Ólomvirág (Plumbago) gondozása, jellemzése

A szép, és kék színeivel különleges ólomvirág (Plumbago auriculata) igen kedvelt a mediterrán országokban és hazánkban is. A plumbago vagy ólomvirág gondozása nem bonyolultabb, mint az egyéb teleltetendő növényekké. 

ólomvirág gondozása

Ólomvirág, plumbágó származása

Az ólomvirág (Plumbago auriculata) Dél-Afrikából származik, ezért is szokás fokföldi ólomvirágnak nevezni, a kékgyökérfélék (Plumbagoginaceae) családjába tartozik.

Ólomvirág jellemzése

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje, légies megjelenésű tartós virág. A levelek fényes zöldek és 5 cm hosszúra nőnek. A szárak hosszúak, vékonyak és hegyesek. Pillangócsalogató növények közé tartozik.

Virágok: világoskék, világoslila, vagy fehér színű, kicsi virágai öt sziromból állnak, körülbelül 2 cm széles, fejecskeszerű virágzatot alkotnak

Virágzási idő: júniustól októberig hozza virágait

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 0,5 – 2 méter magasságig nő meg

Habitus: laza bokros, csüngő és törékeny hajtásokkal

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben, dézsában neveljük, mert nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Ólomvirág gondozása

Az ólomvirág, ahogy a származásából is sejthetjük, imádja a napot, teljes napsütést igényel. Tavasztól őszig a szabadban tartsuk, esőtől és széltől védett, napos helyre helyezzük. Nyáron nagy a vízigénye, ezért kánikulában akár naponta többször is öntözzük, a pangó vizet azonban nem tűri. Augusztusig két hetente adjunk tápanyag utánpótlást. Az elnílt virágokat vágjuk le. A hajtásokat szükség esetén támasszuk ki.

Ólomvirág teleltetése

Az ólomvilág teleltetése megegyezik a leander téli gondozásával. Világos, 4-8 fokos helyen az ideális, de szükség esetén sötétben is lehetséges. Behordás előtt erősen metszük vissza. Márciustól tegyük melegebb és világosabb helyre.

Plumbágó metszése

Metszése a többi mediterrán növény metszésével megegyező. Ősszel a csupasz vagy megnyúlt hajtásokat vágjuk vissza az alapjuknál, illetve az elágazásig. Ezáltal kisebb helyet foglal a teleltetésnél és formázható is. Tavasszal alkalmanként ritkítsuk ki a növényt.

Ólomvirág szaporítása

Nyár végén félfás dugványról szaporíthatjuk, vízben és földbe ültetve egyaránt gyökeret ereszt.

Kiegészítés Kindriss Brigittától: „Magról is szaporítható, szaporodik ha pl.: szenderek jártak felénk és beporozták.

Itt jobbra vannak a dundi csíraképes magok, legszélen egy lecsupaszítva.

ólomvirág magok

Ha valaki ilyet lát akár a Plumbago melletti cserépben akkor ne gyomlálja ki, mert ilyen a kis magonc.

ólomvirág magonc

Felhasználása

A plumbágó csak dísznövényként használható. Egyéb mediterrán növényekkel, például leander együtt nagyon jó hangulatot ad. Kitartó munkával és sok metszéssel törzses fává is nevelhetjük. A fiatalabb, még kicsi növények balkonládába és ámpolnába is ültethetők.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Nekem van 1o bokor kék ebből a gyönyörűségből. Me,is tudtam,hogy más színűek is vannak. Ezért kérdezem, hogyan lehtne hozzájutni több színűhöz. Szeretnék legalább négy színűt szeretnék.Nagyon boldog lennék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük