó növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad. Töltelék és társnövényként balkonládába, tálakba vagy dézsásnövények alá ültethetjük. Jól mutat állómuskátli mellett is.

A fehér színű fajták jól kiemelik a más virágok erős virágszíneit és finom tónusait. Finom illatkompozíciót érhetünk el, ha például vaníliavirággal, jázminnal, díszdohánnyal vagy lednekkel kombináljuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük