Kerti jácint (Hyacinthus orientalis) jellemzése, gondozása

A kerti jácint (Hyacinthus orientalis) a legillatosabb és az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Változatos színvilága mellett a csodálatos illatának köszönheti népszerűségét. Ez utóbbi miatt szokták még illatos jácintnak is hívni, de a közönséges jácint név is elterjedt. Télen is tavaszt varázsol az otthonokba. Vásárolhatunk cserepes növényt, vagy üvegben mi magunk is hajtathatunk jácinthagymát. Később pedig kiültethetjük a kertbe és újra virágoztathatjuk. Az igazán igénytelen növény, a jácint gondozása olyan feladat, amibe még a kezdő kertészkedők bicskája sem törik bele.

Kék jácint a kertben

Jácint származása, legendája

A jácint (Hyacinthus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó spárgafélék (Asparagaceae) családjának növénynemzetsége. A mediterránium keleti területeitől Iránig és Türkmenisztánig őshonos. Európába a 16. században került Konstantinápolyon keresztül.

Neve görög eredetű. A monda szerint az Apollo isten által eldobott diszkosz véletlenül megoölte Hüakinthosz (Hyakinthos) spártai királyfit. A szerencsétlenség helyén, a földre hullott vérből nőttek ki az első virágok, amik a Hyacinthus (jácint) nevet kapta.

A 18. században annyira népszerű volt, hogy több mint 2000 fajtáját termesztették Hollandiában. 1830-ban megjelent egy könyvecske a jácintokról, amelyben 500 féle jácintot jegyeztek fel. Napjainkra kb. 50-re csökkent a termesztésre alkalmas fajták száma.

A nemesítések csak a színükben, illetve a virágzatok méretében különböznek, így csupán színek és színkeverékek között kell válogatnunk. A kék és fehér fajták különösen robosztusak. Speciálisnak számít a telt virágú jácint.

Az ún. multiflora jácintot úgy nemesítik, hogy egyszerre öt vagy több virágzat nő ki a hagymából, de a következő években csak egy virág jelenik meg.

A Jácint anyakönyvezhető keresztnév, a legtöbb virágból származó keresztnévtől eltérően azonban nem női, hanem férfi név.

Jácint szimbolikája

Egyes kultúrákban az újjászületést szimbolizálja. A perzsa újévi (Norouz) ünnepségen, amit a tavaszi napéjegyenlőség idején tartanak, jácinttal díszítik a haft szin (hét bűn) asztalát.

színes jácint virágok egymás mellé ültetve

Ismertetőjegyei, jellemzése

Lágyszárú, tavaszi hagymás növény.

Virágok: kék, ibolya, rózsaszín, fehér, sárga, piros, henger alakú, tömött virágzatot alkotó, csillag vagy harangalakú virágok, jellegzetes erős illattal, ami 10 – 15 °C-os hőmérsékleten a legintenzívebb.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, hagymája is mérgező

Magasság: a levelek kb. 20 cm hosszúak, az egész növény 30 cm magas.

Habitus: tőlevélrózsa, mereven felálló keskeny, hosszúkás levelekkel

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel

Virágzási idő: kertben márciustól májusig virágzik. Egyébként pedig már novembertől, egészen májusig árulnak hajtatott növényeket.

Hely: napos, de enyhén árnyékos is lehet

kék jácintok

Jácint gondozása a kertben és a szobában

A növekedési idő alatt tartsuk egyenletesen nedvesen, de kerüljük a nagy vízesedéseket.

Virágzási időszakban szereti a nedvességet, száraz tavaszon ezért öntözni kell. Elvirágzás után a virágokat vágjuk le, a leveleket viszont ne. Hagyjuk, hogy a tápanyagok visszahúzódjanak a hagymákba, csak akkor szedjük le a leveleket, ha teljesen elszáradtak.

Virágzás után érdemes kevés trágyát adni a növényeknek, hogy szépen növekedjenek és a következő szezonban nagy virágokat hozzanak.

A hagymákat felszedni is akkor lehet, amikor a levelek már leszáradtak. De nem is feltétlen kell kiszedni a hagymákat minden évben, elég ha csupán 2-3 évente tesszük ezt meg. Őszig, sötét, jól szellőző és hűvös helyen tároljuk a hagymákat.

Hideg és nedves teleken takarjuk le fenyőrőzsével és lombbal. A tömöttség sajnos csökken az évek alatt, ezért ajánlatos újabb hagymákat ültetni.

A cserépben nevelt jácint szobahőmérsékleten sok vizet igényel, rendszeresen öntözzük.

Jácinthagyma ültetése a kertbe

A jácintot, akárcsak a tulipánt, szokás iskolás növénynek hívni, mert ősszel kell elültetni és júniusban felszedni. Szeptembertől egészen a fagyokig ültethetjük 15-20 cm mélyre, 15 cm tőtávolságra.

Az őszi ültetés a harmadik évszakunk egyik legfontosabb teendője. Ilyenkor van ideje a tavaszi hagymások, az évelő növények és az örökzöldek ültetésének. Visky Katika, gyakorlott kertészkedő olvasónk hasznos tanácsai neked is segíthetnek ezekben a munkákban, hogy virágosan induljon a jövő tavaszi szezonod.

Őszi ültetés fortélyai – olvasói tanácsok

Jácint ültetése cserépbe

Akinek nincs kertje, annak sem kell lemondania az illatozó jácintról, hisz az cserépben az erkélyen, a teraszon is nevelhető.

A cserepes jácintokat olyan földkeverékbe kell ültetni, amelynek kétharmada jó minőségű humusz vagy virágföld, egyharmada pedig homok vagy kavics keveréke. Egy jácinthoz 10 centiméteres cserepet válasszunk.

Ahogy a tavasz beköszöntével elkezdenek rügyezni a fák, majd egyre virágosábbá válik a környezetünk, a balkonokon is szeretnénk érezni a tavasz illatait és csodálni színeit. A tavaszi hagymás virágok az erkélyen is kinyílnak, így aki tavaly ősszel elülteti a virághagymákat, a kora tavaszi napokban már átélheti a csodát.

Tavaszi hagymás virágok az erkélyen

Jácint virágoztatása a lakásban

A lakásban való virágoztatáshoz októberben ültessük cserépbe a jácinthagymákat. Úgy helyezzük be a hagymát, hogy felső harmada a föld felett legyen. majd tegyünk rá egy papírzacskót, és állítsuk a cserepet hűvös, sötét helyre.

Kb. nyolc hét múlva betehetjük a cserepet a szobába. A földet egész idő alatt nedvesen kell tartani.

Az első hajtások megjelenése után fokozatosan szoktassuk a növényt a világosabb, melegebb helyhez. A virágzatban az összes bimbó egymást követve nyílik. Elvirágzás után váhjuk le a szárat, hogy a magképződés ne vonjon el energiát, tápanyagot a hagymától. Később pedig tavasztól őszig kiültethetjük a kertbe.

Bimbós jácint cserépben

Jácint virágoztatás, újravirágoztatása

A tavasszal vásárolt rügyező növényt elültethetjük kertbe. A cserépben vásárolt jácintokat elvirágzás után és ha már nem fagyos a föld, érdemes rögtön kiültetni a kertbe, hogy a hagymák növekedni tudjanak és következő évben újra virágozzanak.

Ha sikerült a jácintot virágzásra bírni, még tizennégy napig gyönyörködhetünk benne a szobában.

Elvirágzott hagymás növények újravirágoztatása

Jácint hajtatása vízben

A jácint virág alkalmas arra, hogy a hagymáit föld nélkül, csupán vízben virágoztassuk. Az üvegben történő termesztésre leginkább a rózsaszínű ‘Pink Pearl’ és ‘Anne Marie’ fajták alkalmasak. A ‘Carnegie’ hófehér és a ‘Delft” porcelnszínű virágot hoz.

A hajtasára szánt hagymát hozzáillő üveggel együtt vásárolhatjuk meg.

Karácsonyi virágzáshoz a hagymákat október elején kell megkezdeni félhomályos helyen. Ha már van gyökere, tegyük a hagymát egy hagymaüvegre, forralt víz fölé úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Borítsunk a hagymára egy papírzacskót, és állítsuk az üveget kb. 10 °C-os helyre. Ha a gyökérzet jól kifejlődött és a hagymából egy kb. 5 centiméteres hajtás nőtt, vigyük az üveget meleg, 18 °C-os szobába.

A csákót csak akkor vegyük le, amikor a növény azt magától felemeli. Ilyenkor még kb. 8 nap van vissza a virágzásig.

Az elpárolgott vizet folyamatosan pótolni kell.

Jácint szaporítása

A jácint magától is szaporodik. Kis sarjhagymákat növeszt, melyeket leválasztva új kis növényeink lesznek. Azt azonban tudni kell, hogy a fiókhagymákból csupán 5 év múlva lesz virágzó növényünk.

A sarjhagymákat a levelek visszahúzódása után válasszuk le.

Jácint betegségei, kártevői

A jácintok nem hajlamosak betegségekre. Néha megjelenhet egy gombabetegség, a szürkepenész. Ilyenkor szürkés színű lepedék fedi a növényt.

Néha a virág szára elválik a hagymától. Ez ellen nincs orvosság.

Időnként baktériumos és gombás rothadások i s előfordulnak.

Jácint felhasználása

Kertbe vagy cserépbe ültetve önmagában is jól mutat, különösen, ha különböző színű növényeket ültetünk össze. Nagyon jól társítható egyéb tavaszi virágokkal, pl. árvácska, kankalin, százszorszép, ezek eltakarják a csupasz virágzati szár tövét.

Illatos virágai vázában is napokig illatoznak. A vázát elég csak egyharmadig tölteni vízzel. Vizét naponta cseréljük, mert a lágyszár hamar rodhatásnak indul.

színes jácintok

Ötletek jácint vásárláshoz

Ültetésre váró jácinthagymákat leginkább ősszel, szeptembertől vásárolhatunk és azokat azonnal érdemes is földbe ültetni. Ha a megvásárolt jácinthagymákat csak később kívánjuk hajtatni vagy kiültetni, akkor tartsuk őket száraz, hűvös helyen.

Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a hagyma kemény és nehéz legyen, ne legyenek rajta korhadt részek és penészlepedék sem. Amennyiben a csomagban találunkpuha vagy kiszáradt hagymákat, úgy javíthatunk rajtuk, ha hajtatás előtt egy órára langyos vízbe tesszük őket.

Már a hagymákról is felismerhetjük a későbbi virágszínt:

  • vöröses hagymahéj = rózsaszín virág,
  • világos hagymahéj = fehér virág,
  • lila hagymahéj = kék virág.

Bimbós cserepes jácintokat novembertől kezdve a téli hónapokban lehet kapni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük