Futó petúnia (csüngő petúnia) gondozása

A sűrű virágfüggönnyel díszítő futó petúnia vagy más néven csüngő petúnia gondozása jórészt megegyezik a nagyvirágú, más néven kerti petúnia és kisvirágú petúnia ápolásával.

Csüngő petúnia, futó petúnia gondozása

Származása: a futópetúnia (Petunia) Dél-Amerikából származik, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: részben egynyári, részben félcserje

Virágok: minden színben rendelkezésre állnak fajtái, többszínű is lehet, élénk és finom árnyalatok, nagy vagy kicsi harangalakú virágok jellemzik. Többnyire egyszerű, de telt virágú fajtái is léteznek, kissé illatos.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 15 – 30 cm magasság, 25 – 150 cm hosszú hajtások

Habitus: félfutó vagy futó, 25 – 150 cm hosszú hajtásokkal, a fajták egy része kis levelű

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben neveljük

Virágzási idő: májustól októberig

Futó petúnia gondozása

Gondozása: teljes napsütést igényel, félárnyékban gyengébb a virágzása. Nagy a vízigénye, de ne álljon alatta víz. Lhetőleg lágyvízzel öntözzük és hetente tápoldatozzuk. Érdemes speciális petúnia tápoldatot adagolni az előírás szerint. Különösen meszes öntözővíz és vashiány (fiatal levelek kivilágosodása és sárgulása utal erre) esetén ajánlott. Súlyosabb esetben vastartalmú trágyát használjunk.

Nem szükséges tisztogatni vagy visszavágni.

Teleltetése: próbálkozhatunk a teleltetéssel, ez esetben augusztusban hagyjuk abba a tápoldatozást. A hajtásokat vágjuk vissza 20 cm-re, világos 5 – 10 fokos helyen teleltessük.

Szaporítása: csak az F1-hibrideket szaporítják magról magvetéssel. Május közepétől 20-30 cm-es tőtávolságra ültethetjük, létezik petúniaföld is. Február-márciusban az átteleltetett egyedekről dugványozással is szaporíthatjuk.

Felhasználása: csak dísznövényként használható. Nagyon szépen mutat ámpolnában, függőkosarakban vagy magasra szerelt balkonládában, ahonnan lecsüngnek virágos hajtásai. Jól társítható farkasfoggal, kakassarkantyúval vagy cseppecskevirággal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük