Bioszemléletű kertészkedés a kiskertben

A bioszemléletű kertészkedés fontosságát egyre több kiskert tulajdonos felismeri és követendőnek tartja. Bármennyire is úgy tűnik, a biogazdálkodás, a bioszemléletű növényvédelem nem egy múló hóbort, sokkal inkább egy követendő szemléletmód. Rádásul korlátai sem nagyon vannak, akár egy 2 négyzetméteres balkon is lehet környezetbarát.

bioszemléletű kertészkedés - Magaságyás készítés

Jó százötven évvel ezelőtt még mindenki bio módon gazdálkodott, nem használtak mesterséges szereket. Akkor az volt a természetes, a bio jelző még nem létezett, de az bizony igazi biókertészkedés és biónövényvédelem volt.

A bioszemléletű gazdálkodás nem más, mint természetesség, a kemikáliák kiiktatása. Lényege, hogy minél kevesebbet változtatunk a természeten, úgy neveljük tehát a növényeket, hogy azok saját erejükből képesek legyenek ellenállni a kártevőknek és a betegségeknek. A biogazdálkodásban előállított élelmiszerek vegyszermentesek, ízletesebbek és sokkal egészségesebbek.

Mi a bioszemléletű kertészkedés?

A bioszemléletű kertészkedésnél csak természetesen módon, a környezet veszélyeztetése nélkül védekezünk a kártevők, kórokozók ellen. A gyomírtók, rovarölőszerek amellett, hogy a talajban és az ételben is megmaradnak, a növények természetes kártevőinek ellenségeit is elpusztítják. Egy erős kémiai szer nemcsak a levéltetveket öli meg, hanem azok természetes lakmározóit, a katicabogarakat is.

Egy jól működő kiskertben a természet törvényei érvényesülnek: a gyengék elpusztulnak, az erősek pedig megmaradnak. A természet praktikáinál nincsenek jobbak.

A biokertészetnél arra kell törekedni, hogy a növényeket minél jobb kondícióban tartsuk. Csak a fitt, egészséges növény képes ellenállni a kórokozóknak. Egészséges pedig csak úgy lehet egy növény, ha mindent biztosítunk számára, amire szüksége van. Fontos, hogy ideális körülmények és a szükséges tápanyagok biztosítása. A jó kondícióban tartott növények ellenállóbbak, kevesebb növényvédelmi beavatkozást igényelnek.

Így kertészkedjünk környezettudatosan

A környezettudatosság azt is jelenti, hogy a növények igényeit teljes életciklusukban  maximálisan figyelembe és kielégítjük vesszük.

A növényválasztás fő szempontja a növények igénye legyen, csak olyan növényeket vásároljunk, amelyeket megfelelően tudunk gondozni. Mérlegelendő szempont a fény, víz és tápanyag igény, fagytűrés, a talaj PH értéke,  beporzási viszonyok, betegségekkel szembeni ellenálló-képesség.

A meghonosodott növények ellenállóbbak (rezisztensek) a betegségekkel szemben. A talaj kimerülésének megelőzése érdekében célszerű a vegyszermentes talajjavítás, valamint a vetésforgó alkalmazása, tehát a növények helyének váltogatása. Jó megoldás a magaságyásban való kertészkedés is, amivel nagyobb terméshozam érhető el és a kártevők is jobban kordában tarthatók.

A biokertészek a műtrágyák helyett a szarvasmarha trágyát és házi komposztot részesítik előnyben. A komposztálás során a háztartásban, a kertben felgyülemlett szerves anyagokat gyűjtjük, hogy abból a természet „szorgos munkásai” a giliszták, a baktériumok és a gombák talajjavító anyagot készítsenek.

A biokertészkedés nem más tehát, mint egy szemléletmód, ami maximálisan figyelembe veszi a növények természetes igényeit és az ember és környezete közötti természetes egyensúly kialakítására törekszik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük