Vékony hanga (Erica gracilis), vékony erika gondozása

Az ősz egyik slágernövénye a vékony erika (Erica gracilis), a bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű félcserje. Az alpesi erikától eltérően nem viseli el a fagyokat, ezért inkább egynyáriként tartjuk. Gondozása szinte csak az öntözésre korlátozódik.

vékony erika gondozása

Származása: az erikafélék (ericaeceae) családjába tartozik, Dél-Afrikából származik

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje, de hazánkban jellemzően egynyáriként tartjuk fagyérzékenysége miatt. Télen is megtartja bokros formáját és virágait.

Összetévesztésig hasonlít a télálló alpesi erikára és a csarabra, amik szintén az erikfélék családjába tartoznak.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros harangszerű virágai tömött fürtvirágzatot alkotnak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 30 cm

Habitus: bokros, gazdagon elágazik, levelei sötétzöldek, tűszerűek

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: szeptembertől decemberig

Vékony erika gondozása

Gondozása: napos, félárnyékos helyet igényel. Augusztus végétől ültethetjük 20-25 cm-es tőtávolságra. A vékony erika gondozása egyáltalán nem bonyolult, elég számára, ha rendszeresen öntözzük, lehetőleg mészmentes vízzel.

Teleltetése: az alpesi erikától eltérően nem tűri a fagyokat, ezért mindenképp védett, de nem túl meleg helyre kell rakni télen. Keményebb fagyok idején rövid ideig a lakásban is tarthatjuk világos, hűvös helyen.

Felhasználása: csak dísznövényként használható. Jól mutat balkonládába ültetve. Jó párosítás lehet törpecserjékkel, törpe őszirózsával és kerti krizantémmal. Ősszel virágzó cserepes növények alá is ültethetjük, mint pl. az évelő veronika vagy a kékszakáll.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × három =