Pompás kutyatej (Euphorbia milii) gondozása

A pompás kutyatej vagy töviskorona kutyatej (Euphorbia milii) az egyik leghosszabb időn át virágzó szobanövény. Tüskés szára folyamatosan tele van apró, színes fellevelű virágokkal. Viszonylag könnyen gondozható. A Krisztustövisnek is hívott virág más növényekkel ellentétben télen sem igényel különösebb babusgatást, jól tűri a fűtést, a meleget és a száraz levegőt.

pompás kutyatej, töviskorona kutyatej (Euphorbia milii) virágok különbözős színekben

Pompás kutyatej (Euphorbia milii) származása

A pompás kutyatej (Euphorbia milii) a kutyatejfélék, az Euohorbiák nagy családjába tartozik. Az ide tartozó sokféle, igen különböző növény közös tulajdonsága az, hogy hajtásik mérgező nedevt tartalmaznak.

A pompás kutyatej kb. 150 éve került át Európába Madagaszkárból, ahol a zseppéken él. Szobanövényként nálunk egyetlen faja, az Euphorbia milii pontosabban ennek számos fajtája honosodott meg. Virága legtöbbször élénkpiros, néha sárga vagy rózsaszín.

Krisztustövisnek is hívják, mert korábban azt hitték, hogy Jézus töviskoronáját a növény hosszú, tövises hajtásaiból készítették. Az élénkpiros fellevelek a vércseppeket szimbolizálják. A későbbi kutatások során azonban bebizonyosodott, hogy nem ez lehetett a szóban forgó növény.

Pompás kutyatej ismertetőjegyei

Egytörzsű vagy szerteágazó növények között válogathatunk. Sokáig elél és magasra nő. Januártól áprilisig árusítják, amikor a növény a legszebben virágzik.

A pompás kutyatej évente kb. 20-30 centiméter nő, idővel kis fává fejlődik. A bokor ágain, sűrűn egymás mellett, tüskék ülnek. A levelek szürkészöldek, a színes, felleveles virágzat pálhán (a levélalap kétoldalian kiszélesedő páros függelék) jelenik meg.

Egész éven át virágozhat. A legtöbb virágot télen, a rövid nappalokon hozza. A tulajdonképpeni virág jellegtelen, sárgaszínű. Az apró virágokat körbe ölelő színes fellevelek teszik feltűnővé a növényt. Illata nincs.

A pompás kutyatej formáját tekintve jól illik a kaktuszok és pozsgások közé, bár botanikai szempontból nem rokonok.

Pompás kutyatej

Pompás kutyatej igényei, gondozása

Fény és hőmérséklet

Sok meleget, napfényt és száraz levegőt igényel. Ideális helye egy déli ablakpárkány. Télen sem kell fűtetlen szobába tenni.

A virág- és fellevélképződéshez a pompás kutyatej néhány héten át kevesebb megvilágítást igényel, ilyenkor 10 óránál tovább ne érje fény. Takarjuk le például kartondobozzal.

Öntözés, trágyázás

Növekedés közben rendszeresen, de ne túl bőven öntözzük. Ha elhanyagoljuk, lehullajtja a leveleit. A nyugalmi időben kevesebbet öntözzük. Áprilistól szeptemberig kéthetente trágyázzuk. Ha túltrágyázzuk, a növény nyurga lesz.

Föld és ültetés

Ha a cserepet kinövi, ültessük át. A fiatal növényeket évente, az idősebbeket elég 2-3 évente nagyobb cserépbe és friss földbe ültetni. Használjunk kerti földből, tőzegből és kevés homokból álló keveréket.

Metszés, visszavágás

Ahhoz, hogy a pompás kutyatejnek szép formája legyen, a metszés elengedhetetlen.

rózsaszín pompás kutyatej

Pompás kutyatej szaporítása

A legegyszerűbben tavasszal, dugványozással szaporíthatjuk.

A pompás kutyatej az évek során igen nagyra nőhet. Ilyenkor éles késsel várjuk vissza. Ha ezt márciusban vagy áprilisban tesszük, akkor a levágott részeket szaporításra, dugványozásra használhatjuk.

Dugványként 5-8 cm hosszú hajtáscsúcsokat alkalmazzunk. A vágási felületen fehér, tejszerű nedv jelenik meg, ami a bőrre kerülve viszketést okoz, ezért kesztyűben dolgozzunk.

A nedvfolyás megszüntetéséhez tegyük a dugványokat kb. egy órára langyos vízbe. Ezt követően a ültessük a dugványokat homok és tőzeg keverékéba. Tartsuk melegen (22-25 oC), lehetőleg a fűtőtest közelében. A kis, gyökér nélküli növénykéket óvjuk a tűző naptól.

Ha meggyökeresedtek, áltássuk át őket homokos földbe. Ha többet ültetünk egy cserépbe, szép bokros növényt kapunk.

Pompás kutyatej kártevői, betegségei

Annak ellenére, hogy robosztus növény, betegségek könnyen megtámadják. Ennek oka többnyire a szakszerűtlen ápolás.

Ha túl sok vizet kap, főleg télen, akkor a gyökere és a szára rothadásnak indul. Próbáljuk meg átültetni vagy a földet kiszárítani. Tegyük napos helyre!

Hirtelen levélhullással reagál, ha túl kevés vizet kap. Tegyük hűvösebb helyre és fokozatosan növeljüka vízmennyiséget.

Szürkésbarna, elhalt foltok a leveleken kártevő jelenlétére utalhat. Vizsgáljuk meg a levelek fonákját, nincs-e pajzstetű rajtuk. A növényt különítsük el. Ha csak növénytetűről van szó, csipesszel távolítsuk el, egyébként permetezzük.

Kutyatej gondozási tanácsok az olvasóktól

Gelsz Magdolna olvasónk egyik kedvenc szobanövénye a pompás kutyatej, így szívesen elmondta, hogy gondozza ő a kutyatej gyűjteményét.
„Egy héten egyszer alulról állott vízzel locsolom nagyon kevés vízzel. Ablakban vannak. Szaporításhoz
lemetszek egy hajtást, a fehér nevet langyos vízzel leöblítem, majd a hajtást a földbe beledugom. Alulról ici – pici vizet adok neki. Ezt is ablakba tartom, imádják a fényt.
A nedvével vigyázni kell, mert mert mérgező. Feltétlen kezet kell mosni utána.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük