Banán termesztése télikertben – olvasói tanácsok

A banán termesztése a magyar éghajlati viszonyokon csak télikertben vagy napos zárt térben lehet igazán sikeres. A virágzástól a banán termés beérésig 9 hónapra van szükség, ezalatt végig meleg helyen kell tartani a banáncserjét. Hogy milyen egyéb gondozást igényel még, azt olvasónk árulja el, akinél évek óta terem a banán.

banán termesztése

Banán termesztése télikertben

A banánt gyakran egyszerűen csak banánfának hívjuk, de ez téves elnevezés, mert a banán lágyszárú növény, tehát nem fa, sőt nem is cserje.

Nem fagytűrő növény, ezért teleltetésre szorul. Legjöbb, ha van egy télikertünk, ott be tudnak érni a fürtös gyümölcsök.

Na de nézzük is, hogy gondozza olvasónk a banánt és hogy lesz szép termése.

Január végére beérett a banán, jöhet a szüret. Finom édes, igazi banáníz. Sokkal finomabb, mint a bolti banán. Amikor leszedem a termés, levágom a szárát, mert már jött 2 új hajtás, azok fognak jövőre termést hozni.

Kb 8 éves,  a Lidlben vettem, több éve terem. Az üzletünk kirakatában van, meleg napos helyen. Kb. 150 cm magas, nagy cserépben van.

Citrusos laza földben van ültetve és citrusos táppal öntözöm időnként, mindkettő kapható az Obiban vagy nagyobb kertészeti üzletekben.

Nyáron is az üzletben van. Sose rakjuk ki a szabadba, mert a szél a leveleit megtépázza és sosem érne be a temés sem.

Amikor a termés beérett, a szár tönkremegy, elszárad és új hajtás jön, ami jövőre újra termést hoz. A gyökérzet megmarad, abból jön a hajtás.

A virág, amiből a termés lesz májusban szokott megjelenni. Augusztusban így nézett ki:

A fürtből levágtam egy részt, mert az egész mennyiség nem tudna beérni a cserépben. Így több energiát tud fordítani a megmaradt termésre. Januárra érett be.

Nagyon köszönjük a tanácsokat Koczka Gabriellának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük