Angol muskátli gondozása, teleltetése

Évszázados kísérletezések és keresztezések során jött létre az angol muskátli. A habitusában és virágainak egzotikus formájában is különböző faj lakásban is tartható. Nézz meg, milyen egyszerű az angol muskátli gondozása!  

angol muskátli

Származása: A muskátli (Pelargonium) a gólyaorrfélék családjába tartozik. Őshazájában Dél-Afrikában félcserjeként él, tehát szubtrópusi eredetű. Európába a XVIII. században került. Az angol muskátli nemesített faj, ami csak részben hordozza az eredeti faj génjeit.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virága ehető, nem mérgező

Magasság: 20-30 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, de angol muskátli nevű fajtája szobában is tartható

Virágzási idő: áprilistól október

Hely: világos helyet szeret, de a tűző napot nem viseli el,

Öntözés: mérsékelt vízigényű, tűző napon naponta öntözzük

Virágok: piros, rózsaszín, lila, fehér, kétszínűek is lehetnek, hatalmas telt vagy egyszerű, különleges látványú virágok

Habitus: bokros, felálló

Angol muskátli gondozása

Ültetés: májusban ültessük 20-30 cm tőtávolságra

Ápolás: mérsékelt öntözzük, a virágzás kezdete után szeptemberig hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalljuk. Ne ijedjünk meg, ha nyár közepén a virágzása abba marad. Egy rövid pihenő után, a forróság elmúltával újra erőre kap és dúsan virágzik.

Teleltetés: 4-5 évig érdemes  a teleltetésével foglalkozni, utána virágzása alábbhagy. A növényeket az első fagyokig kint tarthatjuk, alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól, a hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, minimum 15 fokos helyen, kevés öntözéssel tartsuk, februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza, évente nem igényel átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük és új földdel pótoljuk,

Szaporítás: egyes fajták magvetéssel is szaporíthatók, december-januárban vessük el a magokat és kétszer tűzdeljük. Dugványozással szaporítható augusztusban vagy a teleltetés után februárban-márciusban

Kártevői: thripszek, üvegházi molylepkét, amik ellen hatásos védekezés egy-egy illatos tő beszerzése

Felhasználás: vágott és szárított virágként nem használható

Köszönöm a megosztásokat!
  • 214
  • 76
  •  
  •  
  • 214
  •  
  • 76
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük