Díszcsalán teleltetése olvasói tanácsokkal

Az egynyári virágok rövid életűek, de ezzel együtt tavasszal olcsón elérhetők. A fanatikus kertészkedők viszont szeretik ezeket a növényeket is átmenteni a következő évre. Gondoltad volna, hogy még az egynyáriként árult és olcsó díszcsalán teleltetése is egyszerű művelet? Olvasóink elárulják mennyire és hasznos tanácsokkal szolgálnak, hogy neked is sikerüljön.

tarka virágcsalán, díszcsalán

Díszcsalán teleltetése olvasói tanácsokkal

Korábban megosztottam már, hogy Wolf Márta milyen praktikákkal nevelt fát a díszcsalánból. Most több olvasónk mesél a sikeres tarka virágcsalán, azaz díszcsalán teleltetésről.

Viczai Károlyné Vicuska: „Filacz Editnek és másoknak is. Az én teleltetésem. A kép mellé írtam mikoriak a képek. A teleltetés lakótelepi zárt folyosón történt, ami fűtött. Fényt kapott – a hőfok 22-23 fok télen is. Direktben nem metszettem meg tavasszal sem. Néhány ágat magától eldobott vagy előfordult, hogy véletlenül letörtem.

2017 tavasszal, ültetés után:

2017 szeptember végén, októberben raktam be a folyosóra. De ez az időjárástól függ:

2018 tavaszán, mikor kikerült az erkélyre. Utána még csúnyult is egy kicsit.

2018 ősszel ilyen gyönyörű volt. Többet már nem teleltettem, mivel a folyosót betelepítettem fokföldi ibolyával és így már nem volt helyem egy ilyen nagy virágnak. Lehet látni, hogy másik évben egészen más arculatot öltött az előzőhöz képest.”

Kelemen Beáta: „Az én teleltetésem a nappali ablakban történik. Annyira strapabíró és sokszínű ez a növény.”

Ludas Andrásné: „Vízbe tettem egy letört hajtást, és nagyon hamar gyökeres lett. De ezzel párhuzamosan, egy levelet szárastól földbe dugtam, és az is megmaradt.”

Oros Andrea: „Nekem évekig a lakásban volt, mert nem volt se terasz, se kert. Nyurga lett, de egy szálból két láda lett. Amióta lett terasz, kikerült a szabadba, és szép bordó lett. Télre egy szálat cserépbe dugok, és viszem be a lakásba, tavasszal majd jön újra ki. Ha szaporítani akarom, csak levágok egy ágat, és bedugom a földbe.”

Magdolna Mária Tunner: „Ha meg szeretnénk tartani őket, fagymenetes helyen teleltessük. A meleg szobában megnyúlik, formáját veszti. Egy hűvös, de világos előszoba megfelelő hely számára. Ha a levelek lógnak, csak akkor adjunk egy kis vizet nekik. Tavaszra, ha felkopaszodtak, vágjuk vissza őket és a fagyok elmúltával ismét mehetnek ki a teraszra, erkélyre vagy a virágágyásba.”

Nagyon köszönöm az olvasóknak a hasznos tanácsokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük