Rózsa gyökereztetése dugványozással – olvasói praktikák

A kertek örök kedvence a rózsa. Modern és hagyományos kertekhez egyaránt illik. Nem csoda hát, hogy szeretnénk minél több színpompás és illatos rózsát látni a kertben. A vásárláson túl van egy olcsóbb módszer is arra, hogy sok szép rózsánk legyen. A szaporítás legegyszerűbb módja a rózsa gyökereztetése, még pedig közvetlenül a földbe ültetéssel. A félfás dugványozással eredményesebb lesz szaporítás, mint a vízben való gyökereztetéssel. Olvasók meséltek el, náluk milyen módszerrel lesz mindig sikeres a rózsa gyökeretetése.

rózsa metszése

Rózsa gondozása

A rózsa nem nevezhető túl igényes növénynek. Némi túlzással azt is mondhatjuk, hogy a rózsa ápolása az öntézésen túl kimerül a rózsatövek téli kupacolós takarásában és tavaszi metszésében. Persze ez csak akkor igaz, ha az egyéb igényeit biztosítottuk az ültetésnél. 

A rózsa napos helyen és tápdús talajban fejlődik a legszebben. saját tapasztalatom, hogy szereti, ha át tudja járni a szél. Ezért ne ültessük túl sűrűn a töveket és kerüljük a szélvédett zugokat. 

Az elvirágzott virágfejeket mindig várgjuk le az első 5 leveles részig, ezzel újabb virágzásra ösztönözhetjük. Bár olyan dúsan már nem fog virágozni, mint május végén, júniusban, de egész őszig lesznek szépen nyíló rózsáink. 

A rózsákat mi mindig kora tavasszal metszük, de van aki az őszi metszésre esküszik.

A rózsát sokoldalúan felhasználhatjuk, gyógyhatásai is ismertek.

Rózsa gyökereztetése dugványozással

A rózsa gyökereztetése, szaporítása nem olyan egyszerű, mint például a leanderé. Az interneten több oldalon is írnak különböző szaporítási csoda technikákról. Ezek többnyire hatásvadász cikkek, a módszer eredményessége nem bizonyított, sőt olvasóimnak csak negatív tapasztalatuk van ezekről. Még soha senkinek nem sikerült a burgonyában szaporítás, a krumpli elrohadt, a rózsából pedig nem lett semmi.

A rózsa szaporítását már nyáron is végezhetjük, de az őszi időszak is jó  

Olvasóink viszont elmesélték azt a módszert, amit alkalmazva már több alkalommal sikerrel gyökereztettek rózsatöveket.

Kindris Brigitta: “Gyermekkoromban olvastam a 80-as évek vége – 90 körül a Szabad Föld című újságban. Ezzel azóta is többször sikerült gyökereztetnem rózsákat, éppen múlt ősszel nagynénémnek, van amelyik már bimbósodik. 🙂

Nyár végén, ősszel kb.: 30-40cm (elnyílott vagy elnyíló) “vesszőt” vágok le. A felső virág részt levágom, majd alulról haladva leszedem a leveleket a felső kb. :10-15 cm -ig, 2-3 levél marad.

Majd szépen ezt a vesszőt elásom,csak a leveles része marad a föld felszínén. Jól beöntözöm és egy befőttes üveget rakok rá. Picit fel is lehet tölteni az üveg szája körül kívül, úgy 2-3 cm -re miután a beöntözés megtörtént. Az üveget kíváncsiságból tavasszal meg lehet emelni megnézni a rügyeket, leveleket, de csak nyáron kell véglegesen levenni június körül.”

 

Marosán Imréné: “Úgy csináltam amikor az első rózsa majdnem elvirágzott…levágtam 5 levélig, hagytam párlevelet rajta. Leszedtem a szírmokat, jól beöntözött földbe beledugtam, rátettem a befőttes üveget. Csináltam nylon tasak alatt is, akkor pálcával megtámasztottam belülről a tasakot.”

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük