Hagymás és gumós virág kisokos – az ültetéstől a gondozásig

A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A hagymás és gumós kisokosba összegyűjtöttem mindent, amit a hagymás és gumós virágokról tudni kell az ültetéstől a gondozáson át a teleltetésig és szaporításig. A legismertebb növények gondozását részletesen is bemutatom.

színes tulipánok a tavaszi hagymások kedvencei

Hagymás és gumós virágok jellemzése

A hagymás és gumós növények előkelő helyet foglalnak el a növényvilágban. Különleges föld alatti áttelelő szervekkel rendelkeznek. A növények a virágzás után behúzzák leveleliket, azaz a lomb elharvad és elpusztul.

Mindeközben a tápanyagokelraktározódnak a hagymákban vagy a gumókban. Így a száraz és a hideg periódusokat is könnyen átvészelik, majd újra és újra kihajtanak.

Egyes nyáron virágzó gumós növények – például a dália és a kardvirág – számára még a mi teleink is túl hűvösek és nedvesek. Épp ezért a gumóknak védett helyen kell áttelelniük.

Mi a hagyma?

A hagymás virágok – mint például a tulipán, nárcisz, jácint – áttelelő szervei olyanok, mint a vöröshagymáé: egymásra rétegezett, húsos héjak burkolják a hagyma alján lévő hajtásszerveket.

Mi a gumó?

A hagymával szemben a gumók megvastagodott, lapos, kerek vagy orsószerű hajtás vagy gyökérrészek. Ilyenról beszélhetünk például a gumós begőniák vagy dáliák esetében.

Egyes növényeknél, például a krókuszoknál, a gumós hajtásokat hagymaszerű héj veszi körül, ezért hagymás gumóknak is nevezik ezeket.

színes dáliák a kertben

Hagymások és gumósok virágzási ideje

A kora tavaszi virágzók, mint a hóvirág és a téltemető, már februárban kihajtanak. Ezeket követi egy egész sereg színpompás tavaszi és kora nyári virágzó. Egyesek kitűnően alkalmasak arra, hogy elvegyüljenek a gyepen vagy a mezőkön, mások két éves nyári virágokkal vagy korai évelőkkel díszítik az ágyásokat és a szegélyeket.

Sok fajat ideálisan feldíszítheti a még alig lombos fákat. Mire a lombozat árnyékot vetne, a hagymás virágok már régen behúzzák leveleiket.

Nyáron és gyakran ősszel is sok szépség ékesíti a kertet az évelők és a nyári virágok között, mint például a dália, a kardvirág vagy a liliom.

Egyeseket cserpekben is nevelhetünk. A díszesebb tavaszi virágzók problémamentesen virítanak dézsákban, balkonládákban, cserepekben vagy virágtálakban is.

Hagymás és gumós virágok ültetési ideje és módja

A hagymás és gumós növényeket általában a nyugalmi időszakuk alatt ültethetjük. A hagymát egyszerűen dugjuk a tápdús földbe a virág által megkívánt ültetetési mélységre és távolságra.

Az ültetési mélység alapszabálya: helyezzük a hagymát és a gumót háromszor olyan mélyre, mint amilyen magas. Egy 5 cm magas tulipánhagyma pl. 15 cm mélyre kerüljön a földbe.

Ügyeljünk arra, hogy hagymáknál a csúcs, gumóknál a pici hajtásrügyek (szemek) mutassanak felfelé. Legegyszerűbb, ha egy mércével rendelkező ültető lapáttal dolgozunk, így pontosan tudjuk, milyen mélyre kell ültetni.

Mivel a vízi pockok és az egerek egyik kedvenc tápláléka a hagyma és a gumó, dróthálós kosárral eredményesen védhetjük meg a növényeket a rágcsálóktól

A téltűrő tavaszi virágok ültetése késő nyáron, ősszel esedékes.

Gyakorló kertészek tudják, hogy növényeket nem a következő napokra ültetünk. A hosszú távú gondolkodás eredményeként lesz minden évszakban pompás a kert. A tavaszi hagymások elültetését szeptembertől egészen a fagyokig végezhetjük. Kezdj hozzá minél előbb, hogy a február végi napsugarakkal a színpompás virágok is megjelenjenek a balkonodon vagy a kertedben!

A nem téltűrő késő nyári virágokat a fagyok elmúltával, késő tavasszal vagy kora nyáron kell ültetni.

Az ágyásokban ne csak előtérbe ültessük ezeket, hogy a később kinövő növények kellőképpen elfedhessék az elhervadt leveleket.

Az egyik kedvenc őszi elfoglaltságom a tavaszváró összeültetés készítése. A cserépbe ültetett tavaszi hagymások az első tavaszi napsugarakra kinyítják színes kis fejüket és friss illatukkal belengik az erkélyt.

Az őszi ültetés a harmadik évszakunk egyik legfontosabb teendője. Ilyenkor van ideje a tavaszi hagymások, az évelő növények és az örökzöldek ültetésének. Visky Katika, gyakorlott kertészkedő olvasónk hasznos tanácsai neked is segíthetnek ezekben a munkákban, hogy virágosan induljon a jövő tavaszi szezonod.

Hagymás és gumós virágok gondozása

A legtöbb hagymás és gumós növény igénytelen. A folyamatos nedvességet azonban egyáltalán tűrrik, ami kivétel nélkül a föld alatti áttelelő szervek rothadásához vezet.

Ezért fontos a jó vízáteresztő föld. Időnként lazítsuk fel és ha szükséges adjunk hozzá egy kis homokot. Sok növény, köztük a liliomok és császárkorona is szebben fejlődik, ha egy réteg homokra vagy kavicsra helyezzük a hagymákat.

A növényeket az elvirágzás után 2-3 hetente trágyázzuk. A nyugalmi időszak biztosítása érdekében augusztus végén hagyjuk abba a tápozást, szeptemberben pedig csökkentsük a locsolást is.

Sose vágjuk le előre a leveleket, mert különben a hagymák és a gumók nem tudnak elég tápanyagot elraktározni.

Már januárban megjelennek az üzletekben a tavasz első hírnökei, a cserépben nevelt tavaszi hagymás növények. Kedves és olcsó ajándék lehet belőlük, sokan pedig maguknak vásárolják, hogy egy kis tavaszi hanulatot varázsoljanak az otthonukba. Az elvirágzott hagymás növények élete ezzel nem ér véget. Elárulom a titkot, amivel a kis hagymáktól egy év múlva újra virágözönre számíthatsz.

Hagymás és gumós virágok teleltetése

A tavaszi hagymások hagymáikkal és gumóikkal a földben áttelelnek, ezeket nem kell kiszedni teleltetéshez.

A tavaszi kertek legnagyobb kedvencei, a tulipánok fajtától függően különböző időszakban virágoznak. A korai fajták már elvirágoztak, a későiek még csak épp, hogy előbújak. De már most érdemes foglalkozni a tulipán újravirágoztatása kérdésével. Tanácsaim betartásával jövőre ismét a régi szépségükben fognak virítani kedvenceid, sőt évről évre virágzásra bírhatod őket.

A teteltetendő virágokat, például a kardvirág és a dália, októberben vágjuk vissza és szedjük ki a gumóit. Pár nap szárítás után tisztítsuk meg őket a földtől és az elszáradt részektől és jól szellőző, fagymenets helyen, hűvösben és szárazon teleltessük a következő évi kiültetésig. Ehhez legjobb, ha homokot és tőzeget tartalmazó lapos ládakba helyezzük a gumókat.

Hagymás és gumós virágok szaporítása

A hagymások és gumósok szaporítása magvetéssel igen hosszadalmas és macerás lenne, így ezt a módszert nem alkalmazzuk. A kifejlett hagymák kis oldalhagymákat, úgy nevezett sarjhagymákat növesztenek. Ezek leválasztásávalés más helyre ültetésével újabb növényeink leszenk.

Legismertebb hagymás és gumós virágok részletes ismertetője

 • Óriás hagyma (Allium giganteum): csodás dísznövény a kertben
  Óriás hagyma (Allium giganteum) vagy lila díszhagyma lenyűgöző szépségével és jellegzetes megjelenésével gyakran a nyári kertek központi elemévé válik. Ebben a bejegyzésben részletesen megvizsgáljuk ezt a varázslatos növényt, annak származását, jellemzőit, gondozását, szaporítását, valamint...
 • Tulipánvirágzás Hollandiában – videó
  A tulipánok és Hollandia neve teljesen összeforrt. Pedig a tulipánok nem is itt, hanem Ázsiában őshonosak. Hollandiába csak a 16. században kerültek, mára viszont Hollandia a legnagyobb tulipán és tulipánhagyma termesztő ország. A tulipánvirágzás...
 • Világújdonság: instant tulipán
  A leleményességükről és virágimádatukról ismert hollandak ismét nagyot alkottak. A Bloemenbereau Holland, a Holland Nemzeti Virághivatal szenzációs bejelentés tett: hamarosan kapható lesz a mikrohullámú sütőben egy perc alatt kivirágoztatható tulipán. Tulipán A csodálatos szín...
 • A legszebb nyári hagymások ültetése és gondozása
  A nyári kert elengedhetetlen díszei a színpompás, illatos hagymás növények a nyári hagymások. A dáliától a liliomon át a kardvirágig rengeteg faj közül válogathatunk, hogy kertünk júniustól szeptemberig káprázatos pompába öltözzön. A továbbiakban elmondom,...
 • Húsvéti dekoráció legkedveltebb virágai
  Ahogy beköszönt a tavasz, az év egyik legszebb ünnepe, a húsvét is megérkezik. Ez az időszak nem csupán a tojásfestésről és a csokinyuszikról szól, hanem a természet ébredéséről és az otthonunkat virágos díszekkel megtöltő...
 • Botanikai tulipán, vadtulipán (Tulipa) gondozása
  A legkorábban nyíló tulipán, a március közepétől virágba boruló apró szépség, a törpe botanikai tulipán vagy vadtulipán (Tulipa) egyre népszerűbb a magyar kiskertekben. Nem csoda, hisz ültethetjük cserépbe vagy balkonládába és színes vrágfejei nagyon...
 • Ázsiai boglárka gondozása, szaporítása
  Az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) élénk színvilágával az egyik kedvelt, különleges tavaszi szépség. A mediterrán származású, fagyérzékeny növényt nálunk egynyáriként termeszthetjük. Ebben a cikkben részletesen bemutatom ennek a varázslatos virágnak a jellemzőit, gondozását, felhasználási...
 • Krókusz (kerti sáfrány) gondozása, szaporítása
  Krókusz, latinul Crocus vernus vagy kerti sáfrány a tavasz egyik első hírnöke. Fehér, sárga, lila és cirmos színeivel már ferbruárban vidámságot varázsol a kertekbe. Igénytelen kis szépség, gondozása alig szükséges. Bár csak pár hétig...
 • Medvehagyma, a fokhagyma ízű csodaszer gondozása és felhasználása
  A medvehagyma (Allium irsium) napjaink egyik slágernövénye. A lombhullató erdőkben, főként a bükkösökben a medvehagyma húsos, zöld levelei a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Összetéveszthetetlen aromája fokhagymára és hagymára emlékeztet. Sokoldalúan felhasználhatjuk, többek között...
 • Hóvirág (Galanthus) gondozása, a védett tavaszköszöntő szépség
  A tavasz egyik első hírnöke a hóvirág (Galanthus), ami szélvédett helyeken gyakran már január elején megmutatja fehér virágait. Magyarországon is őshonos fajtáit a gátlástalan gyűjtőszenvedély veszélybe sodorta, ezért védetté nyilvánították. Erdőkben tilos leszedni a...
 • Zefírvirág gondozása, szaporítása
  A zefírvirág (Zephyranthes carinata) hazánkban kevésbé ismert hagymás növény, ami nyáron hozza gyönyörű virágait. Kertbe is ültethetjük, de mivel nem télálló, szerencsésebb viráglábában tartani és azzal együtt teleltetni. Olvasónk árulta el, nála mi vált...
 • Magaságyás készítés olvasói tanácsokkal
  A magaságyás készítés egyre több embert foglalkoztat napjainkban. Nem is csoda, hisz rengeteg előnye van a hagyományos kertészkedéssel szemben. Bárki saját maga is megépítheti a kertben, ha szeretné élvezni a gyors termés és könnyű,...
 • Legkorábban nyíló kora tavaszi virágok
  A legkorábban nyíló tavaszi virágok szépségükkel, kedvességükkel a közelgő tavasz reményét hozzák el. Némelyik olyan korai, hogy már télen virágba borul. Február közepétől napról nagyra egyre több színes kis szépség dugja ki fejét a...
 • Betlehem csillaga (Ornithogalum dubium) gondozása
  A narancsszínű sárma (Ornithogalum dubium), a sárma, a csillagvirág, a narancsszínű madártej és a betlehem csillaga nevekkel ugyanazt a szobanövényt szokták illetni. A narancssárga sárma gondozása a szakirodalom szerint nem túl bonyolult, ennek ellenére...
 • Magyar kikerics, a korán nyíló védett ritkaság
  A magyar kikerics (Colchicum hungaricum) igazi különlegesség. Amellett, hogy az egyik legkorábban virágzó tavaszi virág, nagyon ritkán találkozhatunk vele. Csak a Villányi-hegység a legmagasabb tömbjén, a Szársomlyón fordul elő. Ezen kívül Horvátországban ismertek kisebb...
 • Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) gondozása, szaporítása
  A szilveszter előtt a boltokban megjelenő szerencsehere, szerencsehozó lóhere nem más mint a négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla). Remek új évi ajándék lehet a szerencsehozó és pénzteremtő tulajdonságokkal felruházott négylevelű. Gondozása igen egyszerű. Sokan nem...
 • A karácsonyi dekorációk sztárnövényei
  A karácsonyi hangulat fontos kiegészítői a növények. Akár zöldben, a remény színében, akár a Krisztus vérét szimbolizáló pirosban pompáznak, nagyon jól emelik az ünnep fényét. A fehér növények pedig a havas táj egyszerű szépségét...
 • Ültess most, gyönyörködj tavasszal! – tavaszi hagymások ültetése
  Gyakorló kertészek tudják, hogy növényeket nem a következő napokra, hetekre ültetünk. Alapos tervezés és hosszú távú gondolkodás eredményeként lesz minden évszakban pompás a kert. Az egész éves virágpompa azonban minden évszakban ellát bennünket feladatokkal...
 • Főbb növénycsoportok a kertben
  A kert a növények átgondolt elhelyezésétől lesz igazán szemet és lelket gyönyörködtető látvány. Összefoglaltam, hogy milyen főbb növénycsoportok találhatók a harmonikus kertben. Főbb növénycsoportok a kertben Fák Mértüknél fogva a kert legmeghatározóbb elemei a fák....
 • Így készíts tavaszváró összeültetést!
  Az egyik kedvenc őszi elfoglaltságom a tavaszváró összeültetés készítése. A cserépbe ültetett tavaszi hagymások az első tavaszi napsugarakra kinyítják színes kis fejüket és friss illatukkal belengik az erkélyt. Szeptember a legidálisabb hónap arra, hogy...
 • Őszi ültetés fortélyai – olvasói tanácsok
  Az őszi ültetés a harmadik évszakunk egyik legfontosabb teendője. Ilyenkor van ideje a tavaszi hagymások, az évelő növények és az örökzöldek ültetésének. Visky Katika, gyakorlott kertészkedő olvasónk hasznos tanácsai neked is segíthetnek ezekben a munkákban,...
 • Amarillisz virágoztatása, ahogy olvasónknál bevált
  Az amarillisz virágoztatása sokaknak megoldhatatlan feladatnak tűnik. Pedig megfelelő gondozással és néhány alapvető szabály betartásával évről évre örvendhetünk virágainak. A kertbe kiültetett amarillisz hagymákat érdemes már szeptemberben felszedni, és akkor karácsonyra már virágzó növébyeink...
 • Sziklakert készítése és növényeinek kiválasztása
  A sziklakert a természet leképezése, a növények és a nyers kőzet tökéletes egysége, összhangja. Saját kezűleg is bátran belevághatunk a kevés törődést igénylő látványelem elkészítésébe. A sziklakert építésének is vannak azonban szabályai, amelyeket követve...
 • Legszebb illatos balkonnövények kezdőknek is
  Az erkélyek, balkonok virágainak egy része nemcsak a szépségével hódít, hanem az illatával is elvarázsol bennünket. A most bemutatásra kerülő illatos balkonnövények a pillangókat is az erkélyre csalogatják és kezdőknek is ajánlottak. Legszebb illatos...
 • Így lesznek jövőre is szépek az elvirágzott tulipánok
  A tavaszi hagymások sztárjai, a tulipánok elvirágzás után már nem túl szép látványt mutatnak az erkélyládában és a kertben. Azonban ilyenkor is van velük pár teendő ahhoz, hogy jövőre ismét a legszebb formájukat hozzák...
 • Hagymás és gumós virág kisokos – az ültetéstől a gondozásig
  A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is,...
 • Évelő balkonnövények az egész éves színpompáért
  Az évelő balkonnövények nagyon jó alternatívát jelentenek azok számára, akik egész évben szeretnék zöldellő növényekkel körül venni magukat, ugyanakkor nem nem akarnak vagy tudnak túl sokat bíbelődni a virágokkal. Az igénytelen évelőnövények télen is...
 • Kardvirág (Gladiolus) gumók ültetése, gondozása, felszedése
  A kardvirág (Gladiolus) nyáron virágzó növény, aminek gumóit (hagymáit) tavasszal ültetjük szabadföldbe vagy cserépbe, ősszel pedig ki kell szedni, mert nem fagytűrőek. Az ősszel felszedett gumókat (tévesen hagymákat) száraz, fagymentes helyen teleltethetjük át a...
 • Tőzike (Leucojum vernum), ami nem tévesztendő össze a hóvirággal
  A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) vagy hóharang 10 – 20 cm magas, fehér harang alakú virágokat nevelő hagymás növény, a hóvirág nagyobb unokatestvére. Hat fehér lepellevélével, amelyek végén zöld vagy sárga folt található egyértelműen...
 • Liliom (Lilium) ültetése, gondozása, szaporítása
  Az ázsiai vagy kerti liliom (Lilium) méltán az egyik legkedveltebb nyáron virágzó hagymás növény. A páratlan formavilágú és színben is nagyon változatos lilom gyakran igen intenzív illatot áraszt. Sokan a virágok királynőjének is hívják,...
 • Nárcisz (Narcissus) jellemzése, gondozása, szaporítása, kártevői
  A tavasz egyik legkedveltebb hírnöke a nárcisz (Narcissus). Korai fajtái már az első márciusi napsütés hatására virágot bontanak. Légies könnyedségükkel, illatukkal, hamar elűzik a komor téli hangulatot és melegséget, vidámságot hoznak a szürke téli...
 • Ezek voltak a kedvenc növények 2022-ben
  Ahogy minden év elején, úgy most is megnéztem, melyek voltak a kedvenc növények 2022-ben a Balkonada blogon. A tíz legolvasottabb bejegyzések között nemcsak egy kerti, szoba-, vagy balkonnövények leírását és gondozási tanácsait tartalmazó cikkek...
 • Kerti jácint (Hyacinthus orientalis) jellemzése, gondozása
  A kerti jácint (Hyacinthus orientalis) a legillatosabb és az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Változatos színvilága mellett a csodálatos illatának köszönheti népszerűségét. Ez utóbbi miatt szokták még illatos jácintnak is hívni, de a közönséges...
 • Legkedveltebb hunyor (Helleborus) fajták és gondozásuk
  Hunyor (Helleborus), a tél hűvös szépsége fajtától függően akár már novemberben is megmutathatja szépségét és tavaszig díszít virágaival. A hó rózsának is hívott virág egyik legismertebb változata a karácsonyi rózsának is nevezett fekete hunyor....
 • Ilyen a télikert a lakásban
  Amint hűvösebbre fordul az idő és növényeinket be kell menekíteni a fagymentes helyre, rögtön rájövünk, nincs elég helyünk, és milyen jól is jönne egy télikert. Legideálisabb, ha a télikert a ház szerves része, azaz...
 • Tulipán (Tulipa sp.) gondozás – minden, amit a tulipánról tudni akartál
  A csodálatos szín és formavilágú tulipán, latinul Tulipa sp., régi magyar nevén: tulipánt a kikeleti kertek megszépítője, az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Szépségén túl nagy erénye, hogy egyszerűen gondozható. Őszi ültetéssel már a...
 • Amarillisz (Hippeastrum) gondozása, újravirágoztatása, szaporítása
  Az amarillisz (Hippeastrum) vagy amarílisz, más néven lovagcsillag az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növény a karácsonyi dekorációk ékköve lehet. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma fehér és piros színben illik...
 • Fürtös gyöngyike ültetése, gondozása, szaporítása
  A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) vagy örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) apró kék vagy ritkábban fehér virágfejeivel már márciusban magára vonja a tekinteteket. A kedves kis tavaszi hagymás növény a száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben...
 • Ezeket a növényeket ültesd az egynyáriak helyére ősszel
  Az őszi időjárással beköszönt a balkonszezon vége is, amikor a meleget kedvelő egynyári virágainknak búcsút kell inteni. Kár lenne azonban jövő tavaszig, majdnem fél évig csupaszon hagyni az erkélyeket. Azokat, az egynyáriak helyére ősszel...
 • Sokvirágú piros vérvirág (Scadoxus multiflorus) gondozása
  A sokvirágú piros vérvirág (Scadoxus multiflorus) a legkedveltebb és legismertebb vérvirág fajta. Kényes növénynek tartják, bár a teleltetésen túl nincs sok gond vele. Megfelelő gondozás mellett évről évre megörvendeztet gyönyörű piros, gömbalakú virágaival. Sokvirágú...
 • Sárgaviola (Erysimum cheiri) gondozása, szaporítása
  A sárgaviola (Erysimum cheiri) igen kedvelt, magasra növő kétnyári növény. Nyáron nemcsak világító virágpompájával hívja fel magára a figyelmet, hanem ráadásul kellemes, mézszerű illatot áraszt, amivel magához vonzza a méheket és a dongókat is....
 • Ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum) gondozása
  A tavaszi kertekben gyakorta feltűnik egy fehér kis szépség, az ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum). A kígyóvirág vagy ernyős madártej néven is ismert növény apró, csillag alakú virágai áprilisban, májusban jelennek meg. Az igénytelen hagymás...
 • Három virágos program 2022. április 22 és 24 között
  Ritka hétvége az, amikor rögtön három virágos program is várja a kertészkedőket Budapesten. 2022. április 22 és 24 között nemcsak gyönyörködhetünk szebbnél szebb orchideákban, balkon- és kerti növényekben, de be is szerezhetjük azokat, akár...
 • Terasz kert kialakítás évtizedes tapasztalatai
  A kis terek bezöldesítése gyakran sokkal nagyobb kihívás, mint a nagy kerteké. A csöppnyi helyeken sokkal nehezebb látványos, harmonikus zónát kialakítani. Olvasóim rendre bebizonyítják, egy virágokban gazdag és minden évszakban újat mutató terasz kert...
 • Mocsári kockásliliom, kotuliliom (Fritillaria meleagris) ismertetőjegyei és gondozása
  A mocsári kockásliliom, kotuliliom Magyarország mocsaras, lápos vidékein is magtalálható, védett tavaszi hagymás növény. Bókoló, kockás mintázatú virágfejei miatt igen kedvelt dísznövény a kiskertekben is. Gondozása egyszerű, napos, félárnyékos helyen, vízmegtartó, de jó vízáteresztő...
 • Amarillisz (Hippeastrum) ültetése és ütemezett virágoztatása
  Az amarillisz ültetése nincs fix dátumhoz kötve. Programozható növény lévén épp az a jó benne, hogy a kívánt virágzási időhöz igazíthatjuk a hagymák cserépbe helyezését. Csupán 6-8 hetet kell visszaszámolni a virágzás kívánt dátumából...
 • Így lesz csodálatosan virágzó az amarillisz – gondozási tanácsok
  Az amarillisz az egyik legkedveltebb télen virágzó és karácsonyi dekorációhoz legtöbbet használt hagymás növényünk. Azt ugyan sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell megválni tőle, de évenkénti újravirágoztatása csak keveseknek sikerül. Most az olvasók...
 • Cserépben teleltetés fortélyai
  A tél közelettével a balkonok szép lassan elnéptelenednek. A leanderek, muskátlik, murvafürtök és egyéb teleltetést igényő növények védett helyre kerülnek. Az évelőnövényeket pedig fel kell készítni arra, hogy kint átvészeljék a hideg évszakot. Olvasónk...
 • Így készíts hónapokra szóló őszi balkonláda beültetést
  Az ősz beköszöntével a balkonnövények pompája leáldozóban van. Szép lassan behordjuk a teleltetendő növényeket a téli menedékükbe és kiürül az erkély… Vagy helyet ad az őszi növényeknek! Olvasóim többségével együtt én is ez utóbbira...
 • Októberi növényápolás az erkélyen
  Az októberi növényápolás a kései örömök megalapozásáról szól. Bár az ősz virágainak színvilága nem ér fel a nyári színpompával, jellegzetes színei a hűvösödő napokon melegséget árasztanak. A narancssárga és a rozsda színek mellett a...
 • Tavaszi összeültetések tapasztalatai és buktatói
  A legszebb tavaszi összeültetések egymáshoz illő tavaszi hagymások és egyéb korán nyíló virágok edénybe ültetésével jöhetnek létre. A tervezést érdemes már szeptemberben megkezdeni, a virághagymák ültetésével még várhatunk. Vadady Mária sok éves tapasztalatával részletesen...
 • Szeptemberi növényápolás az erkélyen
  A szeptemberi növényápolás elsősorban lemondásokról, elbúcsúzásokról szól. Ahogy jön a hűvösebb idő, az egynyári virágok kezdenek hanyatlani. Némelyik mégegyszer utoljára beveti magát és ontja a virágokat, de a levelek sárgulása már jelzi a közelgő...
 • Tubarózsa (Polianthes tuberosa) gondozása
  A tubarózsa (régen: Polianthes tuberosa, most: Agave Amica) Mexikóból származó rendkívül illatos és gyönyörű kerti növény. A nyáron virágzó hagymás növény hazánkban az 1700-as évek végén terjedt el, de még mindig igazi különlegességnek számít....
 • Víz és kert harmóniája az álomkertben
  Egy szép kertnek elengedhetetlen kelléke a víz. Ezzel a kijelentéssel nemcsak arra gondolok, hogy az esővízen túl további vízre van szükség a növények öntözéséhez. A természetközeli kerthez rengeteget hozzáad egy álló vagy csörgedező víz....
 • Júniusi növényápolás az erkélyen
  A júniusi növényápolás az erkélyen nem megerőltető, de igen is fontos. Ilyenkorra már a növényvásárlási és ültetési teendőket letudtuk, többnyire több növény már el sem férne az erkélyen. Jöhet a pihenés, a gyönyörködés, na...
 • Így virágoznak jövőre újra a tulipánok
  A tavaszi kertek legnagyobb kedvencei, a tulipánok fajtától függően különböző időszakban virágoznak. A korai fajták már elvirágoztak, a későiek még csak épp, hogy előbújak. De már most érdemes foglalkozni a tulipán újravirágoztatása kérdésével. Tanácsaim...
 • Balkonnövény választás főbb szempontjai
  A balkonnövény választás egyáltalán nem arról szólj, hogy megvesszük azt a növényt, ami megtetszik. Legalábbis nem így kellene történnie, ha hosszútávon szeretnénk örülni a növényünknek és virágos erkélyünknek. Csak jól átgondolt és a lehetőségeket...
 • Áprilisi növényápolás az erkélyen
  Az időjárási szempontból szeszélyesnek tekinthető áprilisban még érdemes óvatosan kezelni a balkonnövényeket. A balkonunk még nem mutathatja teljes pompáját, hisz éjszakai fagyok még előfordulhatnak. Az áprilisi növényápolás legfőbb teendője az átteleltetett növények felkészítése a...
 • Tavaszi hagymás virágok az erkélyen
  Ahogy a tavasz beköszöntével elkezdenek rügyezni a fák, majd egyre virágosábbá válik a környezetünk, a balkonokon is szeretnénk érezni a tavasz illatait és csodálni színeit. A tavaszi hagymás virágok az erkélyen is kinyílnak, így...
 • Kreatív húsvéti dekoráció a kertből saját kezűleg
  Igazán szerencsések  vagyunk a húsvét kapcsán, hisz ilyenkor már tele van a kert színes virágokkal és rejtett szépségekkel, amelyeket felhasználhatunk az ünnep napjainak megszépítéséhez. Egyszerűen elkészíthető bármilyen húsvéti dekoráció a kertből. Az ott illatozó...
 • Induljon a balkonszezon!
  Igazi balkonszezon az a néhány nyári hónap, amikor az erkélyeken a virágözön van. Okos növényválasztással azonban egész évben lehetnek virágzó növényeink az erkélyen. Márciusban már érdemes készülni a nyárra, összeszedtem, hogy mit tehetünk most...
 • Elvirágzott hagymás növények újravirágoztatása
  Már januárban megjelennek az üzletekben a tavasz első hírnökei, a cserépben nevelt tavaszi hagymás növények. Kedves és olcsó ajándék lehet belőlük, sokan pedig maguknak vásárolják, hogy egy kis tavaszi hanulatot varázsoljanak az otthonukba. Az...
 • Februári növényápolási teendők az erkélyen
  Növénygondozási teendők az erkélyen februárban is akadnak, annak ellenére, hogy az év második hónapja még mindig inkább az álmodozásról, a tervezgetésről szól. A hónap vége felé, már a teleltetett növényeink felébresztésével is foglalkozhatunk. Összefoglaltam,...
 • Januári növényápolási teendők az erkélyen
  Elsőre talán furcsának tűnhet a januári növényápolási teendők az erkélyen cím. Pedig akinek megadatott egy pár négyzetméternyi erkély vagy balkon és azon kertészkedik is, az januárban már készül a tavaszi, nyári szezonra. Sőt gondozza...
 • Legkedveltebb írisz fajták és gondozásuk
  Az írisz (Iris) vagy másnéven nőszirom az egyik legkedeveltebb és legszínpompásabb növény. Többszázféle nősziromfajnak sok ezer nemesített fajtáját érhetjük el. Nézzük, melyek a legkedveltebb írisz fajták és mit érdemes tudni a gondozásukról. Írisz fajták...
 • Fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) gondozása
  A fehér vérvirág  vagy fehérvirágú vérvirág (Haemanthus albiflos) ismertsége jóval alul marad a piros vérvirágéhoz képest. Az amarilliszfélék közé tartozik, ezért a fehér vérvirág gondozása is az amarilliszhez hasonló. Fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) származása,...
 • Tulipáncsodák Vácrátóton – videó
  Tulipáncsodák kis hazánk is léteznek, azokért nem kell feltétlenül Hollandiába utazni. A Vácrátói Nemzeti Botanikus Kertben minden év tavaszán varászlatos tulipános kertté változik. A kikelet egyéb csodái mellett szebbnél szebb tulipánok ezrei tündökölnek április...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük