Kerti jácint (Hyacinthus orientalis) jellemzése, gondozása

A jácint (Hyacinthus orientalis) az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Változatos színvilága mellett a csodálatos illatának köszönheti népszerűségét. Ez utóbbi miatt szokták még illatos jácintnak is hívni, a közönséges jácint név is elterjedt. Igazán igénytelen növény, a jácint gondozása olyan feladat, amibe még a kezdő kertészkedők bicskája sem törik bele.

Kék jácint a kertben

Jácint származása, legendája

Földközi-tenger partvidéke, Kis-Ázsia, jácintfélék (Hyacinthaceae) családja

A jácint (Hyacinthus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó spárgafélék (Asparagaceae) családjának növénynemzetsége. A mediterránium keleti területeitől Iránig és Türkmenisztánig őshonos.

Neve görög eredetű. A monda szerint az Apollo isten által legyőzött Hüakinthosz spártai király földre hullott véréből nőttek ki az első virágok.

A 18. században annyira népszerű volt, hogy több mint 2000 fajtáját termesztették Hollandiában.

Jácint szimbolikája

Egyes kultúrákban az újjászületést szimbolizálja. A perzsa újévi (Norouz) ünnepségen, amit a tavaszi napéjegyenlőség idején tartanak, jácinttal díszítik a haft szin (hét bűn) asztalát.

Ismertetőjegyei, jellemzése

Lágyszárú, tavaszi hagymás növény.

Virágok: kék, ibolya, rózsaszín, fehér, sárga, piros, henger alakú, tömött virágzatot alkotó, csillag vagy harangalakú virágok, jellegzetes erős illattal

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, hagymája is mérgező

Magasság: 20-30 cm

Habitus: tőlevélrózsa, mereven felálló keskeny, hosszúkás levelekkel

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel

Virágzási idő: április-május

Hely: napos, de enyhén árnyékos is lehet

színes, tömött jácintok összeültetve

Jácint ültetése, gondozása

A jácintot, akárcsak a tulipánt, szokás iskolás növénynek hívni, mert ősszel kell elültetni és júniusban felszedni. Szeptembertől egészen a fagyokig ültethetjük 15-20 cm mélyre, 15 cm tőtávolságra. Virágzási időszakban szereti a nedvességet, száraz tavaszon ezért öntözni kell.

Elvirágzás után a virágokat vágjuk le, a leveleket viszont ne. Hagyjuk, hogy a tápanyagok visszahúzódjanak a hagymákba, csak akkor szedjük le a leveleket, ha teljesen elszáradtak.

A hagymákat felszedni is akkor lehet, amikor a levelek már leszáradtak. De nem is feltétlen kiszedni a hagymákat minden évben, elég ha csupán 2-3 évente tesszük ezt meg. Őszig, sötét, jól szellőző és hűvös helyen tároljuk a hagymákat.

A tavasszal vásárolt rügyező növényt elültethetjük. A tavasszal cserepében vásárolt jácintokat elvirágzás után és ha már nem fagyos a föld, érdemes rögtön kiültetni a kertbe, hogy a hagymák növekedni tudjanak és következő évben újra virágozzanak.

Jácint szaporítása

A jácint magától is szaporodik. Kis sarjhagymákat növeszt, melyeket leválasztva új kis növényeink lesznek.

Jácint felhasználása

Kertbe vagy cserépbe ültetve önmagában is jól mutat, különösen, ha különböző színű növényeket ültetünk össze. Nagyon jól társítható egyéb tavaszi virágokkal, pl. árvácska, kankalin, százszorszép, ezek eltakarják a csupasz virágzati szár tövét.

Illatos virágai vázában is napokig illatoznak. A vázáta elég csak egyharmadig tölteni vízzel. Vizét naponta cseréljük, mert a lágyszár hamar rodhatásnak indul.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük