Mini orchidea gondozása – olvasói tanácsok

A mini orchidea gondozása hasonló nagyobb társai neveléséhez, mégis igen keveseknek sikerül hosszan megtartani és újra virágzásra bírni. Olvasónk bevált orchidea ápolási tanácsainak betartásával búcsút inthetsz a kudarcnak és végre neked is sikerül majd hosszan megtartani és virágoztatni a mini orchideát.

Mini orchidea gondozása

Mini orchidea gondozása

Vadady Mária olvasónktól több tanácsot is kaptunk már a lepkeorchideák vásárlásához és beteg orchidea meggyógyításához. Nézzük, mit tanácsol a mini orchideákhoz!

„A hét végén 3 db. vásárfia phalaenopsis-szal tértem haza az Orchideakiállításról. Mind a hármat nyomban átültettem, a midi cserepében még benne volt a „mohanevelde”, amiben az orchideagyárakban növesztik a kis növénykéket és ezt ha időben nem szedjük ki a töve alól, akkor hosszan imádkozhatunk a megmaradásáért.

A másik 2 mini, amikkel szintén az a tapasztalatom, hogy ha hosszú életűnek szeretném a kicsikéket, nem árt alaposan megvizsgálni kibontva az ázott mohából.

Jól tettem hogy szorgoskodtam: mindnek le kellett vágni a gyökérzetéből, mert feketedtek. A sebeket faszénporral kentem be.

Most vettem először Hochwertiges ültetőközeget, valóban igaz amiket olvastam róla, zongorázni lehet a különbséget ez, meg a többi között! (Zömében vörösfenyő kéregből áll, de van benne faszén, spagnum moha, kókuszrost is.)

Ugyanabba a pici cserépbe ültettem vissza a miniket, óvatosan, nehogy megtörjem a gyökereket, egyenként raktam közéjük a közeget, külön raktam még bele mohát is, hogy jobban tartsa a nedvességet, de ne tocsogós „pelenkában” legyenek. Nem baj ha kimagasodnak a gyökerek, legalább marad hely a cserépben a növekedésüknek. Ha telenövik a cserepet, mehetnek eggyel nagyobba.

Olvastam a nálam szakértőbbektől, hogy amikor a gyökereket akarjuk erősíteni, több fény kell nekik és valóban így is van. Ezeknek a minikéknek tényleg jobb egy üvegpohár, egy mécsestartó, mint a hagyományos kerámiakaspó.

Vannak akik fakéregre erősítve nevelik a kicsikéket, reggelente alaposan bespriccelve, de nekem ez a módszer nem való, mert feledékeny vagyok. Így kb. hetente áztatom a miniket, szemben a normál méretűekkel, mert azokra inkább 10-14 naponta kerül sor. Tápot a nagyokkal együtt kapnak. Amíg fejlődnek a leveleket, gyökereket erősítő tápot, amikor „mindenük” kinőtt, megerősödött, jöhet a virágzást segítő táp. Az ORCHID tápcsaládot használom, internetről rendeltem. Közben ha kell, spriccelem, de csak a közeget, gyökeret.

A legfényesebb helyre kerülnek, az első sorba az ablakpárkányra. Tavaly sok orchideát kellett gyógyítanom a csigarágások miatt és azokat sikerült megmenteni, amiknek elég fény jutott. Alattuk tálcán párologtatom a vizet.

Régen egy minit sem sikerült életben tartanom, de most végre gyűlnek a kicsikék. :-)”

Nagyon köszönjük Marikának a sok hasznos tanácsot!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük