Őszi kikerics (Colchicum autumnale) gondozása, szaporítása

Az őszi rétek rózsaszínes-lilás virágszőnyegét adó őszi kikerics (Colchicum autumnale) a kertekben is egyre népszerűbb. Az erősen mérgező növény különösebb gondozást nem igényel, évelőnövényként hagymájáról minden őszre kihajt és megmutatja apró, bájos virágfejeit. Arany János valószínűleg az őszi kikericsről nevezte el híres öregkori versciklusát, az Őszikéket.

őszi kikerics

Őszi kikerics (Colchicum autumnale) származása, jellemzése

Az őszi kikerics vagy őszike (Colchicum autumnale) a kikericsfélék (Colchicaceae) családjába tartozik. Mérsékelt égövi területen, Közép- és Dél-Európában, így Magyarországon is, és Észak-Afrikában, nedves talajú réteken, legelőkön találkozhatunk vele.

Hazánkban az Alföld nagyrészeinek kivételével szinte mindenütt elterjedt. Főleg meszes, vizesebb talajon terem, napos vagy a félárnyékos helyeket szereti. Nagytömegben virító virágaival nagyon szép látványt nyújt augusztus és szeptember között.

Monda szerint tudományos nevét Colchis ókori királyság (a mai Grúzia területe) városáról kapta, ami méregkeverőkről volt híres. A colchisi király híres boszorkány hírében álló leánya, Médeia használta fel az őszi kikericset varázsszereihez, mérgeihez. A legenda szerint a virág annak az italnak a földre hullott cseppjéből kelt ki, amit Médeia a hegyekben kilenc éjszakán át gyűjtött a férje apjának, Aiszónnak a gyógyításához.

Több népi neve is ismert: őszike, vetővirág (mert az őszi vetések idején virágzik), zörgő-gaz, pücsökkoma, csicsikoma, ebvirág, kutyadöglesztőfű, zászpa kikerics, gólyavirág, guzsaly, kék kökörcsin, kükörtyin, kivirics.

Gyakran összekeverik a tavasszal nyíló krókusszal és a nyáron virágzó és nem télálló zefírvirággal.

Őszi kikerics gondozása

Az őszike évelőnövény, a földben mélyen rejtőzködő hagymájával telel át. Ahogy a neve is mutatja, ősszel hozza lilás, rózsaszínes virágait. Virágzás idején teljesen levéltelen, így még jobban érvényesül a virágok szépsége. Elég rövid életű, a virágok beporzás után gyorsan elhervadnak, vágott virágnak sem alkalmas.

Zöld levelei és a toktermése tavasszal jelennek meg. Levelei és köztük megbúvó toktermései a nyár második felében elszáradnak.

Napos vagy félárnyékos helyet, jó vízgazdálkodású talajt igényel. Az őszi kikerics hagymákat nyáron kell elültetni, 10 cm mélyre.

Öntözést nem igényel, de virágaival meghálálja.

Őszi kikerics szaporítása

Szaporítása magról vagy hagymagumók szétosztásával lehetséges. Nyáron kell ültetni, amikor a hagymák nyugalmi időszakukat élik. 10-15 cm mélyre, napos vagy félárnyékos helyre tegyük.

A magok a második év tavaszán kezdenek el csírázni és csak a hatodik évben hoznak virágot.

Kikerics mérgezősége

Az őszi kikerics a csattanó maszlag, a maszlagos nadragulya és a beléndek mellett az egyik legmérgezőbb vadontermő növényünk. A hagymája sok méreganyagot, colchicint tartalmaz, ami sejtosztódást gátló méreg. Hasonlóan mérgező a virágja és a levele is, melyet az állatok nem is esznek meg.

Az őszi kikerics mérgező és gyógyhatású részei bulbus és semina colchici név alatt szerepelnek a gyógyászatban. A belőlük előállított szereket köszvény, vízkórság, ízületi bántalmak ellen használják. Egyes hatóanyagait a rákgyógyászatban hasznosítják.

Virágait növényi kékfestékként használták.

Gyűjtése és népi gyógyászati célú alkalmazása nem javasolt!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük