Kutya és növények békés egymás mellett élése a kertben

Örök kérdés, hogy fér meg együtt kutya és növények a kertben. Sokan úgy tartják, a szép kert és a kutya kizárják egymást. Olvasónk meséltek arról, nekik milyen módszereket alkalmazva sikerült elérni, hogy a kutya mellett szép növényeik is legyenek a kertben. 

Kutya és növények

Kutya és növények a kertben

A kutyák hatalmas mozgás igénnyel rendelkeznek, főleg fiatal korukban. Ha lekötjük az energiájukat, például rendszeresen kivisszük őket az erdőbe, rétre, kutyafuttatóba, ahol kedvükre rohangálhatnak, akkor elfáradnak annyira, hogy a kertben már nem tesznek kárt. Szakértők szerint ez első másfél év a döntő. Ha eddig sikerül játékosan megnevelni őket, akkor a továbbiakaban sem lesz gond.

Nézzük, mit tanácsolnak az olvasók!

Nagy Éva: „Nekem van egy vizslám bár az ő birodalma külön van a virágoktól. De ha a kertben vagyok ő is ott van velem és nem szokott kárt tenni.  „

Szalai Kincses Ibolya: „Kompromisszumok kellenek. Mi kutyás család vagyunk, 30 év alatt a mostani a harmadik nagytestű kutyus, aki velünk él kertes házunkban. Tél idején bizony néhány helyen keményre tapossa a földet, bár többnyire a kerti tipegőkön, járdán közlekedik… (Füvünk nagy része nyírt ősgyep, kiegészítve strapabíró sportfűvel.) A cserepes virágokat tiszteletben tartja, nem rombol. 🙂 A kibújni készülő nárcisz, hortenzia, írisz, árnyliliom fölé átmenetileg kerti székeket tettünk, amíg újra megszokja, hogy kikerülje a területet, de ha már megerősödtek a növények, nem tesz nagy kárt bennük. Persze, előfordul olyan ugrása, amit pár letört száracska jelez; ilyenkor valami „hathatós inger” (szomszéd cica) érte házőrzőnket, ami miatt lerövidítette az utat… 🙂 Saját cicánkkal együtt békében él, mindketten 4 évesek lesznek a nyáron.  „

Kutya és növények a kertben

Takács Ildikó: „Csatlakozom a kutyásokhoz, meg lehet őket tanítani mindenre, nekünk először német juhászunk volt,most egy két és fél éves labradorunk van. Előbbi ráadásul kint lakott a kertben, semmihez nem nyúlt, semmit nem tett tönkre. Mayánk ugyan bentlakó kutya, nélkülünk egy tapodtat sem megy sehova, nem volt nehéz megtanítani arra, hogy ne nyúljon a növényekhez. Szerintem fajta függő és nevelés kérdése. Mayánk nélkülünk egy lépést sem tesz. Két és fél éves, imádja a kertet, soha semmit nem tett még tönkre. Nem kellett tanítani, a virágágyásokba magától nem megy bele.

Aszódiné Tasnádi Ildikó: „Villanypásztor van a lányoméknál. Szükség volt rá, mert Dina elrágott minden növényt. Azóta minden rendben.”

Vadady Mária: „Nézve a tévében a kutyapszichológusos filmeket, az összes azt mondja, hogyha a kutya aktuális mozgásigénye mindig ki van elégítve, akkor nem rosszalkodik otthon. Nyilván nem a virágos/zöldséges kert lakója kell legyen kicsi és fiatal korában. A kutyát is ugyanúgy „gondozni” kell, szeretni kell, fegyelmezni kell, ahogy a növényeket. A kutyatartáshoz sem árt egy tetemes mennyiségű ész!

Kovács Krisztina: „A fiú mindent jelöl. A lányok néha ásnak, néha megrágnak valamit. A legtöbb virágot dézsában hajtatom ki, csak amikor erősebb, akkor kerülnek a végleges helyükre.”

Kutya és növények a kertben

Fodor Lászlóné: „Nekem is volt kettő. Pici koruktól kezdve mindig velem jöttek a kertbe, megtanultak az utakon járni. Mivel elég nagy volt a kert, volt helyük ahol játszhattak. Azaz játszottunk, mert én is játszottam velük. Nagyon lehet nevelni őket. Nagyon hiányoznak ők is és a kert is. Ők elmentek az örök vadászmezőkre, mi meg elköltöztünk Pestre, mert elmúlt felettünk az idő.”

Bagányné Irén: „Amikor még kicsik a palánták, addig elszeparálom a kutyutól, hogy ne tegyen benne kárt. Utána szabadon járhat akár az egész kertben nem csinál kárt. „

Sándor Anikó: „Csinálj a kutyának egy viszonylag nagy kennelt, és vidd sétálni minden nap. Vagy ahányszor csak teheted. Nálunk bevált. És amikor már nem tehet kárt, -télen például- , akkor engedd el.”

Németh Anna: Én kijelöltem a kutyának az utat, megtanulta hol szabad, és hol nem szabad tartózkodnia. Ha az udvarban vagyok hosszabb ideig, kiengedem a kennelből (ami nem túl nagy), olyankor nagyon boldog. Reggel, este nagy séta.”

Olajosné Enikő: „Az előkert nálunk is a kutyu birodalma. Hátul nem bánt semmit. A lépcső lepisilése, az gond. De működik a kutyariasztó zselé, amit kertbe lehet tenni.”

Fehér Gréti: „Az én kutyám egy éve lett panel kutyusból, kertes. Hát nem egyszerű na…. 🙂 Mindent lepisil, letapos. Olyan magas kaspókba rakom a növényeket, amivel nem tud mit kezdeni. Hát nem a legszebb látvány, de a választás nem is lehet kérdés. Virágok mindig lesznek, Ő viszont nem.”

Pribelszki Mária: „Az én Berrym virág és kert kompatibilis. Nem ás, nem jelöl cserepeket, nem kapar füvet. 2 hónapos korában kieggyelte a frissen beültetett büdöskéimet akkor kapott 2 fülest a pofikájára, azóta rend van. Van jelölőfája és olyan helye ahol jelőlhet ott nincs virág. 100 leander mellett nem volt egyszerű olyan helyet találni de találtam. A Tanyán is viselkedik, igaz jár a nyomomban és mindent megbeszélünkLemondani egyikről sem tudnék de nem is akarok. Kutya és virág nélkül lehet élni, de nem érdemes, nekem ez az élet

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. RICHTER ARANKA szerint:

    GRATULÁLOK A NYERTESEKNEK. a kert egy oázis, páratlan a maga nemében, a beton rengeteg közepén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük