Menyecskeszem (Coreopsis) gondozása, szaporítása

Az élénk sárga virágú menyecskeszem (Coreopsis) vagy másnéven nagyvirágú szépecske egyre kedveltebb a kertekben. A napsütéses, nyáron nyíló, százszorszépszerű virágok vonzzák a pillangókat. Kerti szegélyként és cserépben ültetve is jól mutat. Első kézből, tapasztalt olvasótól kaptunk hasznos olvasói tanácsokat a menyecskeszem gondozása és szaporítása témában.

menyecskeszem

Menyecskeszem (Coreopsis) származása, jellemzése

A menyecskeszem az Asteraceae családba tartozó virágos növények nemzetsége. A Coreopsis név a görög κόρις ( koris ), jelentése ” poloska „, és a ὄψις ( opszis ) szavakból származik, amelyek jelentése „nézet”.  75-80 faja van, amelyek mindegyike Észak- , Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Utak mentén és nyílt területeken nő.

A menyecskeszám 40 – 120 centiméter magasra nő. A virágai általában sárgák, de létezik rózsaszín vagy sárga-piros kétszínű változata is.

Akár a kertbe ültetjük szegélynövényként, akár cserépben tartjuk, jó vízelvezetésű talajt használjunk. Egynyári és évelő fajtái egyaránt léteznek, az utóbbi a kedveltebb.

Menyecskeszem gondozása

Fogadd szeretettel Czéllai Kata tanácsait, aki az idén őszi Balkonada találkozón is sok virágkedvelőt megörvendeztetett néhány tővel.

„A menyecskeszemről szeretnék néhány tapasztalatot megosztani Veletek. Nálam már hosszú évek óta nagy kedvenc hosszú virágzása, alkalmazkodó képessége és könnyű szaporítása végett. A tő fagyokig virágzik, ilyenkor rajta hagyom a szárakat és csak tavasszal metszem vissza a tövet.

Ha szaporítani szeretnénk két módszert alkalmazhatunk, ami nálam bevált. Az egyik a tőosztás: 3 évente érdemes megtenni a dúsabb virágzás érdekében. Ősszel ugyanolyan sikeres volt nálam a tőosztás, mint tavasszal.

A másik módszer a dugványozásm itt alább mutatom hogyan kell a fotókon. Én mindig szeptemberben szoktam elvégezni, ilyenkor tarra vágom az anyanövényt.

Nálam gyorsan terjeszkedik a cserépben, télálló, de a terjeszkedése miatt mindig szétültetem később. Nem feltétlen, nekem az a tapasztalatom félárnyékban még virágzik is és dús, de van nekem tűző napon is. A szomszédomnak adtam nála mélyárnyékban van, dús levélzettel, de gyér virágzattal.

Remélem sikerült ezzel egy kis segítséget adnom azoknak akik nem tudták, vagy azoknak akik vittek tőlem dugványt, vagy gyökeres példányt a Balkonada Találkozón.

Anyatő, tavalyi dugvány, idén már virágzott, és szép szárakat hozott dugványozható levélcsomókkal.

menyecskeszem

A szárakat félre hajtom és elmetszem a levélcsomó alatt.

A felesleges szárakat levágom, csak a levélcsomója maradjon egy ici-pici szárral.

menyecskeszem

Dugványozásra kész levélcsomók.

menyecskeszem

Zsalutéglába, virágcserépbe homokos, laza szerkezetű földbe ültetem és nedvesen tartom a földjét. Volt, hogy sittes kavicsos földben volt ugyanúgy megeredt.

menyecskeszem

Wolf Márta csodálatos erkélyen tartja: „Imádom. Ilyen gyönyörű ládában. Áttelelés után. Idén pedig ebből a mennyiségből, tőosztással három nagy edénnyel szaporítottam!”

menyecskeszem

Nagyon köszönjük Katának a találkozóra hozott dugványokat és a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük