Angol muskátli gondozása, teleltetése

Évszázados kísérletezések és keresztezések során jött létre az angol muskátli. A habitusában és virágainak egzotikus formájában is különböző faj elvileg a lakásban is tartható, bár szerintem nyáron a szabadban a helye. Nézd meg, milyen egyszerű az angol muskátli gondozása!  

angol muskátli

Angol muskátli származása

A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik. Őshazájában Dél-Afrikában félcserjeként él, tehát szubtrópusi eredetű. Európába a XVIII. században került. Az angol muskátli nemesített faj, ami csak részben hordozza az eredeti faj génjeit.

Angol muskátli jellemzése

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virága ehető, nem mérgező

Magasság: 20-30 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, de ez egyetlen muskátli fajta, ami szobában is tartható

Virágzási idő: áprilistól október

Hely: világos helyet szeret, de a tűző napot nem viseli el,

Öntözés: mérsékelt vízigényű, tűző napon naponta öntözzük

Virágok: piros, rózsaszín, lila, fehér, kétszínűek is lehetnek, hatalmas telt vagy egyszerű, különleges látványú virágok

Habitus: bokros, felálló

angol muskátli

Angol muskátli igényei, gondozása

Akár újonnan vásároltuk, akár teleltettük, csak a fagyok elmúltával, májusban kerülhet ki a szabad. Mivel teleltetni kell, érdemes cserépbe vagy balkonládába ültetni. Általános vagy muskátli virágfölddet válasszunk, az ültetési tőtávolság 20-30 cm.

Mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk.

Ne ijedjünk meg, ha nyár közepén a virágzása hirtlen abba marad. Egy rövid pihenő után, a forróság elmúltával újra erőre kap és ismét dúsan virágzik majd.

Angol muskátli teleltetése

A végtelenségig nem teleltehető, csupán 4-5 évig érdemes  a teleltetésével foglalkozni, utána virágzása alábbhagy. Ezért érdemes minden évben szaporítani belőle.

A növényeket az első fagyokig kint tarthatjuk, alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza. Világos, minimum 15 °C-os helyen, kevés öntözéssel tartsuk.

Februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza, évente nem igényel átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük és új földdel pótoljuk.

Angol muskátli szaporítása

Egyes muskátli fajták magvetéssel is szaporíthatók. Ehhez december-januárban vessük el a magokat és kétszer tűzdeljük.

Sokkal hamarabb célt érünk azonban a dugványozással és eredményesebb is így a szaporítás. Augusztusban vagy a teleltetés után februárban – márciusban érdemes jó vízátersztő képességű földbe helyezni a dugványokat. Állandó öntözés mellett pár hét alatt gyökeret eresztenek.

Kártevői, betegségei

Thripszek, üvegházi molylepkét időnként megtámadják, amelyek ellen hatásos védekezés egy-egy illatos muskátli tő beszerzése.

A levél sárgulás oka egyaránt lehet túlöntözés vagy vízhiány.

A muskátli betegségei több okra vezethetők vissza. Annak érdekében, hogy a váratlan helyzeteket is képesek legyünk könnyedén kezelni, a Pelargonium for Europe szakemberei összefoglalták a legfőbb teendőket. Összegyűjtöttek néhány fontos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes tudni a muskátlik ritka elváltozásairól és betegségeiről, illetve arról, hogyan érdemes elbánni velük.

Angol muskátli felhasználása

Cserepes növényként a legcélszerűbb tartani. Szárított virágként nem használható. Virágaiból üde nyári dekorációkat készíthetünk.

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről – megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit? A Pelargonium for Europe (PfE) szakemberei megosztják legkreatívabb virág dekorációs ötleteiket, amelyekkel a nyári összejövetelek még hangulatosabbak lehetnek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Zsóka Bogdán szerint:

  Kedves Jucó!
  Köszönöm szépen a muskátlira vonatkozó írásodat.
  Nagyon hasznos!
  Szeretettel üdvözöllek:
  Zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük