Húsvéti dekoráció legkedveltebb virágai

Ahogy beköszönt a tavasz, az év egyik legszebb ünnepe, a húsvét is megérkezik. Ez az időszak nem csupán a tojásfestésről és a csokinyuszikról szól, hanem a természet ébredéséről és az otthonunkat virágos díszekkel megtöltő szépségről is. A húsvéti dekoráció virágai a legtöbb tavaszi kertben ott virítanak.Ismerjük meg a húsvéti ünnephez leginkább kapcsolódó virágokat, amelyekkel otthonunkat is egyedivé tehetjük!

húsvéti dekoráció virágai

Húsvéti dekoráció virágai – ezek a legszebbek

A tavasz legszebb virágai, köztük a tavaszi hagymások kiválóan alkalmasak az ünnepi dekoráció megkoronázására. Virágok nélkül nem múlhat el a húsvét.

A húsvét előtti utolsó vasárnapon a katolikus egyház Jézus Jeruzsálembe való diadalmas bevonulására emlékezik, ennek neve a virágvasárnap. A szamárháton érkező Jézust lelkes tömeg várta, sokan a ruhájukat terítették az útra, míg mások faágakat szórtak Jézus elé. Erre emlékezve alakult ki a mediterrán országokban a pálmás, Európa középső és északi tájain pedig a barkás körmenet és a barkaszentelés hagyomáyna.

Nézzük azokat a pompás virágokat, amelyek szebbé, hangulatosabbá varázsolják az ünnepet.

Barka

A barka húsvéti díszek hagyományos kelléke A fűz gömbölyded, bolyhos füzérvirágzata kinyílás előtt a legszebb. Víz nélkül tárolva nagyon szépen megszárad. Önmagában is szépen díszít, de akár saját magunk által festett tojásokat is aggathatunk rá.

húsvéti dekoráció virágai

Jácint

A jácint csodálatos színeivel és erőteljes illatával egyaránt hódít. Nagyon hálás növény, akár a hagymán hagyva akár a virágfejeket vázába helyezve hetekig gyönyörködhetünk fehér, kék, rózsaszín, piros vagy sárga színben pompázó virágaiban.

Nárcisz

A húsvéti ünnep egyik ikonikus virága a nárcisz. Ez a vidám sárga virág a tavasz és az újjászületés szimbóluma. Szerezzünk be néhány csokor nárciszt, és helyezzük el őket vázákban az otthonunk különböző pontjain. Frissítő illatukkal és ragyogó sárga színükkel igazi tavaszi hangulatot teremtenek.

A nap színét magukon viselő nárciszok az önimádat jelképei a görög mitológia szerint. Sok fajtája, köztük szimpla és dupla virágú változata is ismert, vegyesen alkalmazva mutat igazán. A fehérszirmú, sárga közepű változatot húsvéti csillagnak is szokták hívni, utalva arra, hogy húsvétra borul virágba.

Fürtös gyöngyike (Muscari)

A tavasz talán legismertebb kék virágáról, a fürtös gyöngyikéről kevesen tudják, hogy fehér színben is létezik. Csodálatos formája és élénk színe már magában is szemet gyönyörködtető, de nagyon jól mutat a fehér és a sárga virágok mellett is.

Tulipán

A tulipánok szintén elengedhetetlenek a húsvéti dekorációban. Ezek a gyönyörű virágok különböző színekben kaphatók, így könnyen illeszthetők az otthonunkban meglévő színvilághoz. Helyezzünk el néhány csokor tulipánt vázában az asztalon vagy a bejárati ajtó közelébe, hogy üdvözöljük a vendégeket.

A Perzsiából származó tulipán nevét a török fejfedőre emlékeztető formája miatt a turbánról kapta. Cserépben vagy vágott formában egyaránt jól érvényesül. A látványos dekorációhoz nem kell sok belőle, akár kecses üvegben is fenséges. Különösen jól mutat, ha színben harmonizáló virágokat teszünk egymás mellé.

Százszorszép

A fehértől a rózsaszínen át egészen a pirosig találhatunk százszorszépeket. Tömött kis fejük jól mutat a nárciszok, jácintok vagy a fürtös györgyikék között.

Írisz

Az íriszek közül tavasszal csak korai, mini fajták nyílnak. Különleges formájuk kék vagy lila színben egyaránt nagyon látványos.

Sáfrány (Krókusz)

A kis növésű sáfrányok az egyik legkorábban nyíló virágok, így ilyenkor már többnyire elnyílnak a kertekben, de cserepestől még kapható. Az egyik legolcsóbb virágból érdemes párat húsvétra is beszerezni.

krókusz

Kankalin (Primula)

A kankalint szintén olcsósága és színgazdagsága teszi az egyik legkedveltebb tavaszi növénnyé. Elvirágzás után sem kell megválni tőle, a kertbe vagy balkonra kiültetve, árnyékban tartva nevelhető és újra virágzásra bírható.

Árvácska

Az árvácska is gyakori vendég az ünnepi dekorációkban. Ezek a kis virágok tökéletesek az ablakokba vagy erkélyekre ültetve, hogy egy kis tavaszi színt vigyenek az otthonunkba. Válasszunk különböző színű virágokat, például lila, sárga vagy fehér változatokat, hogy még vidámabbá tegyük az ünnepet.

A kétnyári árvácska színvilága szinte végtelen és ezért nagyon jól illik a tavaszi hangulathoz. Biztosak lehetünk benne, hogy találunk olyan színt, ami a többi virág színével harmonizál. Amilyen apró, olyan bájos, kár lenne lemondani róla. Akár tojáshéjba is helyezhetjük a kis virágfajeket.

árvácska

Húsvéti kaktusz

A húsvéti virágok közül nem hagyhatom ki a nevében is az ünnepet hordozó húsvéti kaktuszt. A húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis gaertneri vagy Hatiora gaertneri) nem csupán abban különbözik a karácsonyi kaktusztól, hogy más ünnepen nyílik. Az igazság az, hogy a két növény sokban hasonlít egymásra, mégis különböző növényekről van szó.

Ne feledjük, hogy a virágok nemcsak díszítőelemek, hanem jelentésekkel is bírnak. Hozzuk be az otthonunkba ezeket a tavaszi szépségeket, hogy ünnepeljük a húsvétot, és emlékeztessük magunkat arra a megújulásra és reményre, amit ez az ünnep hordoz magában.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük