Így válassz orchideát, hogy sokáig virágozzon!

Az orchidea választás gyakran a meglátni és megszeretni elven működik. Egyszerűen csak meglátunk egy új színt és már landol is a kosárban. Tudatos vásárlás helyett egyszerűen csak felkapjuk, ami megtetszik és reménykedünk, hogy sokáig gyönyörködhetünk majd benne. Gyakorlott olvasónk rávilágít az orchidea választás szempontjaira és elmondja, mit érdemes megnézni egy lepkeorchideán mielőtt megvásároljuk.

orchidea választás

Orchidea választás gyakorlati szempontjai

Vietnámi Hajnalka több száz különböző orchideát nevel otthon, így igazán gyakorlottnak mondható az orchideák kiválasztásában is, ezért érdemes megfogadni tanácsait.

Ha Phalaenopsis orchideákat (lepkeorchideákat) szeretnénk vásárolni, akkor általában úgy választunk, hogy megnézzük, melyik az a színtípus, vagy sziromforma, amilyen még nincs otthon.
Ha virágboltban vásárolunk, mindenképpen kérjük eladótól, hogy bontsa ki a díszcsomagolást, mert sok mindent rejtőzhet azalatt.

Ezután emeljük fel a virágcserepet, és az alábbi öt dolgot tegyük meg:

1. Nézzük meg a gyökereket. Minden virágnál fontos, a Phalaenopsis esetében méginkább, hogy a gyökerek egészségesek legyenek. A Phalaenopsis esetében a gyökereknek zöldesnek (ha vizes), vagy világos szürkének (ha száraz) kell lenniük. Ha váltakozó fekete gyökereket látunk, azonnal válasszunk egy másikat.
Meg kell nézni a táptalajok színét is. Ha a sötét, fekete, akkor később hajlamos a gyökérrohadásra. A kéregnek világos barnának kell lennie, ha száraz és sötét barnának, ha nedves.
Végül óvatosan rázzük meg a tövet. Ha laza, akkor baj van a gyökérzettel, ezért gyökerei nem kapaszkodnak a közeghez.

2. A levelek színe egyforma zöld legyen. Ha sötét zöld, akkor kevés volt a fény. Ha nagyon világos zöld, akkor sok volt.
Ha barna folt van rajta, azgombára utalhat. A világos sárga folt napégést jelez.
Nagyon fontos: Ha a levél töve sárgás, barnás nem szabad megvenni, mert tőrodhadás gyanúja áll fenn.
A leveleknek merevnek és egyenesnek kell lenniük.

3. Meg kell nézni a levelek mindkét oldalát. Ha fehér, vattaszerű dolgot látunk, az arra utal, hogy gyapjas tetű támadta meg a növényt. Különösen a tő és a levél közötti részt vegyük suemügyre, ott nagyon szeretnek bújkálni. Néha a virágon is előfordul, amit a virág színe miatt esetleg nehezebb észrevenni. Ha iylet látunk, nem szabad megvenni, mert egy csomag MOSPILANS, amivel meggyógyítható, a virág árának felébe kerül.
A virágszirmokat is meg kell nézni, meg az esetlegesen középen éppen induló új leveleket. Ha a szirmok széle száradt, csíkokban, vagy az új levelek nem szépek, akkor tripsz támadta meg. Azt sokkal többször lehet elnézni észrevétlenül, mint gyapjast. Sokszor csak a károsítás látszik, mert szinte láthatatlan, csak ha nagyon elszaporodik látszik. Sokan hervadásnak hiszik az ilyen szirmokat, de nem az.

4. A fenti három dolog a lepke egészségére vonatkozik, de a formája is fontos. Olyan növényt válasszunk, amelynek mindkét oldalán szimmetrikusak a levelei. Ha a lepkeorchidea tője egy oldalra dől, nézzünk másikat. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, később a fényfelé fordítva kiegyenesíthetjük, de ehhez minimum egy év szükséges.

5. A hosszantartó virágzás érdekében válasszunk olyan virágszárat, aminek fele már kinyílt, de a fele még csak bimbós. Az ilyen cserép orchidea minimum 2-3 hónapig virágozni fog.
Sok sikert kivánok !

Eddig tartottak Hajnalka tanácsai, amelyeket Vadady Mária még eggyel kiegészített, és Hajni teljes egyetértett vele.

6. Mínuszos napokon nem veszünk orchideát gyalogosan hazacipelve. Autóval szállítva is csak úgy, hogy a celofánon kívül több réteg selyempapírba van csomagolva!

Nagyon köszönöm a szuper tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük