A tátika, azaz a kerti oroszlánszáj gondozása, jellemzése

A kerti oroszlánszáj gondozása egyáltalán nem bonyolult. A tátikának is hívott kedves kis virág igen strapabíró. Mi sem bizonyítja jobban igénytelenségét, hogy bár egynyáriként termesztett évelő,  nálam évek óta áttelel az erkélyen cserépben. Színpompás virágait ágyás- és balkon virágként egyaránt fáradhatatlanul hozza egészen őszig.

tátika, oroszlánszáj gondozása

Oroszlánszáj származása

A tátika, azaz a kerti oroszlánszáj (Antirrhinum majus) Dél-Európából és Észak-Afrikából származik, a tátogatófélék (Scrophulariaceae) családjába tartozik.

A virágok enyhe nyomásra apró „szájakként” kinyílnak, innen kapta a nevét.

További magyar nevei: tátika, tátongó

Tátika jellemzése

Ismertetőjegyei: Hazájában évelő, nálunk egynyáriként termesztett évelő, tarka színkeverék

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy narancsszínűek, illetve kétszínűek is lehetnek, fajtától függően élnénk vagy pasztellszínűek, kicsi vagy nagyobb virágai fürtökben nyílnak, az egyszerű virágok enyhe oldalsó nyomásra könnyen felnyílnak, innen ered a tátika név. A virágok gyertyaszerű fürtvirágzatokba rendeződve lentről felfelé nyílnak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 100 cm, balkonfajták 40 cm

Habitus: bokros vagy párnaszerűen elterülő, csüngő fajtái is léteznek, levelei hosszúkásak

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: júniustól októberig

Oroszlánszáj fajták

A kerti oroszlánszájnak számos fajtája ismert, melynek magjait általában színes keverékként árulják. Vásárláskor ügyeljünk a pontos növekedési magasságra és formára, mivel igen eltérő különbségek vannak.

A „Mademe Butterfly” keverékek például majdnem 1 méter magasak, ezzel szemben a „Mini Snap” törpefajták csupán 20 centiméteresek lesznek. A csüngő „Snappy” 35 cm hosszú, ráboruló hajtásokkal.

Kerti oroszlánszáj igényei, gondozása

Napos vagy félárnyékos helyet kedvel. Humoszos, jóvízáteresztő talajban érzi jól magát.

Mérsékelten öntözzü. Tratsuk állandóan nedvesen a földet, de ne legyen vizes.

A kertben lévő tátikáknak 4-6 hetente, a cserepekben lévőknek pedig kéthetente alacsony hatóanagyag-tatalmú tápoldatot adagoljunk.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el. Legjobb, ha a teljes elhervadt virágzatot kivágjuk. A magasra növő példányokat nyáron kössük kerókra.

Oroszlánszáj teleltetése

A magyar éghajlati viszonoyk között elvileg egynyári növény, nekem az erkélyen – fagymentes időben kevés locsolással – évek óta sikerül életben tartanom, próbáltam benti, 5-8 fokos teleltetést is, de az nem vált be

Tátika szaporítása

Előneveléssel biztosíthatjuk, hogy már a nyár elején virágzó tátikánk legyen.

Magjait februártól márciusig vethetjük el, 15-20 °C a csírázási hőmérséklete. A magok fényben csírózóak, ezért csak leheletvékony föld kerüljön rájuk.

Csírázás után tegyük kicsit hűvösebb, 10-15 °C-os helyre, majd 3-4 hét múlva egyenként ültessük szét kis cserepekbe. A palánták csúcsát csípjuk vissza amikor elérik a 8-10 cm-es magasságot, hogy könnyebben szétágazódjanak.

Április végén, május elején ültethetjük ki a szabadba, amikor már nincsenek fagyok. Kertbe, cserrépbe balkonládába egyaránt ültethetjük 20-30 cm tőtávolságra.

Oroszlánszáj kártevői, betegségei

Levéltetvek, oroszlánszájrozsda, lisztharmat és szürkepenész előfordulhatnak. A tetveket házi szerrel eltávolíthatjuk, a szürkepenész mérsékeltebb öntözéssel megelőzhetjük.

Oroszlánszáj felhasználása

Csak dísznövényként használható, de változtaos színvilága miatt nagyon jól társítható. Csoportosan ágyásokban és szegélyekben jól mutat, Az alacsonyabb fajtákat ládákba és cserepekbe is ültethetjük. A futó fajtákat függő virágtartóban tarthatjuk. 

Jól illik hozzá a kék vagy a fehér virág, például lobélia, hegyicsucsor, margaréta vagy a fehér muskátli.

A magasra növő fajtákat vágott virágként is használhatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük