Vékony hanga (Erica gracilis), vékony erika gondozása

Az ősz egyik slágernövénye a vékony erika (Erica gracilis), a bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű félcserje. Az alpesi erikától eltérően nem viseli el a fagyokat, ezért inkább egynyáriként tartjuk. Gondozása szinte csak az öntözésre korlátozódik.

vékony erika gondozása

Vékony erika származása, jellemzése

Származása: az erikafélék (ericaeceae) családjába tartozik, Dél-Afrikából származik

Ismertetőjegyei: a vékony erika őshazájában örökzöld cserje, de hazánkban jellemzően egynyári növényként tartjuk fagyérzékenysége miatt. Tipikusan ősszel jelen meg az üzletekben, így igen kedvelt az őszi erkélyeken, kertekben. Télen is megtartja bokros formáját és virágait.

Összetévesztésig hasonlít a télálló alpesi erikára és a csarabra, amik szintén az erikfélék családjába tartoznak.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros harangszerű virágai tömött fürtvirágzatot alkotnak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 30 cm

Habitus: bokros, gazdagon elágazik, levelei sötétzöldek, tűszerűek

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: szeptembertől decemberig

Vékony erika gondozása

Gondozása: a vékony hanga napos, félárnyékos helyet igényel. Augusztus végétől ültethetjük 20-25 cm-es tőtávolságra. A vékony erika gondozása egyáltalán nem bonyolult, elég számára, ha rendszeresen öntözzük, lehetőleg mészmentes vízzel.

Teleltetése

A vékony erika az alpesi erikától eltérően nem tűri a fagyokat, ezért mindenképp védett, de nem túl meleg helyre kell rakni télen. Keményebb fagyok idején rövid ideig a lakásban is tarthatjuk világos, hűvös helyen, de leginkább egy télikert ideális számára.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható. Jól mutat balkonládába ültetve. Jó párosítás lehet törpecserjékkel, törpe őszirózsával és kerti krizantémmal. Ősszel virágzó cserepes növények alá is ültethetjük, mint pl. az évelő veronika vagy a kékszakáll.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc + 15 =