Minden a leander sikeres tartásáról kezdőknek – olvasói tanácsok

A leander ápolásáról nem lehet eleget szólni. A hazánkban is kedvelt mediterrán szépség gondozását sokan ismerik, de mindig vannak olyanok, akik épp akkor szeretnek bele és jól jön nekik pár gondozási tanács. Olvasónk kezdő leandertartók részére foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

leander ápolási tanácsok kezdőknek

Leander ápolási tanácsok kezdőknek

Fogadd szeretettel Godó Alice tanácsait!

„Ahogy ígértem, elmondom, hogy mi hogyan is kezeljük a leandereinket.
Kezdjük az elején.

Aki szeretne új fajta leander virágot létrehozni, annak érdemes a magoncok nevelésével foglalkozni. Minden magonc általában más lesz, mint az anyanövény. Ha még is belevágnál, a amagtokból ki kell fejteni a szálas magokat. A picuri magokat tedd tálba, amiben egy réteg vizes vattát szoktak tenni úgy, hogy a víz picivel felette legyen, de éppen csak…Így pár nap alatt kihajtanak, aztán érdemes még kis hajtásként elültetni könnyű palánta földbe. 🙂

Mi időhiányában nem ezt a szaporítást szoktuk alkalmazni, hanem a dugványozást. Ezt talán mindenki tudja hogy kell, nem részletezem. 🙂

Ha már van egy szép leandered, amiről gondoskodni szeretnél megfelelően, akkor a következők nagyon fontosak.

Föld

Legelőször is a virágföld, amibe ülteted. Mindig mediterrán földet alkalmazzatok. Nem fogja jól érezni magát hosszútávon a növény, ha nem a megfelelő típusú földet használjátok. Sokan már itt elszúrják.
Ha a föld oké, akkor jöhet az általános locsolás….

Locsolás

Jelmondat : ” Vízbe lógjon a lába és tűzze a fejét a nap!!! „
A leanderek nagyon (!) víz és fényigényes növények. NEM és nem elég néha meglocsolni, nekik a rendszeres locsolás lételemük.

Egy nagyobb 1-2 méteres növénynek napi 10-20 liter vízigényük van, főleg ha kánikula van. Van, hogy naponta 2-3-szor is locsolunk 30 fok felett.

Tápanyagellátás

10 liter vízben feloldva egy nagyobb púpos evőkanál Volldünger nevű tápot használunk. Ezt hetente kell alkalmazni, akkor elég a földben lévő tápanyag, ami virágzáskor fokozottan fontos. Ez a mennyiség egy cserépre értendő. Nyugodtan öntsétek rá az egész kannával az egy cserépre. Persze nem a csemetékről beszélek, hanem felnőtt méretűekről.

Leander betegségek

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megelőzés nagyon fontos. Ehhez állandóan figyelni kell a levelek viselkedését, mert azon látszik a legjobban ha valami gond van. Ezzel jelez nekünk.

A sárguló levelek hiánybetegségre, például vas- vagy magnéziumhiányra utalnak. Lehet attól is, hogy a gyökérszőrzetek elhaltak és nem tudják felvenni az amúgy földben lévő tápanyagokat. Ilyenkor javasolnék egy új átültetést, vízáteresztő mediterrán földbe és tápanyagban gazdag locsolást.

A károkozók kis sunyi dögök, megbújnak a levelek hátoldalán vagy a tövében, aki nem nézi át hetente a növényét, azt érheti meglepetés, mert gyorsan elszaporodnak és nagyobb kárt is tehetnek bennük.

A tetvesedésnél jellemző, hogy akkor veszik észre, amikor már egész ágakat lepnek el. Ha időben észreveszed, gyorsan és hatásosan le lehet őket irtani, bogárírtó szerekkel. Azért nem írok neveket / Karate és társai /, mert helyenként változó a választék ezekből, de minden üzletben kaphatsz tanácsot.

Gombásodás, atka, ezeket is permetezni kell még időben. Az úgynevezett rákosodással is sokan kínlódnak. Egyrészt már a boltban vásárolt növények javarésze is betegen érkezik, másrészt a metszés során, a metszőollóval is átviszik egyik növényről a másikra a betegséget.

Csúnya hegeket és dudorokat lehet látni a növényeken, na ekkor legyetek résen és ne metszetek az ollóval másik növényt. Ezt a betegséget egy baktérium okozza, ami fertőző. Van rá gyógymód…baktériumölő szerekkel lehet rajtuk segíteni.

Sokan esküsznek az ezüst kolloidokra, de lehet baktériumölő szereket alkalmazni és hatnak is, nem kell félni. Egyébként attól még lehetnek szép virágaik, hogy betegek, de sajnos van ami tönkre megy. Ezeket égessétek el ha lehet, mert fertőzhet, ha kidobod. Mi fertőtlenítő sprayt használunk…egyszerűen azt amit a kezünkre is veszünk, ha nagyon influenzás időszak van. Azzal lefújjuk két növény között az ollót….haladhatunk tovább.

Leander metszése

2 évente (!) metszünk!!! Van az erős metszés, amikor tőben metszed a növényt. Ezzel igazán megújítod, megfiatalítod, nagyon hálás lesz érte. Más esetben lehet formázni a metszéssel a növényeket, itt a leander fákra vagy a dús sűrű bokrosításra gondolok, ezt eldöntheted melyik tetszik.

Fának kicsi korától kell nevelni a növényt, később már nehéz kialakítani csonkolás nélkül. Ha nincs visszavágva a növény időnként, akkor hiába nől nagyra ( magasra ), sosem lesz igazán szép dús, mert a sokéves fenntartás miatt, felkopaszodik, elvékonyodik az ágrendszer, ilyenkor szoktatok girbe-gurba ágú ritka levélzetű növényeket látni.

Nekünk az őszi metszés vált be. Egyrészt télen a növények vegetálnak. Másrészt tavasszal már úgy teheted a napra, hogy begyógyult ágvégeket érnek a levegőben lévő bacik, sokkal kisebb eséllyel lesznek betegek.

Általában az idei ágakból hagyunk meg 5-10 fiatal ágat,…(nem kell több, ennyit bír el egy tő átlagban kezdésnél, aztán lehet elereszteni pár új hajtást.)… ez lesz a következő szezon kezdő tömege.

Az előző évi nagyranőtt ágakat tőben vágjuk el. Biztos mindenki tudja, hogy a metszés helyén az ágak 3 felé ágaznak el. Nem érdemes magasabban vágni az ágakból, mert akkor nem lesznek szép egyenes egészséges ágak, hanem elágazó, itt-ott sűrű bóbiták alakulnak ki ettől a helytelen metszéstől.

Leander teleltetése

A leanderek téli hőigénye páratartalomtól és fényforrástól függően 5-7 celsius fok között a legideálisabb. Olyankor ritkán locsolunk, mi max egy hónapban egyszer benedvesítjük a földet, csak annyira, hogy a gyökerei ne száradjanak ki. Ha jó a páratartalom, nem is kell nekik több.

Világosabb helyen levőknél picivel több vízet igényelnek, de ha szinte sötétben ( pincében) telelnek, nem kell több.

Télen előfordulhat, hogy penészesedés, atka vagy más egyéb betegség támadja meg őket. Tehát ilyenkor is ellenőrizni kell a leveleket, ágakat. Legjellemzőbb az atka. Ne várjatok egy percet sem ha ezt észreveszitek, irány a permetező és kezelni kell. Tavasszal már elég késő lesz. 🙂

Nyáron az elvirágzott bugákat le kell vágni. Amin már elkezdenek nőni a magok, azokat le kell vágni. A növény mindig alapvetően az önfenntartásra koncentrál, tehát magokat hoz. Ha ezeket hagyod a bugákon, akkor nem a következő virágzásra koncentrál, hanem a magok érlelésére.

Nálunk általában 4-szer virágoznak jó idő esetén a leanderek őszig. 🙂 Tudom, hogy mindenki sokat dolgozik ( mi is ), de az elvirágzott szirmokat is le kell szedni, ha lehet 2 naponta minimum. Nem csak az esztétikai szépsége miatt, hanem azért mert sokszor az elszáradt szirmok, lefogják a bimbók nyílását, így már eleve sérült lesz a virágok egy része mire kinyílik. Azonkívül nagyon jó búvóhely a kártevőknek is.

Atyaég…azthiszem most befejezem, mert egy egész regényt írtam, persze csak röviden. :-D”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Godó Alice-nak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük