Fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) gondozása

A fehér vérvirág  vagy fehérvirágú vérvirág (Haemanthus albiflos) szokatlan megjelenése és viszonylag egyszerű gondozása miatt egyre népszerűbbé válik a kertészkedők körében. Bár az is el kell ismerni, hogy ismertsége jóval alul marad a piros vérvirágéhoz képest. Az amarilliszfélék közé tartozik, ezért a fehér vérvirág gondozása is az amarilliszhez hasonló.

fehér vérvirág - Haemanthus albiflos

Fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) származása, jellemzése

Származása: A fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjának egyik képviselője. Dél-Afrika a hazája.

Ismertetőjegyei: hagymás növény

Virágok: fehér és sárga színűek, gömbvirágzatot alkotó kis, fehéres, sárgás színű virágait nagy, fehéres-zöld levelek veszik körül. A virágzatból kinyúlnak a fehér porzószálak és a sárga portokok.

Virágzási idő: júliustól októberig, az első virágok megjelenésére a harmadik idény után számíthatunk.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, hagymája méreganyagot tartalmaz.

Magasság: 15 – 20

Habitus: leomló ovális levelei élénk zöldek, ezeket végig megtartja, nem hullanak le

Cserépben nevelhető-e: igen, tipikusan cserépben nevelt növény.

Fehér vérvirág igényei és gondozása

Helyigény

A Haemanthus albiflos nem rokona a piros vérvirág fajtáknak, így a gondozásuk is eltérő.

A fehér vérvirág világos meleg helyet igényel. Ellentétben a piros vérvirággal, télen a szobában tarthatjuk, nyáron viszont tegyük ki a szabadba. A kertbe, szabadföldbe is kiültethetjük. Mivel mindenképp teleltetni kell és egyébként is jól érzi magát cserépben, ezért egyszerűbb, ha nyárra is a cserépben maradnak.

A vérvirág jól érzik magát az árnyékos, félárnyékos kertben, de gyönyörűen díszíti a teraszt és a szobát is. Ideális számára a fényes, szűrt fény, amelyet egy keleti vagy nyugati fekvésű ablak biztosíthat. Ha a növényt közvetlen napfénynek tesszük ki, levelei megéghetnek, ezért érdemes elkerülni a déli fekvésű ablakokat vagy árnyékolni őket.

Hőmérséklet és páratartalom

A fehér vérvirág jól érzi magát a szobahőmérsékleten, amely általában 18-24°C között van. A téli időszakban sem szabad, hogy a hőmérséklet 10°C alá essen, mivel hidegérzékeny.

A páratartalom tekintetében a fehér vérvirág nem különösebben válogatós, de a száraz levegő nem kedvez neki. Érdemes hetente permetezni a leveleket vagy párásító készüléket használni, hogy megfelelő nedvességtartalmat biztosítsunk.

Talaj és átültetés

Jól növekszik jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajban. Az ideális talajkeverék lehet például általános virágföld és homok keveréke. Átültetésre csak akkor van szükség, ha a növény kinőtte a cserepét, ami általában 3-5 évente esedékes.

Az átültetés során ügyeljünk arra, hogy a gyökereket ne sértsük meg. Válasszunk egy vízáteresztő cserépet, amely egy mérettel nagyobb, mint a jelenlegi. Használjunk jó minőségű virágföldet.

Víz és tápanyag

Víz- és tápanyagigényes növény, a rendszeres öntözés mellett a tápanyag utánpótlásról se feledkezzünk el. Nem szereti a túlöntözést, ezért fontos, hogy a talaj felső rétege kiszáradjon az öntözések között. Általában hetente egyszeri öntözés elegendő, de ez függhet a szoba páratartalmától és hőmérsékletétől is. Télen kevesebb vizet igényel, ezért ilyenkor ritkábban öntözzük.

A növekedési időszakban, tavasztól őszig, érdemes havonta egyszer gyenge koncentrációjú folyékony műtrágyával öntözni. Télen, amikor a növény nyugalmi állapotban van, nincs szükség trágyázásra.

Gondozás virágzás idején

A fehér vérvirág legnagyobb díszértéke a nyár végén vagy ősszel megjelenő különleges, fehér virágai. A virágzási időszakban kicsit több vizet és tápanyagot igényelhet, de a túlöntözést ekkor is kerülni kell. A virágzás után a szárított virágokat és leveleket távolítsuk el, hogy a növény továbbra is egészséges maradjon.

A virágzás után a levelek elszáradhatnak, de ne aggódjunk, tavasszal újak hajtanak ki.

Fehér vérvirág teleltetése

A fagyok beállta előtt a cserepeket be kell vinni meleg helyre, például a szobába. Télen nyugalomra van szüksége, ilyenkor kevés vízre van szüksége.

Fehér vérvirág szaporítása

Szaporítása hajtásról és magról is lehetséges. A magvetés lassú folyamat, és a virágzásra akár 5 évig is várni kell. A magokat sokáig a növényen kell hagyni, hogy beérjenek. A magokat jól átnedvesített virágföldbe, talajszintre szórjuk. Tartsuk nedvesen a talajt, de ne öntözzük túl.

A kifejlett növény mellett megjeleő sarjhagymák leválasztásával gyorsabb és eredményesebb a szaporítása. Óvatosan válasszuk le a gumóról a fiókgumókat, és ültessük őket új cserépbe.

Kártevők, betegségek

Kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenáll. Időnként előfordulhatnak pajzstetvek vagy atkák. Ezeket rendszeres ellenőrzéssel és természetes rovarölő szerekkel könnyen kezelhetjük. A túlöntözés gyökérrothadást okozhat, ezért mindig ügyeljünk a megfelelő vízelvezetésre.

Ha a levelek sárgulni kezdenek, ez a túlöntözés jele lehet. Csökkentsük az öntözés gyakoriságát.

Ha a levelek barnulni kezdenek, ez a száraz levegő jele lehet. Növeljük a páratartalmat a növény körül.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható, összeültetése nem ajánlott más növényekkel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük