Vékony hanga (Erica gracilis), vékony erika gondozása

Az ősz egyik slágernövénye a vékony hanga vagy más néven vékony erika (Erica gracilis), a bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű félcserje. Az alpesi erikától eltérően nem viseli el a fagyokat, ezért inkább „egynyáriként” tartjuk. Gondozása annyira egyszerű, hogy szinte csak az öntözésre korlátozódik.

vékony erika gondozása

Vékony erika származása, jellemzése

Származása: a vékony erika vagy vékony hanga az erikafélék (ericaeceae) családjába tartozik, Dél-Afrikából származik

Ismertetőjegyei: a vékony hanga őshazájában örökzöld cserje, de hazánkban jellemzően „egynyári”, azaz egy szezonos növényként tartjuk fagyérzékenysége miatt. Tipikusan ősszel jelenik meg az üzletekben, így igen kedvelt az őszi erkélyeken, kertekben. Télen is megtartja bokros formáját és virágait.

Összetévesztésig hasonlít a télálló alpesi erikára és a csarabra, amik szintén az erikafélék családjába tartoznak.

Virágok: rózsaszín, lilás, fehér, piros harangszerű virágai tömött fürtvirágzatot alkotnak. Leggyakrabban sötét rózsaszín, lilás színű változatával találkozhatunk.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 30 cm

Habitus: bokros, gazdagon elágazik, levelei sötétzöldek, tűszerűek

Cserépben nevelhető-e: igen, egynyári növény lévén leggyakrabban cseépben tartjuk. Földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel. Nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni teleltetni.

Virágzási idő: szeptembertől decemberig hözza fürtös virágait

Vékony erika gondozása

Gondozása: a vékony hanga napos, félárnyékos helyet igényel. Augusztus végétől ültethetjük 20-25 cm-es tőtávolságra. A vékony erika gondozása egyáltalán nem bonyolult, elég számára, ha rendszeresen öntözzük, lehetőleg mészmentes vízzel.

Vékony hanga teleltetése

A vékony erika az alpesi erikától eltérően nem tűri a fagyokat, ezért mindenképp védett, de nem túl meleg helyre kell rakni télen. Keményebb fagyok idején rövid ideig a lakásban is tarthatjuk világos, hűvös helyen, de leginkább egy télikert ideális számára.

Vékony hanga felhasználása

A vékony hanga csak dísznövényként használható. Jól mutat balkonládába ültetve. Jó párosítás lehet törpecserjékkel, törpe őszirózsával és kerti krizantémmal. Ősszel virágzó cserepes növények alá is ültethetjük, mint pl. az évelő veronika vagy a kékszakáll.

További olvasnivalók az erikafélékről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük