Jácint, a tavasz illatozó szépsége

A jácint (Hyacinthus) az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Változatos színvilága mellett a csodálatos illatának köszönheti népszerűségét. Nézzük, mit jelent a jácint gondozása!

Jácint

Származása: Földközi-tenger partvidéke, Kis-Ázsia, jácintfélék (Hyacinthaceae) családja

Ismertetőjegyei: tavaszi hagymás növény

Virágok: kék, ibolya, rózsaszín, fehér, sárga, piros, henger alakú, tömött virágzatot alkotó, csillag vagy harangalakú virágok, jellegzetes erős illattal

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 20-30 cm

Habitus: tőlevélrózsa, mereven felálló keskeny, hosszúkás levelekkel

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel

Virágzási idő: április-május

Jácint gondozása

Hely: napos, de enyhén árnyékos is lehet

Gondozása: A jácintot is szokás iskolás növénynek hívni, mert ősszel kell elültetni és júniusban felszedni. Szeptembertől egészen a fagyokig ültethetjük 15-20 cm mélyre, 15 cm tőtávolságra. Virágzási időszakban szereti a nedvességet, száraz tavaszon ezért öntözni kell. Elvirágzás után a virágokat vágjuk le, a leveleket viszont ne. A hagymákat felszedni akkor kell, amikor a levelek már leszáradtak. De nem is feltétlen kiszedni a hagymákat minden évben, elég ha csupán 2-3 évente tesszük ezt meg. Őszig, sötét, jól szellőző és hűvös helyen tároljuk a hagymákat.

A tavasszal vásárolt rügyező növényt elültethetjük, ugyancsak így járjunk el a virágosan vásárolt és lakásban tartott hagymákkal.

Szaporítása: sarjhagymákkal

Felhasználása: jól társítható egyéb tavaszi virágokkal, pl. árvácska, kankalin, százszorszép, ezek eltakarják a csupasz virágzati szár tövét

Köszönöm a megosztásokat!
  • 558
  • 12
  •  
  •  
  • 558
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük