Angol muskátli gondozása, teleltetése

Évszázados kísérletezések és keresztezések során jött létre az angol muskátli. A habitusában és virágainak egzotikus formájában is különböző faj elvileg a lakásban is tartható, bár szerintem nyáron a szabadban a helye. Nézd meg, milyen egyszerű az angol muskátli gondozása!  

angol muskátli

Angol muskátli származása, jellemzése

A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik. Őshazájában Dél-Afrikában félcserjeként él, tehát szubtrópusi eredetű. Európába a XVIII. században került. Az angol muskátli nemesített faj, ami csak részben hordozza az eredeti faj génjeit.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virága ehető, nem mérgező

Magasság: 20-30 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, de ez egyetlen muskátli fajta, ami szobában is tartható

Virágzási idő: áprilistól október

Hely: világos helyet szeret, de a tűző napot nem viseli el,

Öntözés: mérsékelt vízigényű, tűző napon naponta öntözzük

Virágok: piros, rózsaszín, lila, fehér, kétszínűek is lehetnek, hatalmas telt vagy egyszerű, különleges látványú virágok

Habitus: bokros, felálló

Angol muskátli gondozása

Ültetés: májusban ültessük általános virágföldbe, 20-30 cm tőtávolságra,

Ápolás: mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk. Ne ijedjünk meg, ha nyár közepén a virágzása abba marad. Egy rövid pihenő után, a forróság elmúltával újra erőre kap és ismét dúsan virágzik majd.

Angol muskátli teleltetése

A végtelenségig nem teleltehető, csupán 4-5 évig érdemes  a teleltetésével foglalkozni, utána virágzása alábbhagy. Ezért érdemes minden évben szaporítani belőle. A növényeket az első fagyokig kint tarthatjuk, alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, minimum 15 fokos helyen, kevés öntözéssel tartsuk, februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza, évente nem igényel átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük és új földdel pótoljuk.

Angol muskátli szaporítása

Egyes muskátli fajták magvetéssel is szaporíthatók. December-januárban vessük el a magokat és kétszer tűzdeljük. Dugványozással eredményesebben szaporítható. Augusztusban vagy a teleltetés után februárban – márciusban érdemes jó vízátersztő képességű földbe helyezni a dugványokat.

Kártevői, betegségei

Thripszek, üvegházi molylepkét, amik ellen hatásos védekezés egy-egy illatos tő beszerzése

Felhasználás

Vágott és szárított virágként nem használható. Cserepes növényként a legcélszerűbb tartani.

Muskátli gondozás hónapról, hónapra – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük