Húsvéti dekoráció virágai

A tavasz legszebb virágai, köztük a tavaszi hagymások kiválóan alkalmasak az ünnepi dekoráció megkoronázására. Virágvasárnap mi másról írhatnék, mint a virágokról, amik nélkül nem múlhat el a húsvét. Máris mutatatom, melyek a húsvéti dekoráció legkedveltebb virágai.

húsvéti dekoráció virágai

Húsvéti dekoráció virágai

A húsvét előtti utolsó vasárnapon a katolikus egyház Jézus Jeruzsálembe való diadalmas bevonulására emlékezik, ennek neve a virágvasárnap. A szamárháton érkező Jézust lelkes tömeg várta, sokan a ruhájukat terítették az útra, míg mások faágakat szórtak Jézus elé. Erre emlékezve alakult ki a mediterrán országokban a pálmás, Európa középső és északi tájain pedig a barkás körmenet és a barkaszentelés hagyomáyna.

Nézzük azokat a pompás virágokat, amelyek szebbé, hangulatosabbá varázsolják az ünnepet.

Barka

A barka húsvéti díszek hagyományos kelléke A fűz gömbölyded, bolyhos füzérvirágzata kinyílás előtt a legszebb. Víz nélkül tárolva nagyon szépen megszárad. Önmagában is szépen díszít, de akár saját magunk által festett tojásokat is aggathatunk rá.

húsvéti dekoráció virágai

Jácint

A jácint csodálatos színeivel és erőteljes illatával egyaránt hódít. Nagyon hálás növény, akár a hagymán hagyva akár a virágfejeket vázába helyezve hetekig gyönyörködhetünk fehér, kék, rózsaszín, piros vagy sárga színben pompázó virágaiban.

Nárcisz

A nap színét magukon viselő nárciszok az önimádat jelképei a görög mitológia szerint. Sok fajtája, köztük szimpla és dupla virágú változata is ismert, vegyesen alkalmazva mutat igazán. A fehérszirmú, sárga közepű változatot húsvéti csillagnak is szokták hívni, utalva arra, hogy húsvétra borul virágba.

Fürtös gyöngyike (Muscari)

A tavasz talán legismertebb kék virágáról, a fürtös gyöngyikéről kevesen tudják, hogy fehér színben is létezik. Csodálatos formája és élénk színe már magában is szemet gyönyörködtető, de nagyon jól mutat a fehér és a sárga virágok mellett is.

Tulipán

A Perzsiából származó tulipán nevét a török fejfedőre emlékeztető formája miatt a turbánról kapta. Cserépben vagy vágott formában egyaránt jól érvényesül. A látványos dekorációhoz nem kell sok belőle, akár kecses üvegben is fenséges. Különösen jól mutat, ha színben harmonizáló virágokat teszünk egymás mellé.

Százszorszép

A fehértől a rózsaszínen át egészen a pirosig találhatunk százszorszépeket. Tömött kis fejük jól mutat a nárciszok, jácintok vagy a fürtös györgyikék között.

Írisz

Az íriszek közül tavasszal csak korai, mini fajták nyílnak. Különleges formájuk kék vagy lila színben egyaránt nagyon látványos.

Sáfrány (Krókusz)

A kis növésű sáfrányok az egyik legkorábban nyíló virágok, így ilyenkor már többnyire elnyílnak a kertekben, de cserepestől még kapható. Az egyik legolcsóbb virágból érdemes párat húsvétra is beszerezni.

krókusz

Kankalin (Primula)

A kankalint szintén olcsósága és színgazdagsága teszi az egyik legkedveltebb tavaszi növénnyé. Elvirágzás után sem kell megválni tőle, a kertbe vagy balkonra kiültetve, árnyékban tartva nevelhető és újra virágzásra bírható.

Árvácska

A kétnyári árvácska színvilága szinte végtelen és ezért nagyon jól illik a tavaszi hangulathoz. Biztosak lehetünk benne, hogy találunk olyan színt, ami a többi virág színével harmonizál. Amilyen apró, olyan bájos, kár lenne lemondani róla. Akár tojáhéjba is helyezhetjük a kis virágfajeket.

árvácska

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük