Így gondoskodj a fagyérzékeny növények téli védelméről

A közelgő tél már igencsak csikorgatja fogait, itt az ideje a fagyérzékeny növények téli védelméről gondoskodni. Nem elég kedvenceink egy részét bemenekíteni a télikertbe vagy más fagymentes helyre, a szabadban maradókra is gondolni kell. A fagykár elleni védelem a kertben is fontos teendő, ha nem akarjuk, hogy kellemetlen meglepetések érjenek bennünket tavasszal.

Fagyérzékeny növények téli védelme

Fagyérzékeny növények téli védelme

Teleltetés fagymentes helyen

A dézsás és cserepes növényeknek a legjobb teleltető hely a télikert. Ez azonban nagyon keveseknek adatik meg, így a balkonnövények teleltetéséhez többnyire marad a fagymentes pince, garázs, lépcsőház vagy folyosó.

A balkonnövények telelőhelyre szállítását nem kell elkapkodni. A mediterrán növények mínusz 2-3 fokig kint maradhatnak, különösen a védett balkonokon, ahol mindig melegebb van és a talajmenti fagyok nem veszélyeztetik balkon kedvenceinket.

A túl korai teleltetés többet árt, mint használ. Minél tovább maradnak kint a növények a szabadban, annál ellenállóbbak lesznek és annál sikeresebben áttelelnek. A hideg időben, enyhe fagyokban a növények nem károsodnak, a kártevők viszont elpusztulnak. A leanderek, fuksziák, muskátlik, begóniák és klíviák nálam az utolsó pillanatig az erkélyen maradnak. Ez utóbbiaknak kell is mostani hideg hatás, hogy tavasszal majd virágba boruljanak.

Szabadban teleltetés

Szerencsére ma már rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy a kint maradó növények védelmét szakszerűen el tudjuk végezni. A hagyományos falevéllel, szalmával, stb takaráson túl különböző védőfóliákkal gondoskodhatunk arról, hogy a hideg ne tegyen kárt a növényekben.

Kezdetben éjszakára fátyolfóliát is használhatunk, amit reggel egy mozdulattal el tudunk távolítani. Amint keményít a tél, komolyabb védelem szükséges. A kint telelő dézsás növények gyökerei a legveszélyeztetettebbek, a viszonylag kis mennyiségű föld miatt. A fagy leginkább alulról támad, ezért érdemes a cserép alá hungarocellt vagy vastag kókusz korongot helyezni, a cserepet pedig jutaszövettel burkolni. Vastag kartonpapír szintén jó szolgálatot tehet a növény alá és köré is, de a szellőzésről gondoskodni kell.

Fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy a citrusfélék, a leander, a murvafürt nálunk még ezekkel a módszerekkel sem telel át. Ha nincs fagymentes helyünk a teleltetéshez, akkor érdemes kertészeti áruházak teleltetési szolgáltatását igénybe venni.

Télen előfordulhat, hogy az örökzöld fák és cserjék lombja elszíneződik. Ezt napperzselés okozza, ami ellen szintél fátyolfóliás takarással védekezhetünk.

A megfelelő védőfólia:

  • nem gátolja a növény szellőzését,
  • könnyen felszerelhető,
  • több éven át használható,
  • világos színű, nem csökkenti jelentősen a napsugárzás erejét,
  • védi a növényt széltől, fagytól és erős napsugárzástól.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük