Tarka virágcsalán, azaz a díszcsalán gondozása, teleltetése

A tarka virágcsalán vagy más néven díszcsalán (Solenostemon scutellarioides) igen kedvelt balkonnövény. Virágai jelentéktelenek, de nem is ezért, hanem elsősorban színes levelei miatt tartjuk. Szín- és mintagazdagsága összeültetésekben is nagyon jól mutat. Különösen kék, sárga vagy fehér virágú növényekhez illik. A díszcsalán gondozása igazán nem bonyolult, az elszántabbak teleltethetik vagy akár fává is nevelhetik.

tarka virágcsalán, díszcsalán

Díszcsalán származás

Származása:  A tarka virágcsalán más néven díszcsalán (Solenostemon scutellarioides) az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozó egynyáriként nevelt évelő. Délnyugat-Ázsiában és Afrikában őshonos. Coleus blumei néven is forgalomban van, szokták még mozaik virágnak is hívni.

A fajt először Carl Linnae írta le 1763-ban Ocimum scutellarioides néven. A fajt először 1851-ben hozta be Jáváról Európába egy holland kertész.

Az utóbbi időben a vegetatív szaporítás lehetővé tette újszerű levélszínű és -formájú fajták előállítását. Folyamatosan születnek új, különböző levélformájú és színkombinációjú fajták.

Virágcsalán jellemzése

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő. Akár 1 méter magasra is megnőhet. jól elágazó, többé-kevésbé négyoldalú szárral. A faj leveleinek színe és alakja rendkívül változatos. A levelek kissé húsosak, 1,5–10 cm hosszúak és 1–6 cm szélesek, általában tojásdad alakúak. A levélszéle változó mértékben tagolódik, mindkét oldalán szőrszálak találhatók.

Levelek: A díszcsalán levelek lehetnek zöld, rózsaszín, sárga, „fekete” (nagyon sötétlila), gesztenyebarna, krémszínű, fehér és vörös árnyalatúak. A levél alakja is változik a széles tojásdadtól a keskenyebben lándzsásig változhat. A levélszélek lehetnek kicsi vagy nagy fogazottak vagy hullámosak.

Virágok: kékesfehér színűek, jelentéktelenek. A virágzat a szár végén található, és a levelekhez hasonlóan nagyon változó méretű; akár 4 cm hosszú is lehet, kevés vagy sok virággal.

Virágzási idő: júliustól szeptemberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 20 – 40, fának nevelve akár 1 méteres is lehet

Habitus: bokros, tojásdad és szív alakú, fűrészes vagy fodros szélű levelei általában több színűek. Fajtánként különböző zöld, vörös, rózsaszín és sárga tónussal, különböző mintázattal.

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben neveljük, földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel

Tarka virágcsalán, díszcsalán gondozása

A díszcsalán napos, illetve félárnyékos helyet igényel. A levelei félárnyékban színesednek a legjobban, mérsékelten öntözzük, kéthetente tápoldatozzuk, a megjelenő jelentéktelen virágzatot azonnal törjük ki, így biztosítsuk, hogy a növény formás maradjon és tarka leveleivel díszítsen.

Díszcsalán teleltetése

nem fagytűrő, ha megakarjuk menteni, világos, fagymentes, hűvös helyen teleltessük.

Ha át tudjuk teleltetni, megpróbálhatjuk a fává nevelését is.

Virágcsalán szaporítása

A virágcsalán ősszel és tavasszal dugványról szaporítható. Könnyen meggyökeresedik. Magvetését január-februárban megkezdhetjük, csírázási hőmérséklete 20-24 celsius fok. Május közepétől ültethetjük a szabadba 20-25 cm tőtávolságra.

Kártevői

Igen ellenálló növény, nem jellemző, hogy kártevők támadnák meg.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható. Szín- és mintagazdagságának köszönhetően sokféleképpen használhatjuk. Virág összeültetésekben is nagyon jól mutat, különösen kék, sárga vagy fehér virágú növényekhez illik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük