Őszi ültetés fortélyai – olvasói tanácsok

Az őszi ültetés a harmadik évszakunk egyik legfontosabb teendője. Ilyenkor van ideje a tavaszi hagymások, az évelő növények és az örökzöldek ültetésének. Visky Katika, gyakorlott kertészkedő olvasónk hasznos tanácsai neked is segíthetnek ezekben a munkákban, hogy virágosan induljon a jövő tavaszi szezonod.

őszi ültetés

Milyen növények ültethetők ősszel?

Az őszi kerti teendők nem merülnek ki a gyümölcsök betakarításában és a lehullott lombok összegyűjtésében. Ez az időszak az, amikor a következő évi virágos burjánzást megalapozhatjuk.

Ilyenkor kerülnek a földbe a tavaszi hagymások, az évelő növények tőosztására is ideális időszak. A rózsa ültetéséhez szintén az ősz az ideális időszak.

Az ősszel elültetett áttelelő és évelő zöldségek a tavasszal legkorábban fogyasztható vitaminforrásnak számítanak. Ültethetjük a hagymát az újhagymához, vethetjük a spenót, a korai sóskát, a téli borsót, vagy a burgonyát. A rebarbara, a torma, a póréhagyma, a sóska, bimbóskel és a petrezselyem is jól viseli téli hideget., így ezek a földben maradhatnak.

Ilyenkor ültethetjük, a gyümölcs- és díszfákat, bokrokat és többek közt az örökzöldeket is.

Az őszi ültetés nem bonyolult feladat, de ha szakértelemmel végezzük, előbb megerednek és sokkal szebbek lesznek majd a növényeink.

Őszi ültetés fortélyai – olvasói tanácsok

Visky Katika több évtizede gondozza kertjét eredményesen. Mint már annyiszor, most is megosztotta őszi ültetési tapasztalatait, hogy segítsen a kevésbé gyakorlott hobbi kertészeknek.

Nézzük az olvasói tanácsokat!

„Amióta virágokkal foglalkozom, gyakran előfordult, hogy tapasztalat hiányában hibákat követtem el, és elmaradt a várt eredmény. Összeszedtem néhány tapasztalatot, ami nemcsak kezdő virág tartóknak lehet hasznos.

Tavaszi hagymások ültetése ősszel

Október a virághagyma ültetések ideje, hogy még a hideg idő beállta előtt tudjanak begyökeresedni.

A nagyobb hagymákat (tulipán, jácint, nárcisz) ültetőkosárba teszem, felszedéskor könnyebb, esetleg távol tartja a rágcsálókat.

A kisebbeket, mint az írisz, hóvirág lehet cserépbe tenni. A lényeg, hogy az alján legyen lyuk.

Betakarom és megjelölöm. Tavasszal ott módjával tevékenykedek, nehogy megsértsem a már bújó virágokat. Az ültető mélység a hagyma méretétől függ 5-10 cm, de picit lehet mélyebbre tenni a föld tömörödése miatt.

Cserepes növények ültetése

Sokan veszünk ilyenkor ősszel cserepes növényeket pl. krizantém, évelő cserje, amit ki akarunk ültetni a kertbe vagy sírra.

Mielőtt kiültetném, a cserepet összenyomkodva kiveszem a növényt és gyökereket kímélve lefejtem az ültetőközeget .

Így sokkal lazább földbe kerül, hamarabb kiheveri az átültetést, hamarabb fog új gyökereket hozni.

Remélem segítettem ezzel az írással a virágszeretőknek.

Sok sikert az őszi ültetésekhet! Kati.”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Visky Katikának, a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoport aktív, lelkes és mindig segítőkész tagjának!

További olvasnivalók őszi ültetés témában

Gyakorló kertészek tudják, hogy növényeket nem a következő napokra, hetekre ültetünk. Alapos tervezés és hosszú távú gondolkodás eredményeként lesz minden évszakban pompás a kert. Az egész éves virágpompa azonban minden évszakban ellát bennünket feladatokkal is. Nyár végén sem dőlhetünk hátra, hisz a tavaszi hagymások az ültess ősszel, gyönyörködj tavasszal kategóriába tartoznak. A tavasszal virágzó hagymás növények ültetése szeptembertől esedékes és egészen a fagyokig végezhetjük. Kezdj hozzá minél előbb, hogy már a február végi napsugarakkal megjelenjenek az első színpompás virágok is a balkonodon vagy a kertedben!

A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A hagymás és gumós kisokosba összegyűjtöttem mindent, amit a hagymás és gumós virágokról tudni kell az ültetéstől a gondozáson át a teleltetésig és szaporításig. A legismertebb növények gondozását részletesen is bemutatom.

Az ősz beköszöntével a balkonnövények pompája leáldozóban van. Szép lassan behordjuk a teleltetendő növényeket a téli menedékükbe és kiürül az erkély… Vagy helyet ad az őszi növényeknek! Olvasóim többségével együtt én is ez utóbbira szavazok. Most néhány tanáccsal segítünk az őszi balkonláda beültetésben, hogy zord napok nálad is zölddé változzanak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük