Ólomvirág (Plumbago) gondozása, jellemzése

A szép és kék színeivel különleges ólomvirág (Plumbago auriculata) igen kedvelt a mediterrán országokban és hazánkban is. A plumbago vagy ólomvirág gondozása nem bonyolultabb, mint az egyéb teleltetendő növényekké.

ólomvirág gondozása

Származása: az ólomvirág (Plumbago auriculata) Dél-Afrikából származik, ezért is szokás fokföldi ólomvirágnak nevezni, a kékgyökérfélék (Plumbagoginaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje, légies megjelenésű tartós virág

Virágok: világoskék, világoslila, vagy fehér színű, kicsi virágai fejecskeszerű virágzatot alkotnak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 0,5 – 2 méter magas

Habitus: laza bokros, csüngő, törékeny hajtások

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben, dézsában neveljük, mert nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: júniustól októberig

Ólomvirág gondozása

Gondozása: teljes napsütést igényel, esőtől és széltől védett, napos helyre helyezzük. Nyáron nagy a vízigénye, a pangó vizet azonban nem tűri. Augusztusig két hetente adjunk tápanyag utánpótlást. Az elnílt virágokat vágjuk le. A hajtásokat szükség esetén támasszuk ki.

Teleltetése: világos, 4-8 fokos helyen az ideális, de szükség esetén sötétben is lehetséges. Behordás előtt erősen metszük vissza. Márciustól tegyük melegebb és világosabb helyre.

Metszése: mediterrán növény metszésévela többi megegyező, ősszel a csupasz vagy megnyúlt hajtásokat vágjuk vissza az alapjuknál, illetve az elágazásig. Tavasszal alkalmanként ritkítsuk ki a növényt.

Szaporítása: nyár végén félfás dugványról

Felhasználása: csak dísznövényként használható, egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad, törzses fává is nevelhető. A fiatalabb növények balkonládába és ámpolnába is ültethetők.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét − 2 =