Ezeket a növényeket ültesd az egynyáriak helyére ősszel

Az őszi időjárással beköszönt a balkonszezon vége is, amikor a meleget kedvelő egynyári virágainknak búcsút kell inteni. Kár lenne azonban jövő tavaszig, majdnem fél évig csupaszon hagyni az erkélyeket. Azokat, az egynyáriak helyére ősszel ültethető növényeket gyűjtöttem csokorba, amelyek a hideg napokon is és akár több éven át gondoskodnak a virágos hangulatról az erkélyen vagy a kertben.

vékony erika jó választás az egynyáriak helyére

Miért ültessünk ősszel?

Szívderítőbb egy növényekkel díszített teraszra kitekinteni a hideg napokon, mint a kopár, rideg falakat bámulni.

Azok számára, akik nem akarnak túl sokat bíbelődni a virágokkal, de szeretnék egész évben zöldellő növényekkel körül venni magukat az erkélyen, az igénytelen évelőnövényeket ajánlom.

A virágzó évelők többéves, lágyszárú növények, amelyek évente újra és újra kihajtanak és virágba borulnak. A más éghajlatról származó, általában egynyáriként nevelt növényekkel szemben ezek a zord teleinket is átvészelik cserépben vagy balkonládában is.

A speciálisan cserepes nevelésre nemesített évelőfajok száma évről évre nő. Ezek a kerti évelőknél alacsonyabbak maradnak, de virágkoronájuk épp oly látványos.

Az ősszel történő ültetés előnye, hogy az évelő növényeknek a több hónapos téli időszak alatt van idejük a gyökérzetük megerősítésére. A”téli növények” sokkal korábban virágoznak, mint tavasszal ültetett társaik. 

Ezeket a növényeket ültesd az egynyáriak helyére ősszel

Törpe őszirózsa

A törpe őszirózsa csupán 15-40 centire nő. Fehér, rózsaszín, piros, ibolya vagy kék színű, sárga közepű fészkes virágaival szeptemberben és októberben örvendeztet meg.

kék színű törpe őszirózsa

Bőrlevél

A bőrlevél örökzöld évelő. Rózsaszín, piros vagy fehér harang alakú virágai már márciusban megjelennek. Tojásalakú nagy levelei télen bronzos vagy vöröses árnyalatúra színeződnek.

bőrlevél

Csarab

A csarab (Calluna) örökzöld törpecserje. Bimbójukkal díszítő fajtái nem nyitják ki teljesen virágaikat, így télen is „virágozhatnak”. A rododendronokhoz hasonlóan kell gondozni, tápoldatozni.

csarab

Alpesi erika

Alpesi erika (Erica carnea) vagy alpesi hanga laza bokrot alkotó fagytűrő cserje, rózsaszín vagy fehér virágai tömött fürtökben télen nyílnak. Igen hasonlít a csarabra, de az erika és a csarab két különböző növény. Ne feledjük, hogy az igen kedvelt vékony erika nem fagytűrő.

Alpesi erika

Tűzeső

A tűzeső az egyik legigénytelenebb és legszínesebb levél változatokban előforduló évelő növényünk. Az örökzöld növény késő tavasztól kora nyárig hozza apró fürtös virágait, de színpompás leveleivel egész évben díszít.

Tűzeső, tűzgyöngyvirág (Heuchera)

Varjúháj

Varjúháj fajok és fajták kb. 50-70 cm magasra nőnek. A virágaik színe a fehértől a rózsaszínen át a vörösig terjed. Az októberi varjúháj, vagy más néven terézke a virágain túl az őszi színekbe váltó leveleinek is köszönheti népszerűségét.

rózsaszín varjúháj az erkélyen

Menyecskeszem

A menyecskeszem igen strapabíró és gyorsan szaporodó sárga szépség. Minimális gondozást igényel, cserébe évekig gyönyörködhetünk benne.

menyecskeszem

Kövirózsák

Amilyen igénytelenek, pont olyan szépek a kövirózsák. Figyeljünk arra, hogy fagyálló fajtát válasszunk, mert a szárazságtűrő szépségnek vannak fagyokat nem elviselő fajtái is.

kövirózsa

Télálló kaktusz

A télálló kaktusz bár tavasszal virágzik, egész évben zöldell, balkonládában is tartható.

télálló kaktusz

Rózsa

A gyönyörű és örök kedvenc rózsák a nyári hőséget kivéve bármikor ültethetők. Őszi ültetés után már a következő év nyarának kezdetén várhatjuk az illatozó virágok megjelenését.

rózsa metszése

Árvácska

Bár az árvácska nem évelő növény, de a legjobb választás, hogy késő őszig, akár a téli fagymentes napokon és már kora tavasszal színes virágfejek díszítsék a balkont. Érdemesebb a kisebb virágfejű fajtákat választani, mert ezek sokkal bokrosabbak és dúsabban virágzóak lesznek.

árvácska

Ne feledkezzünk meg arról sem, ősszel van itt az ideje annak is, hogy az egynyáriak helyére néhány edénybe elültessük a kedvenc tavaszi hagymásainkat.

Tipp: Összeültetéshez érdemes különböző időpontban virágzó növényeket párosítani, hogy egész évben legyen miben gyönyörködni.

Őszi ültetés fortélyai

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük