Így virágoznak jövőre újra a tulipánok

A tavaszi kertek legnagyobb kedvencei, a tulipánok fajtától függően különböző időszakban virágoznak. A korai fajták már elvirágoztak, a későiek még csak épp, hogy előbújak. De már most érdemes foglalkozni a tulipán újravirágoztatása kérdésével. Tanácsaim betartásával jövőre ismét a régi szépségükben fognak virítani kedvenceid, sőt évről évre virágzásra bírhatod őket.

tulipán újravirágoztatása

Tulipán újravirágoztatása évről évre

  • A tulipán virágzási időszakban nem kíván sok vizet, az a hagymák rodhadását okozhatja. Amint a bimbók megjelennek, kerüljük az esőztető öntözést. Ügyeljünk rá, hogy csak a földet érje a víz, a virágokat ne.
  • Elvirágzás után csak a virágszárat távolítsuk el, a leveleket hagyjuk a tövön elszáradni, hogy abból a tápanyagok a hagymába húzódjanak.
  • A tulipánok egészségét, vírusmentességét fertőtlenített szerszámokkal tudjuk biztosítani. A szárakat denaturált szeszbe vagy domestoszos vízbe mártott, fertőtlenített ollóval vágjuk le. Jó megoldás az is, ha nem használunk szerszámot, egyszerűen csak letörjük a szárakat, vigyázva arra, hogy a letört szárrészeket ne érintsük a kezünkkel és egymáshoz.
  • Még a virágfejek teljes elnyílása előtt távolítsuk el azokat, így biztosítva az egyes fajták keresztbeporzását és virágok „elfajzását”.
  • Az őszi telepítésnél figyeljünk az ültetési mélységre. A hagyma csúcsa felett körülbelül 10-12 centiméter vastag takaróföld legyen, hogy ne fagyjanak ki a hagymák.
  • Az elvirágzást követően se felejtkezzünk el arról, hogy a tulipán hagymák növekedéséhez tápanyagra van szükség. Használjunk szervestrágyát, vagy műtrágyát az elnyílást követő 4-6 hétben is, egészen addig, amíg a tulipán levelei le nem száradnak.
  • Érdemes a tulipánok földjét 1,5-2 centiméter vastag aprómulccsal takarni, mert így az eső nem tudja a sarat és a port a növényekre felverni.
  • A többi tavaszi hagymással együtt a tulipánt is iskolás növénynek hívjuk. Akkor ültetjük, amikor az iskola elkezdődött, azaz szeptembertől, és júniusban szedjük fel, amikor vége a sulinak. Az ültetést egyébként egészen a fagyokig megtehetjük, akár még novemberben is ültethetjük. A hagymákat akár a földben is hagyhatjuk, elég 2-3 évenként felszedni őket.

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük