Beteg lepkeorchidea meggyógyítása – olvasói praktikák

A beteg lepkeorchidea meggyógyítása nem lehetetlen. Bár sok türelem és némi szaktudás szükséges hozzá, megéri a fáradtságot. Vadady Mária olvasónk a mini orchidea gondozási tanácsai után most azt is elárulja, hogy gyógyíthatjuk meg a betegeskedő orchideákat. 

beteg lepkeorchidea a meggyógyulás után szépen virágzik

Beteg lepkeorchidea meggyógyítása – olvasói praktikák

Időnként még a legtapasztaltabb orchidea-imádóval is megesik, hogy valami félre megy és féltve őrzött orchideája több pátyolgatást igényel. Az első negatív jeleknél nem kell kétségbe esni, neki kell állni az életmentésnek. 

Fonnyadás, gyökérproblémák lepkeorchideánál

„Az életmentéskor a virágszárat levágjuk, ha már feslenek a bimbók, azok a száron vázában tovább fognak nyílni. A növényt kivesszük a cserépből, lerázogatjuk a fakérget, leöblítjük a gyökérzetet folyó langyos vízzel és domesztoszos vízbe mártogatott ollóval lenyesegetjük az elrohadt, korhadt gyökereit. A vágások metszeteit fahéjba mártott ujjal óvatosan bekenjük, mert a fahéj fertőtlenít, de ugyanerre jó a porított faszén, vagy a patikai orvosi szén is. Két növény mentése, átültetése között alaposan kezet kell mosni és a szerszámokat is elmosni, fertőtleníteni.

A „műtőasztal”: metszőollók, domesztoszos víz a befőttes üvegben szerszám-fertőtlenítéshez, fahéj, stb…
 

A beültetés/ átültetés tisztára mosott, fertőtlenített (Domestos, stb.) cserépbe, új tiszta fenyőkéregbe történik, én ezt a neten szoktam rendelni. A vett orchidea”földek” tele vannak darált mohával, amik később a növény rothadását okozhatják, mert elzárják a gyökereket a levegőtől. A mulcsként árult fenyőkéreg meg szemetes, poros, hamar korhad.

A cserépbe óvatosan belehelyezem/igazítom a növény gyökereit és a közöket folyamatos rázogatással megtöltöm a kéreggel. Ha túl nagy a növény, alulra kavicsot szoktam rakni, hogy az esetleges későbbi billenést megakadályozza. Úgy töltöm meg a cserepet, hogy a levelek (a tő) aljáig érjen a közeg. Az egészséges növényt, amiről nem kellett levágni gyökereket tápos vízbe merítem, az életmentőseket csak egy hét múlva, hogy a vágási felületek kicsit megszáradjanak és a szárazon tartástól a gyökérképződés is jobban beindul.

Beteg lepkeorchidea párazacskóba helyzése

Az olyan növényt aminek nem maradt, vagy nagyon kicsi maradt az amputáció után a gyökere „szanatóriumba” rakom, erre jó pl. a párazacskó. Hónapokig is eltarthat mire beindul az új gyökérnövekedés, közben figyelgetni kell, nehogy bepenészedjen, tovább rothadjon a tő. Van hogy közben tovább kell amputálni a rothadt rész.

Ezeket a szottyadt leveleket majd szép lassan elveszíti, miután a gyökereket követően új leveleket is fog hozni.

Ez egy gyönyörű mini virágú volt, ahogy kihozta a virágját, az új levele szottyadni kezdett. Először azt hittem hogy a nap égette meg, de nem, komoly tőrothadás kezdődött rajta alulról. A „szanatóriumban” tovább rohadt, így tovább amputáltam. Úgy néz ki hogy a rohadás megállt és új gyökér dudorodik.

A „szanatórium”. Alul víz, benne agyaggolyók, ezeken szétvágott műanyag flakonokon a gyengélkedők. Néha föléjük spriccelek és naponta pár percre leveszem a tetejét szellőztetés végett. A megemelkedett párában jobban gyökeresednek az amputáltak.

Ez a párazacsi eljárás. Az előzőleg visszavágott, fahéjazott tő úgy helyezkedik el a vázában, hogy bele ne csússzon a vízbe. A tetején zacskó, alul bekötve.

Erre jön a zacskó. Most azt találtam ki, hogy veszek műanyag rácsokat, amiket a mosogató aljába szoktak rakni, szétvágom méretre, hátha az jobban tartja majd az ápoldák lakóit, hogy bele ne csússzanak az aljában levő vízbe.

A növény töve, gyökere a víz fölött kell hogy maradjon és a flakon tartja, amíg bele nem csúszik véletlenül a vízben. De ezt észre szoktam venni.:-)

Kártevők, betegségek

Előfordulnak tetvek, atkák. Ezeket a neten (jó fotó alapján az orchideás csoportok segítségével) be lehet azonosítani és a megfelelő szerrel történő többszöri permetezéssel kiirtani. Előtte egy jó alapos, de óvatos lemosással hatásosabbá válik a permetezés. Ha a repkedő tőzeglégy az, ami idegesíti a gazdát, akkor ritkábban kell locsolni.

Van hogy gombásodás, vagy esetleg vírusfertőzés mutatkozik a tövön, ennek megszüntetésénél is jól jön a tapasztaltabb orchideások segítsége.

Beteg lepkeorchidea bimbóhullása

Lehet a szállítás közbeni hirtelen hőmérséklet változástól, a pár napig kevés fényben raktározástól a kereskedőnél. A napokig, hetekig tartó borús időtől, a hirtelen hőmérséklet változással, huzattal járó szellőztetéstől. Az erőteljesen áramló melegtől. Utólag az ember legtöbbször csak találgat, hogy melyik tényező az, ami érhette. Pl. karácsonykor elmentünk egy napra és lehúzva felejtettem a rolót. Szinte minden virág eldobta pár bimbóját.

A lényeg, hogy ha észreveszünk bármi furcsát, azonnal lépjünk! Amikor valami gond van a növénnyel sokszor mi is ludasak vagyunk benne, mert valamit nem úgy csináltunk ami az orchidea ideális tartási körülményeinek megfelelne.”

Nagyon köszönöm Máriának hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Kedves Jucó!

  Nagyon köszönöm a rendszeresen küldött Hírleveleket! Sajnos sokszor vagyok időzavarban, és nem mindig tudok mindent elolvasni, de ami nagyon fontos azt elolvasom, és fel is írom magamnak hol találom meg, ha később újra szeretném olvasni. Nagyon sok hasznos információt kapok a levelekből! Kívánok Önnek minden jót, és még sokáig írjon nekünk!Üdvözlettel: Magdi

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Magdi!

   Nagyon köszönöm az elismerő szavakat. 🙂
   Nagyon sok erőt, bíztatást adnak az olvasóktól érkező visszajelzések, az ilyenek, mint Tiéd is.
   Nagyon jó érzés tudni, hogy leveleim másoknak boldog perceket okoznak és legalább egy kis időre sikerül elterelni a gondolataikat a napi gondoktól.
   Jó erőt, egészséget és minden jót kívánok:Jucó

 2. Hajas Zsuzsanna szerint:

  Jó napot kívánok! Szeretném megkérdezni, hogy mi okozza a levél lehullását, először elsárgult, majd ledobta őket?

  • Nagy Jucó szerint:

   A levélhullás oka legtöbbször túlöntözés. Először elrohadnak a gyökerek, majd sárgulnak és lehullanak a levelek.
   Érdemes átültetni vagy gyökereztetéssel próbálkozni.
   Minden jót kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük