Tarka virágcsalán, azaz a díszcsalán gondozása

A tarka virágcsalán vagy más néven díszcsalán igen kedvelt balkonnövény. Virágai jelentéktelenek, de nem is ezért, hanem elsősorban színes levelei miatt tartjuk. Szín- és mintagazdagsága összeültetésekben is nagyon jól mutat, különösen kék, sárga vagy fehér virágú növényekhez illik. Így lesz sikeres a díszcsalán gondozása!

tarka virágcsalán, díszcsalán

Díszcsalán jellemzése

Származása:  A tarka virágcsalán más néven virágcsalán (Solenostemon scutellarioides) az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozó egynyáriként nevelt évelő. Délnyugat-Ázsiában és Afrikában őshonos. Coleus blumei néven is forgalomban van.

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő

Virágok: kékesfehér színűek, jelentéktelenek

Virágzási idő: júliustól szeptemberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 20 – 40, fának nevelve akár 1 méteres is lehet

Habitus: bokros, tojásdad és szív alakú, fűrészes vagy fodros szélű levelei általában több színűek. Fajtánként különböző zöld, vörös, rózsaszín és sárga tónussal, különböző mintázattal.

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben neveljük, földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel

Tarka virágcsalán, díszcsalán gondozása

Gondozása: napos, illetve félárnyékos helyet igényel, a levelek félárnyékban színesednek a legjobban, mérsékelten öntözzük, kéthetente tápoldatozzuk, a megjelenő jelentéktelen virágzatot azonnal törjük ki, így biztosítsuk, hogy a növény formás maradjon és tarka leveleivel díszítsen.

Ha át tudjuk teleltetni, megpróbálhatjuk a fává nevelését is.

Teleltetése: nem fagytűrő, ha megakarjuk menteni, világos, fagymentes, hűvös helyen teleltessük.

Szaporítása: ősszel és tavasszal dugványról szaporítható, könnyen meggyökeresedik, magvetését január-februárban megkezdhetjük, csírázási hőmérséklete 20-24 celsius fok. Május közepétől ültethetjük a szabadba 20-25 cm tőtávolságra. 

Kártevők: nem jellemző, hogy kártevők támadnák meg

Felhasználása: csak dísznövényként használható, szín- és mintagazdagsága összeültetésekben is nagyon jól mutat, különösen kék, sárga vagy fehér virágú növényekhez illik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × négy =