Menyecskeszem (Coreopsis) gondozása, szaporítása

Az élénk sárga virágú menyecskeszem (Coreopsis) egyre kedveltebb a kertekben. Első kézből kaptunk hasznos olvasói tanácsokat a menyecskeszem gondozása és szaporítása témában.

menyecskeszem

Menyecskeszem gondozása

Fogadd szeretettel Czéllai Kata tanácsait, aki az idén őszi Balkonada találkozón is sok virágkedvelőt megörvendeztetett néhány tővel.

“A menyecskeszemről szeretnék néhány tapasztalatot megosztani Veletek. Nálam már hosszú évek óta nagy kedvenc hosszú virágzása, alkalmazkodó képessége és könnyű szaporítása végett. A tő fagyokig virágzik, ilyenkor rajta hagyom a szárakat és csak tavasszal metszem vissza a tövet.

Ha szaporítani szeretnénk két módszert alkalmazhatunk, ami nálam bevált. Az egyik a tőosztás: 3 évente érdemes megtenni a dúsabb virágzás érdekében. Ősszel ugyanolyan sikeres volt nálam a tőosztás, mint tavasszal.

A másik módszer a dugványozás– itt alább mutatom hogyan kell a fotókon. Én mindig szeptemberben szoktam elvégezni, ilyenkor tarra vágom az anyanövényt.

Nálam gyorsan terjeszkedik a cserépben, télálló, de a terjeszkedése miatt mindig szétültetem később. Nem feltétlen, nekem az a tapasztalatom félárnyékban még virágzik is és dús, de van nekem tűző napon is. A szomszédomnak adtam nála mélyárnyékban van, dús levélzettel, de gyér virágzattal.

Remélem sikerült ezzel egy kis segítséget adnom azoknak akik nem tudták, vagy azoknak akik vittek tőlem dugványt, vagy gyökeres példányt a Balkonada Találkozón.

Anyatő, tavalyi dugvány, idén már virágzott, és szép szárakat hozott dugványozható levélcsomókkal.

menyecskeszem

A szárakat félre hajtom és elmetszem a levélcsomó alatt.

A felesleges szárakat levágom, csak a levélcsomója maradjon egy ici-pici szárral.

menyecskeszem

Dugványozásra kész levélcsomók.

menyecskeszem

Zsalutéglába, virágcserépbe homokos, laza szerkezetű földbe ültetem és nedvesen tartom a földjét. Volt, hogy sittes kavicsos földben volt ugyanúgy megeredt.

menyecskeszem

Wolf Márta csodálatos erkélyen tartja: “Imádom. Ilyen gyönyörű ládában. Áttelelés után. Idén pedig ebből a mennyiségből, tőosztással három nagy edénnyel szaporítottam!”

menyecskeszem

Nagyon köszönjük Katának a dugványokat és hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhárom − nyolc =